Μια νέα πολλά υποσχόμενη πιλοτική μελέτη που πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία” (World Olive Center for Health), φέρνει για μια ακόμα φορά τη λιανολιά της Κέρκυρας στο επίκεντρο των ερευνών για την μάχη κατά μίας από τις πιο συχνές μορφές λευχαιμίας στον κόσμο.
Η έρευνα είναι πιλοτική, έγινε σε σχετικά περιορισμένο δείγμα ασθενών αλλά έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα αναδεικνύοντας τον ευεργετικό ρόλο του ελαιόλαδου σε πάσχοντες από Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία και δημοσιεύτηκε ήδη σε έγκυρες ιατρικές διεθνείς επιθεωρήσεις, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το δρόμο όχι μόνο για μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες αλλά και για μία ευρεία ανάπτυξη καλλιέργειας της μοναδικής αξίας ποικιλίας λιανολιάς που συναντά κανείς κυρίως στην Κέρκυρα και σε περιοχές της ΒΔ Ελλάδας!
Αφορά προφανώς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται με βιολογικό τρόπο, ψυχρή σύνθλιψη και προσεγμένες μεθόδους από τη συγκεκριμένη ποικιλία, διατηρώντας την πολύ μεγάλη περιεκτικότητά του σε φαινόλες.
Δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες
Η μελέτη έγινε την περίοδο από 15 Δεκεμβρίου του 2018 έως 5 Δεκεμβρίου του 2019 και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν, μετά την επεξεργασία τους, την περασμένη εβδομάδα, στην διεθνώς αναγνωρισμένη ιατρική επιθεώρηση “Frontiers in Oncology” με επιμέλεια από τον καθηγητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου Cyrus Khandanpour, κλινικού ογκολόγου και ερευνητή στην αιματολογία και έλεγχο από τους καθηγητές ιατρούς Sweilem B. Al Rihani και David Largaespada από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ.
Η δημοσίευση και οι επιθεωρητές της
Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του κείμενο ο καθηγητής Cyrus Khandanpour, η καθημερινή πρόσληψη εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου που αποτελεί το κύριο συστατικό της “μεσογειακής δίαιτας”, μπορεί να είναι μερικώς υπεύθυνο για το αυξημένο προσδόκιμο ζωής στους κατοίκους της Μεσογείου. Περισσότερα από 200 διαφορετικές ευεργετικές χημικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί στο ελαιόλαδο […] Οι φαινόλες της ελιάς παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων και, συγκεκριμένα, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, νευροπροστατευτικές και αντιδιαβητικές δράσεις με τη διαμόρφωση διαφόρων μοριακών οδών
Κερκυραϊκό λάδι… Χαλικούνα!
Για την εκπόνηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε κερκυραϊκό λάδι και, συγκεκριμένα, το πιστοποιημένο και από το αμερικανικό FDA ελαιόλαδο της οικογένειας Δαφνή “The Governor”.
Σε δήλωσή του, ο παραγωγός του ελαιολάδου Σπύρος Δαφνής υπογραμμίζει ότι αποτελεί τιμή που ο “Κυβερνήτης” επελέγη και συμμετείχε σε αυτή την ιστορική μελέτη: “Είναι η πρώτη κλινική μελέτη με ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο διατροφικό χαρακτηριστικό για τη βελτίωση της Χρόνιας Λευφοκυτταρικής Λευχαιμίας προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των ασθενών. Γιατί η Υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο και το Υψηλά Φαινολικο Ελαιόλαδο μια υπερτροφη με πολλά υποσχόμενες ευεργετικές ιδιότητες όπως αποδεικνύουν έρευνες στις οποίες έχουμε την τιμή μα και την ευθύνη να συμμετέχουμε. Ως πολίτες και ως παραγωγοί δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε την ομάδα των σπουδαίων Ελλήνων επιστημόνων-ερευνητών Andrea Paola Rojas, Ιωάννη Κορδόνη, Αναστάσιο Ιωαννίδη, Τζώρτζη Νομικό, Ιωάννη Δημόπουλο, Γεώργιο Κοσμίδη, Μαρία Ευθυμία Καλτσά, Ελένη Μελλιού και Προκόπη Μαγιάτη”.
Η μέθοδος, τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της μελέτης για τη λιανολιά
Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη έχουν σημαντικές τόσο σε μελέτη σε επίπεδο εργαστηρίου όσο και σε πραγματικές συνθήκες, αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν δεδομένα σχετικά με την αντικαρκινική τους δράση στον άνθρωπο.
Ο στόχος της πιλοτικής μελέτης ήταν να ελεγχθεί εάν οι ασθενείς σε πρώιμο στάδιο χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (ΧΛΛ) θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μία προσέγγιση παρέμβασης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη και εάν αυτή η παρέμβαση – θεραπεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στο δείκτες που σχετίζονται με τη νόσο.
