H θέση του Π. Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ που αφορά στη διαδικασία παραγωγής Τεχνικών Έργων
H θέση του ΤΕΕ
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΚ/ΤΕΕ, με αφορμή προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παροχή υπηρεσιών μηχανικού (μελέτη), που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα, συζήτησε το θέμα των προ εκτιμώμενων αμοιβών μηχανικών και κατέληξε στα κάτωθι :
«Η διαδικασία επιτυχούς παραγωγής τεχνικών έργων , τόσο ιδιωτικών όσο και Δημοσίων, βασίζεται στο τρίπτυχο ΑΡΤΙΑ ΜΕΛΕΤΗ- ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ – ΕΠΙΜΕΛΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, καθώς αυτό είναι η εγγύηση του βέλτιστου τεχνικού αποτελέσματος με την μέγιστη αξιοποίηση οικονομικών πόρων.
Κατά το παρελθόν υπήρξε μία τάση υποβίβασης της αναγκαιότητας της άρτιας μελέτης καθώς επίσης και της ενδελεχούς επίβλεψης. Κάποιες φορές μάλιστα η μελέτη θεωρήθηκε ως μια τυπική διαδικασία για την αδειοδότηση ή την χρηματοδότηση του έργου. Αυτό είχε πάντα σαν αποτέλεσμα την παραγωγή προβληματικών έργων με ταυτόχρονη υπέρβαση του προϋπολογισμού τους. Δυστυχώς αυτό έγινε κατά κάποιο τρόπο αποδεκτό, δια της ανοχής από την Πολιτεία και εν συνεχεία και από τους ίδιους τους μελετητές μηχανικούς.
Σήμερα πια, οι προκλήσεις είναι τέτοιες που είναι ανεπίτρεπτη μια τέτοια τακτική. Αδήριτες ανάγκες κάθε έργου είναι η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή εξοικονόμηση κατά τη λειτουργία του, με αυστηρό έλεγχο του προϋπολογισμού του και αυτό αποτελεί απαίτηση από ιδιοκτήτες αλλά και χρήστες των έργων. Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει διαδικασίες και προϋποθέσεις, ώστε να δίνεται βαρύτητα στην άρτια μελέτη των έργων από ειδικευμένους μηχανικούς, εισάγοντας τον όρο της τεχνικής ευθύνης, ενώ το ΤΕΕ, σαν τεχνικός σύμβουλός της, φιλοδοξεί και κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, να ελέγξει και να πιστοποιήσει όσους εμπλέκονται στην παραγωγή τεχνικών έργων και τα τεχνικά επαγγέλματα.
Έτσι με σειρά νομοθετημάτων καθορίζεται η προ εκτιμώμενη αμοιβή μελετών ανάλογα με το είδος της εργασίας και τον όγκο της, ώστε να εξασφαλίζεται η αρτιότητα της μελέτης και η αναγνώριση του ρόλου της στην παραγωγή των έργων.
Στην περίπτωση έργων που εκτελούν Δημόσιοι φορείς, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, η αρτιότητα της μελέτης αφορά ουσιαστικά τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίου χρήματος και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΚ/ΤΕΕ θεωρεί απαράδεκτες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προσφοράς (μελέτης), προς ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς και δη μηχανικούς, με αυθαίρετα προϋπολογιζόμενη χαμηλή αμοιβή μηχανικού και με κριτήριο μάλιστα την οικονομικότερη προσφορά.