Εκδόθηκε σήμερα navtex (ναυτική οδηγία) από τον Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας (ΝΑΣΚΕ) για την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Νότιο Ιόνιο από το πλοίο “TVS Aethera” στο πλαίσιο των ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η Οδηγία θα ισχύσει από τις 22 Νοεμβρίου επ΄ αορίστω, έως την ανάκλησή της και αφορά θαλάσσια περιοχή στο στενό Ζακύνθου – Πελοποννήσου.
Παράλληλα, με navtex ξεκινούν άμεσα και οι σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες στα δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ ήδη υπάρχει η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα για την εξέλιξη αυτή.
«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία με Λιβύη» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της χώρας TRT αναφερόμενος εμμέσως στην ανακοίνωση των ερευνών: «Υπάρχουν χώρες που δεν είναι ευχαριστημένες με αυτήν τη συνεργασία και είναι γνωστές. Αυτό είναι κάτι που αφορά τις ίδιες. Εάν δύο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες έχουν συνάψει συμφωνία για αμοιβαία συνεργασία, νομίζω ότι τρίτες χώρες δεν πρέπει να θέτουν ζήτημα. Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα προϊόντα υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν εκεί θα συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της χώρας. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για ανεπάρκεια προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου; Τέτοιες έρευνες και έργα θα αυξήσουν την παραγωγή από την πλευρά της προσφοράς και θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση αυτών το συντομότερο δυνατό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και σε περιφερειακό, ακόμη και παγκόσμιο επίπεδο, και θα συμβάλουν εξαιρετικά σημαντικά στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης».
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται για λόγους αρχής, υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντοτε όμως στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με μία βασική αρχή, τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας, στη συνάντησή του κε τον κ. Ντάσιτς, αναφέρθηκε και στην ΕλληνοΣερβική Φιλία με επίκεντρο την Κέρκυρα: «Εγώ κατάγομαι από την Κέρκυρα, η Κέρκυρα είναι συνυφασμένη με τη σερβική ιστορία. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω στη ζωή μου τη γνωστή μπαλάντα όπου τραγουδάς καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το «Tamο Daleko» («Εκεί Μακριά»), που αφορά, για όσους δεν ξέρουν την περίοδο αυτή, την παρουσία του σερβικού στρατού στην Κέρκυρα, τις τεράστιες θυσίες που υπέστη ο σερβικός λαός στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Άλλωστε, η έδρα της Σερβικής Κυβέρνησης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Σερβικό Προξενείο είναι λίγα μέτρα από το δικηγορικό μου γραφείο στην Κέρκυρα. Αλλά οι δεσμοί μας δεν είναι μόνο ιστορικοί, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά ισχυροί και σήμερα».