Τα νησιά του Ιονίου, του νοτίου Αιγαίου, η Αττική και η Κρήτη είναι οι «κόκκινες» περιοχές στις οποίες εντοπίζονται οι περισσότερες μολύνσεις με κορονοϊό, δήλωσαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής, στην έκτακτη ενημέρωση για την έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για τις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας (Κέρκυρα και Επτάνησα, Ρόδος και Κως, Κρήτη αλλά και η Αθήνα) ενώ η μετάλλαξη που κυριαρχεί και στην Ελλάδα -όπου φαίνεται ότι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις – είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5.
Ας σημειωθεί ότι η καταγραφή των κρουσμάτων δεν αφορά τους τουρίστες στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά το ντόπιο πληθυσμό!
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Δημήτρη Παρασκευή, στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει να κινείται έντονα αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί αύξηση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ, παρά την άνοδο που σημειώνεται στα κρούσματα. Μάλιστα τα ενεργά κρούσματα αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία υπολογίζονται στα 150.000-200.000.
«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των χωρών όμως τα δεδομένα των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού σημειώνουν όλα τα κράτη αύξηση» είπε αρχικά ο κ. Ζαούτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ σε ό,τι αφορά τις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.
Για πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι καταγράφονται έκανε λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης μιλώντας στο OPEN, διότι όπως είπε υπάρχει μία πολύ καλύτερη ταύτιση οπότε πολύς κόσμος που κάνει τελευταίες μέρες τεστ, απλώς απομονώνονται και παίρνει τις οδηγίες από το γιατρό του χωρίς να κάνει πλέον επισημοποίηση του τεστ με μοριακό η rapid για να καταγραφεί στο σύστημα.