Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα.
Η ανακοίνωση
Στις 26/9/22 τέθηκε προς κύρωση από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας η συμφωνία συνεργασίας του Δήμου της Περιφέρειας , της Ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝΚ και του Ιονίου Πανεπιστημίου με ΜΚΟ προκειμένου να αναπτυχτεί από την ΜΚΟ ΕΨΕΠ οικοτροφείο για την άνοια στην Κέρκυρα, στα πλαίσια προγράμματος που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας ύψους 69 εκατ. ευρώ με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανάπτυξη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Από την προκήρυξη αυτή του υπουργείου του Υπουργείου για την ανάπτυξη νέων μονάδων ψυχικής υγείας η τεράστια πλειονότητα των χρηματοδοτήσεων δίνεται αποκλειστικά σε ΝΠΙΔ κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποκλείοντας τα νοσοκομεία από την ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας
Παρόλο που η ανάγκη δημιουργίας υπηρεσιών ψυχικής υγείας όπως οικοτροφείο για την άνοια στο νησί είναι αναμφισβήτητη, οι όροι που θέτει το υπουργείο υγείας για την υλοποίηση τους, με την απαγόρευση ουσιαστικά να δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες από τα Νοσοκομεία και την αποκλειστική χρηματοδότηση ΜΚΟ και ιδιωτών για την ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών, αδυνατίζουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας.
Οι ΜΚΟ αξιοποιούνται, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, ως όχημα για την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη ανάπτυξης υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργαζόμενοι «γενικών καθηκόντων», με μπλοκάκι, απλήρωτοι για μήνες, όμηροι των διαφόρων προγραμμάτων και των εργοδοτών, απολύσεις κλπ), το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Χρησιμοποιούνται, μέσα από συμφωνίες «συνεργασίας», για να προωθηθεί η σταδιακή μετατροπή και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Συνολικά λοιπόν συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.
Υπάρχει πλέον αντίστοιχη εμπειρία τόσο και τοπικά όσο και γενικότερα για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ. Ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία οι ΜΚΟ χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειος ίππος για την ανάπτυξη ελαστικών σχέσεων εργασίας
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η προκήρυξη, προστρέξαμε στη Διοίκηση του ΓΝΚ ζητώντας να κάνει οποιαδήποτε απαιτούμενη ενέργεια, να εφαρμόσει οποιαδήποτε δυνατή πίεση ώστε να παρθεί πίσω η προκήρυξη, η ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών να γίνει από τα νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές, τους δημόσιους φορείς υγείας.
Αντί για αυτό η Διοίκηση του ίδιου του Νοσοκομείου, προσέτρεξε μαζί με το Δήμο και τη Περιφέρεια να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με μια ΜΚΟ δίνοντας της, τεχνογνωσία , εκπαίδευση , διασύνδεση με την κοινότητα , έκτακτη χρηματοδότηση αν χρειαστεί κλπ, προκειμένου να έχει το «προβάδισμα» στον άγριο ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΜΚΟ για το ποιος θα πρωτοπάρει τα προγράμματα αυτά , για το ποιος θα πρωτοφάει τα κονδύλια. Κονδύλια ιδιαίτερα υψηλά εάν αναλογιστούμε ότι θα χρηματοδοτηθούν οι ΜΚΟ για ανάπτυξη τέτοιων μονάδων για 25 ασθενείς με 1.000.000 ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για τη λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας φτάνει τα 16.000.000 ευρώ.
Ως σωματείο των εργαζομένων του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θέσαμε το ζήτημα του ότι εφόσον η ίδια η ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου θα δώσει τη τεχνογνωσία, θα εκπαιδεύσει , θα δώσει τον επιστημονικό υπεύθυνο και τη διασύνδεση με τη ψυχιατρική κλινική θα έπρεπε τέτοια προγράμματα να αναπτύσσονται από την ίδια τη κλινική και να μην πριμοδοτείται κανένας ιδιώτης.
Αντίστοιχες εξελίξεις με σύμφωνα συνεργασίας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πανελλαδικά όπως στα Γιάννενα όπου παραχωρούνται ακόμα και χώροι του ΠΓΝΙ σε ΜΚΟ , στην Αθήνα όπου η Παιδιατρική κλινική του ΑΤΤΙΚΟΝ προχώρησε σε σύμφωνο συνεργασίας με τον όμιλό ΙΑΣΩ, όπου παραχωρούνται ειδικευόμενοι ιατροί και νοσηλευτές για εκπαίδευση και εργασία και άλλες.
Ανοίγεται επικίνδυνος δρόμος με συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, όπου σταδιακά, κομμάτια των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας θα δίνονται ολοένα και περισσότερο σε ιδιώτες και ΜΚΟ με συνεργασίες με τα υποστελέχωμένα νοσοκομεία, με το κράτος να αποποιείται την ευθύνη και να ασκεί απλά εποπτικό ρόλο.
Το ζήτημα δεν είναι ποιος ιδιώτης θα πριμοδοτηθεί για να αναπτύξει ληξιπρόθεσμες υπηρεσίες υγείας χρηματοδοτούμενος αδρά από κρατικό χρήμα, αλλά να αφεθούν οι σημερινά συνειδητά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες δημόσιες μονάδες να εκπληρώσουν το ρόλο τους. Την παροχή δωρεάν ολόπλευρης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας που θα αντιστοιχούν στις όλο και πιο διευρυμένες ανάγκες του λάου και του τόπου.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε να αναπτυχτούν απ το Νοσοκομείο όλες οι απαιτούμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας που έχει ανάγκη ο τόπος.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη πλήρη στελέχωση του ψυχιατρικού τομέα και του Νοσοκομείου γενικότερα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας.