Σχεδόν 500 επιστήμονες, ειδικοί αλλά και εκπρόσωποι εταιριών από περισσότερες από 85 χώρες βρέθηκαν για ένα τριήμερο προκειμένου να συζητήσουν για ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της εποχής μας: τα απορρίμματα.
Η Κέρκυρα φιλοξένησε το φετινό 9ο συνέδριο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων που έχει πλέον γίνει ένας διεθνής θεσμός, στο οποίο συζητούνται και παρουσιάζονται όχι μόνο οι τελευταίες εξελίξεις και πρακτικές στο πως θα γίνεται η διαχείριση των αστικών σκουπιδιών για να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές και λύσεις σε μία ζύμωση με πρακτικά αποτελέσματα.
Θέματα βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων, εφαρμογή αποτελεσματικών σύγχρονων τεχνολογιών, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η κυκλική οικονομία, η βιοοικονομία, η ανακύκλωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης σε μία από τις πολλές παράλληλες συνεδρίες.
Ερευνητές μαζί με στελέχη της Αυτοδιοίκησης αλλά και εταιριών κουβέντιασαν για τη θαλάσσια ρύπανση και τα πλαστικά, τις νέες βιολογικές μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων, την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, τα βιο-διυλιστήρια.
Το συνέδριο έδωσε τη δυνατότητα συνάντησης εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, μελών του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου σε διεθνές επίπεδο που ασχολούνται με το αντικείμενο.
Τα συμπεράσματα θα κωδικοποιηθούν από το Μετσόβιο και θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κράτη, αυτοδιοίκηση και φορείς διαχείρισης.
Στην έναρξη του συνεδρίου, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε στη σημεριν΄λη πραγματικότητα που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα: «Δημιουργήσαμε δικούς μας Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και από το 2019 τα σκουπίδια μεταφέρονται εκτός Κέρκυρας. Προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των κορεσμένων κυττάρων στο Τεμπλόνι και στη δημοπράτηση του εργοστασίου, το οποίο όμως με την αλλαγή της νομοθεσίας έφυγε από εμάς. Ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες προκειμένου να αποκτήσουμε μια δική μας μονάδα. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης γιατί αν δεν αλλάξουμε κουλτούρα η όλη προσπάθεια δεν θα πετύχει. Από την αρχή της θητείας μας κάνουμε μαραθώνιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», συνέχισε η κ. Υδραίου, «ξεκινήσαμε από τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τώρα προχωράμε στα Λύκεια. Προτεραιότητα είναι να γίνουμε ακόμα καλύτεροι , η καθαριότητα είναι πολιτισμός”.