Μια συζήτηση με τον Άγγελο Σπύρου, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει για την υπογεννητικότητα. Η επιστημονική ημερίδα και οι λόγοι της διοργάνωσης, πόσο ρόλο παίζει η δική του οικογένεια στην πορεία του, οι πολιτικές στοχεύσεις και τα “θέλω” του.
Η αφορμή για την εκδήλωση που διοργανώνει ο Άγγελος Σπύρου με θέμα την υπογεννητικότητα, δόθηκε από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής. Μειωμένος ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα κατά 3,5%, στην Κέρκυρα ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό, φτάνει στο 4,3%, εξηγεί. Αριθμός που (οφείλει να) προβληματίσει όλους, όσοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρα γερόντων.
Υπογεννητικότητα, δημογραφικό και πολιτική
Η υπογεννητικότητα λοιπόν είναι ένα ζήτημα, ένα επιστημονικό πεδίο που ο ίδιος ο Άγγελος Σπύρου γνωρίζει καλά. Γυναικολόγος, μαιευτήρας με μεταπτυχιακό τίτλο στην μοριακή και εφαρμοσμένη φυσιολογία, με επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στην Κέρκυρα, μοιάζει φυσικό να επιλέξει για θέμα αυτό της υπογεννητικότητας, συνεπώς του δημογραφικού προβλήματος και της γήρανσης του πληθυσμού.
“Δεν είναι μόνο επιστημονικό και κοινωνικό το ζήτημα” απαντά. “Είναι και βαθιά πολιτικό. Χρειάζονται πολιτικές δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος και ουσιαστικής ενίσχυσης των νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας, από το πρώτο παιδί. Βλέπετε ότι σήμερα υπάρχει ένας έντονα καθοδικός ρυθμός μείωσης του πληθυσμού, μια ανατροπή σε σχέση με το παρελθόν για τη δημιουργία πολυμελούς οικογένειας. Τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να γίνουν γονείς σε μεγαλύτερες ηλικίες και να φέρουν στον κόσμο ένα ή δύο παιδιά. Χρειάζεται, γι’ αυτό το λόγο ανάμεσα σε πολλούς άλλους, να ακουστεί η φωνή της δικής μου γενιάς, τα δικά μας “θέλω, οι ανησυχίες μας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι, η δημιουργική ηλικία πρέπει να έχει δυνατή φωνή”, εξηγεί, εκδηλώνοντας -χωρίς πολλές περιστροφές- το ενδιαφέρον του για την πολιτική.
Το “μικρόβιο” της πολιτικής
Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο κ. Σπύρου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Προερχόμενος ο ίδιος από μια πολιτική οικογένεια, με πατέρα τον πρώην βουλευτή και περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, το “μικρόβιο” της πολιτικής σιγόκαιγε από καιρό. Αρχικά ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και μάλιστα επιτυχώς εκλέχθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, του οποίου είναι αντιπρόεδρος. “Δεν είναι έτσι ακριβώς” απαντά. “Ο αδελφός μου δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και μεγαλώσαμε από τους ίδιους γονείς, στο ίδιο σπίτι, με τα ίδια βιώματα. Ο πατέρας μου ποτέ δεν μας πίεσε να ακολουθήσουμε τη δική του πορεία, ούτε στην ιατρική, ούτε στην πολιτική. Φυσικά τα ερεθίσματα που είχα μεγαλώνοντας από τις δικές του δράσεις ήταν θετικά, αλλά ήταν ξεκάθαρα δική μου απόφαση να σπουδάσω ιατρική, όπως είναι ξεκάθαρα δική μου απόφαση να ασχοληθώ με την πολιτική. Ποτέ δεν έκανα εκπτώσεις στα πιστεύω και στις διεκδικήσεις μου και το γεγονός ότι έχω μια οικογένεια που με στηρίζει στις αποφάσεις μου, είναι ευλογία”.
Και ο λόγος;
Η επιλογή του να θέσει εαυτόν στη βάσανο της εκλογικής διαδικασίας δεν έγινε τυχαία, λέει. “Αναζητώντας το λόγο που τώρα πολιτεύομαι, δεν βρήκα καλύτερη απάντηση από την επιθυμία μου να είμαι χρήσιμος στους ανθρώπους και στον τόπο μου. Ως πατέρας ο ίδιος τριών παιδιών, θέλω να βάλω ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον στην Κέρκυρα και τους κατοίκους της. Επιθυμώ να εκφράσω την αντίληψη και τις ευαισθησίες της δικής μου γενιάς, σας ξαναλέω, ένα ύφος και ήθος στην πολιτική που θα καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή στα κοινά και στους νεότερους ανθρώπους”.
Η εκδήλωση και οι ομιλητές
Και αφού μιλάμε για νέους ανθρώπους, η συζήτηση γυρνά πάλι στην εκδήλωση, μια εκδήλωση που στοχεύει στην ανάδειξη του προβλήματος της υπογεννητικότητας. “Η μείωση γεννήσεων και η αύξηση των θανάτων συνθέτουν αυτό που λέμε δημογραφικό πρόβλημα. Η υπογεννητικότητα λοιπόν είναι πολυσύνθετο ζήτημα, ταλανίζει σε βάθος 6-7 δεκαετιών την ελληνική κοινωνία και ως διοργανωτής ελπίζω οι έγκριτοι επιστήμονες που είναι ομιλητές στην ημερίδα, και έχουν βαθιά γνώση του θέματος ο καθένας από την πλευρά του, να αναδείξουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις” δηλώνει ο κ. Σπύρου.
Οι επιστήμονες που θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην ημερίδα για την υπογεννητικότητα είναι ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής, μαιευτήρας γυναικολόγος και καθηγητής του Παν. Αθηνών, ο κ. Βύρων Κοτζαμάνης Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δρ. Ανθρωπιστικών Επιστημών και η κα. Ιωάννα Αθανασοπούλου, Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Ιστορική Δημογραφία.
Ιδέες, προτάσεις, αλλά κυρίως αισιοδοξία!
Πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτηση, ζητά να προσθέσει κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι η εκδήλωση δεν θα σταθεί μόνο στην καταγραφή της ζοφερής πραγματικότητας αλλά θα “είναι μια νότα αισιοδοξίας και προτροπής στα νέα ζευγάρια να αντισταθούν στην κατηφόρα της υπογεννητικότητας. Γιατί υπάρχουν προγράμματα και δράσεις που μπορούμε να υιοθετήσουμε, αντιλαμβανόμενοι τις νέες τάσεις και ανάγκες ως προς την τεκνοποιία προκειμένου να προλάβουμε και, γιατί όχι, να ανατρέψουμε την καθοδική πορεία” τονίζει και καταλήγει: “Η υπογεννητικότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους. Κυρίως όμως όσους επιθυμούν να γεννήσουν παιδιά. Κι εμείς είμαστε εδώ για να γεννήσουμε ιδέες, προτάσεις και λύσεις”.