Χωρίς εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων, εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, αλλά και του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται, θα εκδίδεται η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.
Αλλάζει ριζικά και ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο τον κορονοϊό, αλλά και τις άλλες σημαντικές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Αρχής γενομένης από χθες, Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει μία έκθεση την εβδομάδα, η οποία θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον συγκυτιακό ιό (RSV).
Κι αυτό διότι πρόκειται για τους τρεις ιούς του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίοι θα μας απασχολήσουν τον φετινό χειμώνα.
Δηλαδή είναι αυτοί που αναμένεται να προκαλέσουν σε σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού βαριά νόσηση, ανάγκη για νοσηλεία, ενώ δυστυχώς κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους.
Εκτός έκθεσης ΕΟΔΥ ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης
Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πρώτα, τουλάχιστον στην έκθεση για τη λοίμωξη Covid, τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά πλέον είναι ένας δείκτης που αποτελεί παρελθόν για όλες τις ιογενείς λοιμώξεις.
«Δεν θα ξαναδούμε αριθμό κρουσμάτων, διότι η κατάσταση αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά του δικτύου Sentinel για τις ιογενείς λοιμώξεις», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει καταγραφή για τα κρούσματα σε καμία από τις τρεις ιογενείς λοιμώξεις.
«Ο σκοπός των συστημάτων επιτήρησης Sentinel, διεθνώς, δεν είναι η καταγραφή του συνόλου των κρουσμάτων, ή η εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης των λοιμώξεων αυτών στην κοινότητα, αλλά η καταγραφή του ποσοστού των ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής», υπογραμμίζεται στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζεται ότι το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Sentinel), καταγράφει πόσοι έχουν γριπώδη συνδρομή, δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες).
Από αυτούς, με μοριακούς ελέγχους, προκύπτουν τα ποσοστά της διασποράς της κάθε λοίμωξης στην κοινότητα.
Δεν είναι πλέον αξιόπιστος δείκτης τα κρούσματα
Εξάλλου, όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευής, από το καλοκαίρι και μετά, τα κρούσματα του κορονοϊού δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη για την πανδημία, διότι δηλώνονται από μικρό αριθμό του πληθυσμού.
«Αντίθετα, υπάρχει ο δείκτης με τις νέες νοσηλείες, ο οποίος αντικατοπτρίζει την πραγματική διασπορά στην κοινότητα. Επίσης, ο δείκτης με το ιικό φορτίο στα λύματα που αποδίδει την τάση στον χρόνο και ανά γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, έχουμε το σύστημα Santinel, το οποίο αποτυπώνει το ποσοστό των συμπτωματικών γριπώδους συνδρομής, ανεξαρτήτου αιτίας και αποτελεί ένα διαφορετικό σύστημα για την επιτήρηση και την τάση στην κοινότητα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τι δεν θα βλέπουμε στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ
Εκτός από τα κρούσματα, από την έκθεση απουσιάζουν και τα εξιτήρια των ασθενών με Covid από τα νοσοκομεία, καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής, αποτελεί σταθερή τάση, για αυτό αποφασίστηκε να απουσιάζουν.
Και φυσικά δεν υπάρχει ο αριθμός των τεστ, αλλά και η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων.
Γιατί μας απασχολεί πλέον λιγότερο ο κορονοϊός
Είμαστε σε μια φάση που η απειλή δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το παρελθόν και αυτό φαίνεται και από το ότι έχουμε έξαρση των άλλων ιώσεων, λέει ο κ. Παρασκευής.
Εξάλλου, μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού έχει νοσήσει και έχει εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι η ανοσία αγέλης δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, ενώ τα αντιικά για τον κορονοϊό είναι αρκετά αποτελεσματικά.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί απειλή για κάποιους ανθρώπους, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους 13.989 άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό.
Τι περιλαμβάνει και γιατί η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ
Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει τον αριθμό των θανάτων και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από κάθε ένα από τα τρία λοιμώδη νοσήματα.
Επίσης, τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποτυπώνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσούν με μέτρια έως βαριά συμπτώματα.
Η θετικότητα θα αναφέρεται ως συγκριτικός δείκτης με την προηγουμένη εβδομάδα και όχι ως ποσοστό και για τους τρεις ιούς, δηλαδή του κορονοϊού, του RSV και της γρίπης.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να βλέπουμε την τάση της αυξομείωσης των κρουσμάτων από τη μία εβδομάδα στην άλλη.
Επίσης, θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα σε 8 μεγάλες πόλεις της χώρας.
Αυτό θα δίνει την τάση της επερχόμενης αύξησης των περιστατικών του κορονοϊού.
Τέλος, σημαντικές θεωρούνται από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς είναι ο μόνος δείκτης που αποτυπώνεται ανά γεωγραφική ενότητα και αναλυτικά.
Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον RSV στη νέα έκθεση, σε σύγκριση με τον κορονοϊό και τη γρίπη, καθώς ο αναλυτικός έλεγχος των δειγμάτων γι’ αυτόν τον ιό, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.