Την 11η θέση στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα με την καταγραφή 30.020 νεκρών από κορονοϊό με βάση την αναλογία απωλειών ανά 1 εκατομμύριο πολίτες.
Βαρύ είναι το αποτύπωμα του κορονοϊού στη χώρα, με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να ξεπερνούν το Σάββατο τις 30.000. Με βάση τα τελευταία στοιχεία στη χώρας έχουν καταγραφεί 30.020 θάνατοι με τη αναλογία νεκρών ανά σύνολο πληθυσμού να προσεγγίζουν τις 3.000 ανά 1 εκατομμύριο πολίτες.
Με βάση την αναλογία αυτή η χώρα μας κατέχει την 11η θέση στην Ευρώπη, και συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, απέχοντας από την τάση των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Σ’ αυτό φαίνεται να συμβάλλει το γεγονός ότι η Ελλάδα άργησε να πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Μια άλλη παράμετρος ειναι και ο τρόπος καταγραφής, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο ΕΟΔΥ.
Την ίδια στιγμή τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί το ΕΣΥ να μην πιέζεται, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται ενώ συντηρούνται πλέον σταθεροί και οι σκληροί δείκτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετά από εβδομάδες, οι νέες νοσηλείες λόγω covid βρίσκονται πέριξ των 100 ημερησίως.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων το δίμηνο Απριλίου – Μαϊου, από τις αρχές Ιουνίου άρχισε να διαφαίνεται σταθεροποίηση στις καθημερινές διαγνώσεις και μάλιστα τις τελευταίες μέρες αύξηση. Ειδικότερα, στις 12/6 ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε στις 4.260 ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 3.555. Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση περίπου 20%.
Την ίδια στιγμή φαίνεται να φρενάρει και η μείωση των διασωληνωμένων που βρίσκονται επίπεδα των 110 ενώ καθημερινά φαίνεται έχει παγιωθεί ένας αριθμός νέων θανάτων κατά μέσο όρο στους 13.
Τι σημειώνει η Μίνα Γκάγκα
Όπως σημείωσε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, “Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση. Έχουμε κάποια κρούσματα αλλά αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας είναι εκείνου που πρέπει να προσέχουν. Στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται κυρίως μεγαλύτερα άτομα με πολλαπλά προβλήματα υγείας. Τα άτομα βρίσκονται σε κλινικές για κορονοϊό επειδή εισάγονται και με κορονοϊό όχι μόνο λόγω κορονοϊού. Αυτές είναι οι ομάδες ατόμων που θα πρέπει να προσέξουν, δηλαδή να φορούν τη μάσκα και να είναι προσεχτικές με τις επαφές τους”.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι φυσικά δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τον κορονοϊο, όπως δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την γρίπη. “Είναι ένας ιός που είναι μεταδοτικός, υπάρχουν πολλά κρούσματα καθημερινά στην κοινότητα και έχουμε καθημερινά εισαγωγές. Δεν είναι ότι έχει φύγει και το έχουμε αφήσει πίσω μας. Υπάρχει. Έχουμε όμως πλέον ανοσοποιηθεί και δεν κινδυνεύουμε όπως κινδυνεύαμε πριν από δύο χρονών”.
Σχετικά με την τρίτη δόση εμβολίου η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε όλα τα δεδομένα και νομίζω ότι το καλό με τη χώρα μας είναι ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα θα έχουν υπάρξει άλλες χώρες οι οποίες ήδη θα έχουν καταγράψει την κατάσταση πριν από εμάς και έτσι θα έχουμε και περισσότερα δεδομένα.
“Η τάση πάντως που υπάρχει από υπουργούς υγείας άλλων χωρών αλλά και τους οργανισμούς υγείας ευρύτερα, είναι να πάμε σε μία επιπλέον προληπτική δόση, όπως γίνεται και με τη γρίπη, ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός. Επίσης σημείωσε ότι στο μεγαλύτερο βαθμό τα νοσοκομεία έχουν επιστρέψει στην κανονική τους λειτουργία αν και υπάρχουν νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό. Όμως τα περιστατικά αυτά είναι το ένα πέμπτο ή ένα έκτο των ασθενών που ήταν το χειμώνα”.