Υποκρισία και αναπάντητα ερωτήματα καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η κριτική Βενιζέλου δείχνει δυσαρέσκεια σε όλο το φάσμα του κέντρου. Επίθεση και απο ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο φαίνεται πως πέτυχε η δήλωση του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές: Αντί η κυβέρνηση να επιτύχει την εκτόνωση των αντιδράσεων, προκάλεσε την διεύρυνσή τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών χώρων αφού «απέναντι» του εκτός από τα κόμματα της αριστεράς και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τάχθηκε ακόμη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αυτά ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί αν κυοφορεί δυσαρέσκεια η σιωπή κεντρικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που ίσως φανεί στο προσεχές μέλλον, ιδίως αν η αντιπολίτευση επιδιώξει «καταμέτρηση δυνάμεων» στην Βουλή, μέσω θεσμικών διαδικασιών.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προέβαλε την (μη πιστευτή) δικαιολογία της άγνοιας για τις παρακολουθήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα κυριότερα ερωτήματα που έχουν αναδειχθεί μετά τις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Επίσης αμφότερα τα κόμματα δεσμεύθηκαν για την διαλεύκανση της υπόθεσης μέσω θεσμικών διαδικασιών. Σκληρή κριτική στο νομοθετικό πλαίσιο περί παρακολουθήσεων άσκησε το ΚΚΕ ζητώντας την κατάργησή του, ενώ το ΜέΡΑ25 τόνισε την ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης.
Ειδικά για την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου αξίζει να θυμίσουμε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά προτάθηκε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση για να μετέχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε 7 μελή επιτροπή σοφών προκειμένου να διαμορφωθεί ο νέος ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως η κίνηση αυτή αποτέλεσε «άλλη μία απόδειξη ότι δεν έχω καμία δυσκολία ή κανένα κομματικό σύμπλεγμα να αξιοποιήσω ανθρώπους που θεωρώ κατάλληλους να υπηρετήσουν συγκεκριμένες αποστολές». Επίσης είχε εκληφθεί ως σαφής προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς της Νέας Δημοκρατίας με τον χώρο του κέντρου.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξελίξεις έχουν προσπεράσει τον Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία: Δηλαδή να παραιτηθεί» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά μάλιστα πως «οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει» αφού η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να βγει στο φώς η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις και να απαντηθούν τα ερωτήματα που «προσπέρασε» ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί σχεδόν αυταπόδεικτο ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις και ιδίως γι’ αυτήν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νικου Ανδρουλάκη. Επισημαίνει όμως παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε να μην απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα που έχουν αναδείξει οι τελευταίες εξελίξεις. Κυρίως σχετικά με το γιατί παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και ποιοι και πόσοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Επίσης σχετικά με την χρήση του περίφημου λογισμικού «Predator». Ειδικά για την ΕΥΠ η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο στην υπηρεσία παράλληλα όμως την παρουσίασε «ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου». Ειδικά μάλιστα για το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της θυμίζει ότι η κυβέρνηση απέρριψε κάθε πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ με «νυχτερινή τροπολογία» φρόντισε να στερήσει το δικαίωμα στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνται.
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι καταγράφθηκε «ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου να εμπλέκει τρίτες χώρες στο σκάνδαλο, αλλά και να διοχετεύει άθλιες συκοφαντίες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». Εξάγοντας τον συμπέρασμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκη «είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του».
Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις που έκαναν λίγο μετά την πρωθυπουργική δήλωση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “εθνική ασφάλεια” και “ασύμμετρες-υβριδικές απειλές”. Δεν είπε λέξη για Predator και τους λόγους παρακολούθησης Κουκάκη κ Ανδρουλάκη. Δεν είναι απλά ψεύτης, είναι επικίνδυνος για την δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας». Επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Αλήθεια; Νόμιμη η παρακολούθηση πολιτικού; Για ποιο λόγο εθνικής ασφάλειας; Και η παράλειψη γνωστοποίησης στην ΑΔΑΕ; Νόμιμη κ αυτή; Και η αντισυνταγματική τροπολογία του 2021 για την συγκάλυψη των υποκλοπών, τυχαία;».
Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητά απάντηση στο γιατί παρακολουθήθηκε
Την απαίτηση να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος για τον οποίο παρακολουθήθηκαν οι επικοινωνίες του, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην πρωθυπουργική δήλωση για ευτελισμό της διάκρισης των εξουσιών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής». Επισήμανε παράλληλα ότι παραμένουν τα ερωτήματα που αφορούν την χρήση ειδικού λογισμικού. Όπως επισήμανε «αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη;Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε;». Τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί. Το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ.Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας». Επίσης είπε πως «θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια».
ΚΚΕ: Να καταργηθεί η νομοθεσία των παρακολουθήσεων
Στο θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ εστίασε στην ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ. Τονίζει χαρακτηριστικά πως «αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όχι μόνο δε ρίχνει «άπλετο φως», αλλά είναι αυτό που οδηγεί στο απόλυτο «σκοτάδι» τη δράση των διάφορων κέντρων, μηχανισμών και υπηρεσιών, επίσημων και ανεπίσημων, εγχώριων και ξένων. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που, αξιοποιώντας ως «λάστιχο» την έννοια της «εθνικής ασφάλειας», νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων, οδηγώντας στην αλματώδη αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εδώ και χρόνια καταγγέλλει και καταψηφίζει το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Δίπλα, λοιπόν, στην ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και της υπόθεσης των «συνακροάσεων» στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ -όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται- προκύπτει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτή της κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, των ευρωενωσιακών οδηγιών και των διακρατικών συμφωνιών που έχει οδηγήσει στον σημερινό βούρκο».
ΜέΡΑ25: Θέατρο σκιών
Ήρθε η ώρα για «ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Αποτιμώντας την πρωθυπουργική δήλωση μιλά για «Θέατρο Σκιών» εστιάζοντας στον ισχυρισμό ότι «ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές». Τονίζει επίσης πως «το πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα των «εξωτερικών εχθρών» και «υβριδικών απειλών» που «επιβουλεύονται την πατρίδα μας» δεν αρκεί για να δικαιολογήσει γιατί η ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούσε ο,τιδήποτε έχει καρδιακό παλμό εντός της Επικράτειας».