Την Τρίτη και μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, το δσ του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης, περπάτησε κομμάτι της Παλαιάς Πόλης μαζί του, προκειμένου να του υποδείξει θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους που περιλαμβάνονται και στο πολλάκις υποβληθέν σχέδιο θέσεων στάθμευσης από το ίδιο την τελευταία τριετία αλλά και από την τότε συντονιστική επιτροπη των πολιτιστικών συλλόγων το 2017.
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος:
Το ΔΣ επανάλαβε τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου, ότι πρέπει να περιοριστεί η κυκλοφορία και η στάθμευση εντος της παλαιάς πόλης, να αποδοθούν στους μόνιμους κατοίκους θέσεις στάθμευσης και αφού καλυφθούν οι ελάχιστες ανάγκες, δηλαδή ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια, στην συνέχεια να οριστούν ελεύθερες θέσεις για τους επαγγελματίες – εργαζόμενους και στους επισκέπτες. Επισήμανε ότι ήδη έχει χαθεί το πάρκινγκ της Λαϊκής το Σεπτέμβριο του 2020, παρά την αντίθετη άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ απειλούνται θέσεις στάθμευσης στην Σπηλιά, λόγω της κατασκευής της Νέας Μαρίνας αλλά και της μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας στα Παλαιά Δικαστήρια.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, να δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή στην χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος παραπέμπει στην ολοκλήρωση της μελέτης Σ.Β.Α.Κ. η οποία τοποθετείται στα τέλη του 2022. Η προϋπόθεση της μελέτης όμως από ότι φαίνεται αφορά μόνο στα ζητήματα που έχουν θέσει οι κάτοικοι, αφού ο Δήμος υλοποιεί δικιά του ατζέντα, ανεξάρτητα από την μελέτη Σ.Β.Α.Κ. Απόδειξη αυτού, αποτελεί το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του πάρκινγκ της κάτω πλατείας για να μπει χρονοχρέωση, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση και η στοιχειώδης ενημέρωση του Συλλόγου και των κατοίκων όσον αφορά τη συγκεκριμένη ενέργεια.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή, χωρίς τα πάρκινγκ της Λαϊκής, της Κάτω Πλατείας και της Σπηλιάς, τι θα απογίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι; Πως είναι δυνατόν χωρίς να έχει δημιουργηθεί μισή θέση στάθμευσης είτε σε περιφερειακά πάρκινγκ είτε εντός αστικού ιστού, να αποκλείονται οι μόνιμοι κάτοικοι από τις ελάχιστες θέσεις που έχουν απομείνει.
Η κατάργηση των τριών πάρκινγκ που αναφέρονται ουσιαστικά και συγκεκριμένα α) στο ισχύον Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικο Σχέδιο, με χρήσεις γης) της παλιάς πόλης, αλλά και β) στο ισχύον και εγκεκριμένο από την UNESCO Σχέδιο Διαχείρισης ( Management Plan) του μνημείου παγκόαμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στην ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.
Για τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε στη συνάντηση και ζητάμε άμεσα:
Να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, περιμετρικά της παλιάς πόλης αλλά και εντός του οικιστικού πυρήνα σε θύλακες στάθμευσης, πάντοτε με κριτήριο την πολιτιστική προστασία.
Ο χώρος του πάρκινγκ στην κάτω πλατεία να αποτελεί μέρος των ζωνών στάθμευσης που θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους, ώστε τα καντούνια να αποσυμφορηθούν απο τις λαμαρίνες.
Να μην διακοπεί συνολικά η λειτουργία του χώρου αυτού αλλά οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης με διαγραμμίσεις και λοιπές παρεμβάσεις, να πραγματοποιηθούν κλείνοντας σταδιακά επιμέρους τμήματα του χώρου.
Να μην υπάρξει χρονοχρέωση για τους μόνιμους κατοίκους στο πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας,
Να λειτουργήσει ξανά το πάρκινγκ της Λαϊκής,
Να μην χαθεί ούτε μία θέση στάθμευσης στο πάρκινγκ της Σπηλιάς.