Οι μεγάλες αγορές που παρουσίασαν διψήφιο αριθμό μείωσης το 2022 και αυτοί που έσωσαν τα νούμερα της σεζόν.
Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του έτους, η Ελλάδα κάνει τον απολογισμό της τουριστικής κίνησης στην πρώτη σχεδόν κανονική χρονιά μετά την πανδημία. Αν και οι πρώτοι μήνες του 2022 ήταν κατακόρυφα αρνητικοί λόγω της έξαρσης της παράλλαξης Όμικρον, η Άνοιξη μπήκε «με το δεξί», με ξενοδοχεία να ανοίγουν νωρίς στους μεγάλους προορισμούς και να υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες. Το καλοκαίρι οι αεροπορικές αφίξεις ανέκαμψαν πλήρως σε αριθμούς, όμως οι οδικές αφίξεις συνέχιζαν να καταγράφουν μεγάλη διψήφια μείωση. Οι επιδόσεις ρεκόρ του 2019 όχι μόνο «πιάστηκαν» φέτος στους κύριους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, αλλά μάλιστα σε κάποιους σημείωσαν άνοδο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το ΙΝΣΕΤΕ, Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι έσωσαν κυριολεκτικά τα νούμερα της φετινής σεζόν. Για πρώτη φορά η Βρετανική αγορά πέρασε μπροστά σε αφίξεις, αφήνοντας πίσω τη Γερμανική, σημειώνοντας πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με τη σεζόν του 2019, κατά 27,6% ποσοστό που μεταφράζεται σε 4,37 εκατομμύρια αφίξεις. Διψήφια ήταν και η άνοδος των Γάλλων τουριστών κατά 13,1% και 1,7 εκατ. επισκέπτες, ενώ σημαντική άνοδο είχαν και οι Γερμανοί κατά 8,5% και αφίξεις 4,2 εκατομμυρίων.
Διψήφια μείωση από μεγάλες αγορές
Τη μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτα νούμερα κατέγραψαν φέτος οι Ρώσοι τουρίστες, όπως ήταν αναμενόμενο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ προς τη χώρα. Το ποσοστό μείωσης από Ρωσία ανήλθε στο 93,7%, που σημαίνει ότι φέτος έκαναν διακοπές στη χώρα μας 35.000 Ρώσοι τουρίστες, αντί 552.000 το 2019. Να σημειωθεί ότι τα εκατομμύρια των Ρώσων τουριστών πέρασαν φέτος τις διακοπές τους στην Τουρκία.
Διψήφια μείωση κατέγραψαν τη φετινή τουριστική σεζόν και Αμερικανοί, παρόλο που οι πτήσεις από ΗΠΑ ξεκίνησαν πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη χώρα μας επισκέφτηκαν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 976.000 αμερικανοί τουρίστες, μειωμένοι κατά 11,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019.
Κατρακύλησε ο οδικός τουρισμός
Ο οδικός τουρισμός δεν κατάφερε να ανακάμψει φέτος, με τη μείωση να φτάνει από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου στο -35,7%. Στο σύνολο τους καταγράφηκαν 7,6 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 11,8 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019, άρα οι απώλειες είναι πάνω από 4,2 εκατ. αφίξεις.
Όλες τις γειτονικές χώρες σημείωσαν μείωση, με τη μεγαλύτερη σε απόλυτες διαφορές να καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά -3 εκατ. και ποσοστό -51,8%. Ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με τη μείωση να ανέρχεται σε -497.000 και -15,9%. Η μείωση από την Αλβανία ανήλθε σε -21,9% καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. Οι οδικές αφίξεις από την Τουρκία μειώθηκαν κατά -29,1% και διαμορφώθηκαν σε 724.000 χιλιάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο δύο σταθμοί κατέγραψαν αύξηση, αυτοί του Ορμένιου σημείωσε αύξηση κατά 84,4% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 468 χιλ. και ο μεθοριακός σταθμός της Εξοχής που σημείωσε οριακή αύξηση. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διάφορες καταγράφεται στο σταθμό του Προμαχώνα όπου την αναφερόμενη περίοδο διαμορφώνονται σε 1,5 εκατ. καταγράφοντας μείωση -59,4% ενώ σε ποσοστιαίες διαφορές καταγράφεται στο σταθμό της Νυμφαίας όπου η μείωση ανέρχεται σε -70,5%.
Πέρα από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε και σαφώς επηρέασε τον οδικό τουρισμό από τις Βαλκανικές χώρες, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή την μεγάλη αυτή μείωση και τα αίτια της.
Τα τελικά νούμερα της σεζόν
Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, καταγράφηκαν 20,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και 7,6 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, στο σύνολο περίπου 4,5 εκατ. λιγότερες σε σχέση με το 2019.