Μέθοδοι
Πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική διατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με ΧΛΛ που δεν ακολούθησαν καμία θεραπεία Στην πρώτη παρέμβαση, 20 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία συμπεριλήφθηκαν σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα 10 ασθενών κατανάλωνε 40 ml/ημέρα ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας (416 mg/Kg ελαιοκανθάλη και 284 mg/kg ελαιασίνη) για 3 μήνες. Μια δεύτερη ομάδα 10 ασθενών κατανάλωνε 40 ml/ημέρα χαμηλής περιεκτικότητας (82 mg/kg OC και 33 mg/kg OL) για 3 μήνες. Μετά από μια περίοδο έκπλυσης 9–12 μηνών, πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη παρέμβαση μόνο με υψηλή περιεκτιότητα για 6 μήνες με 22 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς, 16 από την αρχική μελέτη (χωρισμένους σε 8 από κάθε μία από τις δύο ομάδες) και 6 νέους. Στον ορό των ασθενών αναλύθηκαν αιματολογικοί, βιοχημικοί και αποπτωτικοί δείκτες. Επιπλέον, μελετήθηκαν δείκτες κυτταρικού πολλαπλασιασμού και απόπτωσης σε απομονωμένες πρωτεΐνες από μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα σε αιματολογικούς και αποπτωτικούς δείκτες μόνο με υψηλής περιεκτικότητας ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης ελαιόλαδο. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μελέτης, παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των λεμφοκυττάρων σε σύγκριση 3 μήνες πριν από την παρέμβαση και 6 μήνες μετά από αυτήν. Μετά από 3 και 6 μήνες, παρατηρήθηκε αύξηση (p ≤0,05) στους αποπτωτικούς δείκτες καθώς και στον αρνητικό ρυθμιστή του κυτταρικού κύκλου και μείωση στην αντιαποπτωτική πρωτεΐνη Survivin και στο δείκτης κυτταρικού πολλαπλασιασμού Cyclin D.
Συμπεράσματα
Αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή με υψηλής περιεκτικότητας ελαιόλαδο που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο διατροφικό χαρακτηριστικό για τη βελτίωση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών τους κυττάρων και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των ασθενών.
Ερευνητές: Η μελέτη αξίζει να υποστηριχθεί και να γίνει σε μεγάλο αριθμό ασθενών
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (οργάνωση που συνέστησαν επιστήμονες από ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια για την προώθηση του ελαιολάδου και την έρευνα για το υπερ-τρόφιμο) αναφέρεται ότι οι Δρ. Π. Μαγιάτης και Δρ. Ε. Μέλλιου ξεκίνησαν τη μελέτη αυτή όταν πληροφορήθηκαν από ασθενείς με ΧΛΛ στις ΗΠΑ ότι τα καρκινικά λευκά τους αιμοσφαίρια μειώθηκαν όταν άρχισαν να καταναλώνουν ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Οι περίπλοκοι μηχανισμοί που ρυθμίζουν την εξέλιξη της νόσου ΧΛΛ φαίνεται να δέχονται ευεργετική επίδραση από τις αντικαρκινικές ιδιότητες των φαινολικών συστατικών ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (www.worldolivecenter.com) με έσοδα που προέρχονται εξ ολοκλήρου από συνδρομές μελών, αναλύσεις ελαιολάδων με qNMR και ιδιωτικές δωρεές. Η μέθοδος qNMR για την πιστοποίηση του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου αναπτύχθηκε το 2012 από τους Δρ. Προκόπη Μαγιάτη , Δρ. Ελένη Μέλλιου και την επιστημονική τους ομάδα στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
Τι λένε οι ερευνητές
Η Δρ. Ελένη Μέλλιου τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η από του στόματος χορήγηση ημερήσιας δόσης 25 mg ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης μέσω της κατανάλωσης 40 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου για περίοδο έξι μηνών μπορούσε να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με ΧΛΛ, μειώνοντας τα λευκά τους αιμοσφαίρια, προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών τους κυττάρων και βελτιώνοντας το μεταβολισμό τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ελληνικό ελαιόλαδο από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας»
«Ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν να διερευνήσουμε την υπόθεση ότι η βιοδραστικότητα του ελαιολάδου εναντίον του καρκίνου σχετίζεται με την περιεκτικότητα του σε συγκεκριμένα φαινολικά συστατικά και ιδίως τις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη όπως είχαμε πρόσφατα δείξει για την αναστολή συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων και για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου Alzheimer» εξήγησε ο Δρ. Μαγιάτης.
Η Δρ. Paola Rojas διευκρίνισε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν οριστική απόδειξη αποτελεσματικότητας αλλά σαν μια ισχυρή ένδειξη ότι η μελέτη αξίζει να υποστηριχθεί ώστε να γίνει πολυκεντρική και σε μεγάλο αριθμό ασθενών».
Ποιοι συνεργάστηκαν στη μελέτη
Για την συγκεκριμένη μελέτη συνεργάστηκαν οι: Αν.Καθ. Προκόπης Μαγιάτης και Δρ. Ελένη Μέλλιου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (WOCH), η Επ. Καθ. Andrea Paola Rojas από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Δρ. Ι. Κοντονής από το Νοσοκομείο Λακωνίας, ο Αν.Καθ. Τ. Νομικός από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και οι συνεργάτες τους Α. Ιωαννίδης, I. Δημόπουλος, Γ. Κοσμίδης, M. Kατσά.