Αν προχωρήσουν οι αλλαγές που προκρίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε, σε ένα χρόνο από τώρα, το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στους Μαγουλάδες της Κέρκυρας θα πάψει να υπάρχει! Το ίδιο και για τα υπόλοιπα σπίτια που διατηρεί η σπουδαία οργάνωση σε όλη τη χώρα, αλλά και οι ημερήσιες δομές για παιδιά, καθώς η νομοθεσία περί “ιδρυμάτων”, βάζει προδιαγραφές και απαιτήσεις που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν…
Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος του Χαμόγελου, Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσης καταδίκασαν την Υπουργική Απόφαση που υπογράφει η Δόμνα Μηχαηλίδου για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ν.Π.Ι.Δ του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, νομοσχέδιο που δεν συμπεριλαμβάνει τις δομές παιδικής προστασίας που υπάγονται στο Δημόσιο και την Εκκλησία οι οποίες και αντιμετωπίζονται σαφώς ευνοϊκότερα.
Μάλιστα, πάνω από τα στελέχη ΝΠΙΔ που λειτουργούν και δε συμμορφωθούν με τους νέους όρους, θα αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα, ποινή φυλάκισης, παύση Δ.Σ. κ.λπ.
Δυσμενείς αλλαγές
Όπως καταγγέλλεται, με την Υπουργική Απόφαση μεταξύ άλλων:
- Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές αλλά δεν γίνεται καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη των παιδιών!
- Προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν από τη συντριπτική πλειονότητα των δομών
- Προβλέπεται στελέχωση των δομών με φύλακες επί 24ωρου βάσεως, λες και μία δομή φιλοξενίας ορφανών παιδιών είναι… φυλακή!
- Προτάσσεται η φιλοξενία σε Δημόσιες δομές (ΝΠΔΔ) και μόνο εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα και μετά από τεράστια ταλαιπωρία του παιδιού, θα μπορεί να γίνει διερεύνηση φιλοξενίας του σε ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας.
- Η αποκατάσταση του παιδιού μέσω υιοθεσίας και αναδοχής γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και απρόσωπη, καθώς το παιδί θα αντιμετωπίζεται σαν αριθμός
Οι αλλαγές γίνονται στο όνομα της αποιδρυματοποίησης, ωστόσο, με συγκεκριμένα άρθρα (Υπουργική Απόφαση και Νόμος 4921/2022) στην πραγματικότητα μεθοδεύεται το άμεσο κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Χαμόγελου του Παιδιού και εντός των επόμενων μηνών, των Σπιτιών Μόνιμης Διαβίωσης του Οργανισμού και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων στη χώρα.
Από τη μία, “μπράβο”, από την άλλη, “κλείστε”!
Ο Κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε: “Αν και είχαν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα πολλές προτάσεις για τη λειτουργία δομών όπως αυτές του Χαμόγελου, η Δόμνα Μιχαηλίδου τη μία έκανε λόγο για τη σημασία των δομών του Χαμόγελου και την άλλη στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης έβαζε παράλογες προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να τις οδηγεί στο λουκέτο: “Ανακοινώθηκε κάποια στιγμή από την ίδια την υφυπουργό πόσο σημαντικά είναι τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας τα οποία θα πρέπει να αδειοδοτηθούν γιατί είναι ό,τι καλύτερο όταν έχεις να κάνεις με παιδιά των οποίων η οικογένεια είναι σε κρίση αλλά δεν τα παραμελούν, δεν τα κακοποιούν. Και όμως, δεν τα περιέλαβε, κάτι που συνεπάγεται ότι λόγω της συνεχιζόμενης λειτουργίας τους με βάση το νέο πλαίσιο ο ίδιος θα συλληφθεί γιατί δεν έχουν άδεια!”
Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε με προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν συνάντηση χωρίς πάντως μέχρι στιγμή να έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, ενώ παρά τις πάμπολλες αντιδράσεις εδώ και ημέρες, δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση ή απάντηση από την ίδια την Υφυπουργό Μιχαηλίδου…
Για επιπολαιότητα και κακή νομοθέτηση έκαναν λόγο στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Μαρκής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μελέτης Μουστάκας και ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Γραμματικός ο οποίος μάλιστα ρώτησε αν έχει αναλογιστεί κανείς από τους συντάκτες της απόφασης πόσα τετραγωνικά χρειάζονται για να γίνουν αυτά που υπαγορεύονται…
“Διερωτάται κανείς διαβάζοντας τον νόμο, αν οι ρυθμίσεις του έχουν συνταχθεί ή έστω έχουν οποιαδήποτε σχέση με κάποιον νομικό” σχολίασε ο Βασίλειος Μαρκής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επίτιμος πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων και επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του “Χαμόγελου του Παιδιού”, προσθέτοντας ότι “τίποτα από αυτά που λέει ο νόμος δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως. Έχω τη στέρεα πεποίθηση ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να υλοποιήσει ρυθμίσεις αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας”.
Σε αντίστοιχη κριτική προχώρησε η Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η κ. Δημητρίου σχολίασε ότι “δεν γίνεται να ξεχωρίζεις τα παιδιά που ζουν σε ιδιωτικούς φορείς και τα παιδιά που ζουν σε δημόσιες δομές και εκκλησιαστικά ιδρύματα. Αν κανείς ήταν ειλικρινής με τον εαυτό του, θα έπρεπε να ξεκινάει από τις δημόσιες δομές που είναι στο χέρι του να τις αλλάξει. Και μετά αν θέλει να υποχρεώσει τις ιδιωτικές δομές να ακολουθήσουν το παράδειγμα”.
Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μελέτης Μουστάκας από την πλευρά του είπε ότι “παραβιάζει την αρχή της καλής νομοθέτησης”. Επιπλέον, σημείωσε ότι “το Σύνταγμα δεν αποκλείει την ιδιωτική πρωτοβουλία” στα ζητήματα της παιδικής προστασίας και προσέθεσε ότι “η χώρα μας έχει υποχρεώσεις και από τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Ανηλίκων, όπως και από το Ενωσιακό Δίκαιο” τα οποία πρέπει εξίσου να ληφθούν υπόψη. “Αυτός ο διαχωρισμός των κρατικών δομών” (δηλαδή του Δημοσίου και της Εκκλησίας) απέναντι προς τις ιδιωτικές δομές “παραβιάζει κατά τη γνώμη μου κατάφωρα την αρχή της ισότητας, αφού και οι δυο “παίκτες” σύμφωνα με το Σύνταγμα” βρίσκονται σε ίση θέση σε αυτό το πεδίο, “δεν μπορεί να υπάρχουν ειδικές διατάξεις οι οποίες αφορούν τις ιδιωτικές δομές”. Ο κ. Μουστάκας υπογράμμισε ότι, επίσης, “παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας” ως προς τις κυρώσεις που προβλέπονται αφού δεν προβλέπονται προειδοποιήσεις, δεν εξετάζονται επιμέρους ζητήματα υπαιτιότητας, επανάληψης του παραπτώματος, ούτε καν προβλέπεται χρόνος συμμόρφωσης.
- Επί των κτιριακών ζητημάτων, τοποθετήθηκε λεπτομερώς ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Γραμματικός θέτοντας το ρητορικό ερώτημα “έχει αναλογιστεί κανείς από τους συντάκτες της απόφασης πόσα τετραγωνικά χρειάζονται για να γίνουν αυτά που υπαγορεύονται;” αν και αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην παρατήρηση ενός εκ των παριστάμενων ενηλίκων που μεγάλωσαν σε σπίτι του “Χαμόγελου” που τόνισε ότι αυτό που περιγράφεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει τη μορφή και τη διάταξη ιδρύματος, ενώ τώρα οι δομές του “Χαμόγελου” έχουν τη μορφή και διάταξη σπιτιού, όπως όλα τα σπίτια.