Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα σήμερα το απόγευμα και αύριο οι αρμόδιοι υπουργοί θα τα εξειδικεύσουν.
Ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα κάνει σήμερα στις 19:00 ο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να είναι οριζόντια και να αφορούν σε πλαφόν στη χονδρική τιμή και παρεμβάσεις στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που στην πράξη θα “ακυρώνουν” τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ειδικότερα βασικό εργαλείο είναι η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρεμπορική, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι το ύψος του μεταβλητού τους κόστους ανά τεχνολογία (άλλο για λιγνίτες, άλλο για φυσικό αέριο κλπ), συν ένα εύλογο κέρδος. Επειδή οι προμηθευτές θα αγοράζουν φθηνά το ρεύμα (στην τιμή του πλαφόν) από τη χονδρεμπορική, θα πωλούν και χαμηλότερα και στην λιανική. Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν για να μειώσουν τη δυσαρέσκεια των πελατών τους.
Όσο πιο χαμηλά όμως μπει το πλαφόν, τόσο περισσότερα χρήματα χρειάζονται για αποζημίωση των παραγωγών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν μπορεί να τεθεί σε κάπως υψηλότερο επίπεδο, ώστε να περισσέψουν χρήματα για να δίνεται και κάποια στοχευμένη επιδότηση στους λογαριασμούς λιανικής, είτε στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις, είτε σε ευάλωτες ομάδες.
Κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στις παράλογες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων, αλλά οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Διαβεβαιώνουν επίσης ότι με το πακέτο των μέτρων δεν θα μείνει κανείς χωρίς κάλυψη.
Γιατί τώρα οι ανακοινώσεις
Γιατί όμως επισπεύσθηκε η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων; Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι πλέον η κατάσταση “δεν πήγαινε άλλο”. Οι δημοσκοπήσεις εξάλλου δείχνουν ότι η ακρίβεια, ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελεί το μεγαλύτερο παράπονο των πολιτών. Ιδίως δε τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση υφίσταται τις πολιτικές συνέπειες από την ενεργειακή κρίση, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα δεν είχαν αποδώσει ιδιαίτερα στις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες.
Αυτές οι καταναλώσεις όμως αφορούν ιδίως τη λεγόμενη “μεσαία τάξη” και κοινά που ενδιαφέρουν τη Νέα Δημοκρατία, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι συνταξιούχοι που συχνά χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα και για θέρμανση.
Εκτιμάται ότι σήμερα εκτεθειμένα στις πολύ μεγάλες αυξήσεις είναι περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.
Σε ότι αφορά τα τιμολόγια των επιχειρήσεων και των αγροτών, στόχος είναι να διατηρηθεί η σημερινή αναλογία σε σχέση με τα οικιακά. Δηλαδή στο 35% των οικιακών να συνεχίσουν να βρίσκονται τα επιχειρηματικά και στο 55% των οικιακών τα αγροτικά.
Ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις ήρθαν πριν το συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινά αύριο, ώστε ο πρωθυπουργός να προσέλθει στην κομματική διαδικασία έχοντας μία θετική ατζέντα.
Πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα
Σκοπός της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των μέτρων να ξεκινήσει από 1ης Ιουνίου. Να προληφθεί δηλαδή η αύξηση των θερμοκρασιών και το μέτρο να εφαρμόζεται ήδη όταν θα αρχίσουν οι υψηλές καταναλώσεις του Ιουλίου – Αυγούστου. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι το βασικό μέτρο που είναι το πλαφόν στη χονδρική δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα, δηλαδή δεν μπορεί να φανεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών πριν τον Αύγουστο. Εκτός βεβαίως εάν υπάρξει αναδρομικότητα.
Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Πόσο θα κοστίσει το νέο πακέτο και που θα βρεθούν τα λεφτά
Μέχρι τώρα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και προέρχονται από ρύπους, επιστροφές της υπερβάλλουσας αμοιβής των ΑΠΕ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το πλεόνασμα των ΥΚΩ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα περιθώρια που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι να δώσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Σε αυτά τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα προστεθούν και τα ποσά που θα προκύψουν από τη φορολόγηση κατά 90% των «ουρανοκατέβατων κερδών» για τα οποία όμως οι προσδοκίες είναι χαμηλές.
Το συνολικό ποσό θα μοιραστεί σε δύο προϋπολογισμούς, το φετινό και αυτό του 2023. Συνεπώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να διατεθούν περί τα 2,5 με 3 δις. ευρώ