“Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ανατρέπει την πορεία προς μια σταδιακή ύφεση, η οποία έχει αρχίσει από τον Φεβρουάριο” προσθέτει το Παρατηρητήριο.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ COVID
Η επιδημία COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσίασε μια σχετική έξαρση από τα μέσα Μαρτίου και μετά, ακολουθώντας την αντίστοιχη εικόνα στο σύνολο της χώρας και μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 ήταν αυξημένος σε όλο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ανατρέπει την πορεία προς μια σταδιακή ύφεση, η οποία έχει αρχίσει από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η προσωρινή αυτή έξαρση μας δίνει μια εικόνα, για το ότι η ύφεση της επιδημίας μπορεί να μην είναι συνεχής και να παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Συνολικά στη διάρκεια του Μαρτίου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική μείωση παρουσίασαν και οι νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται συνέχιση της σταδιακής ύφεσης της επιδημίας, χωρίς να αποκλείονται νέες διακυμάνσεις με προσωρινές εξάρσεις.
Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό τους τελευταίους μήνες, δημιουργούν σημαντικά επίπεδα ανοσίας, που περιορίζουν εν μέρει την ανεξέλεγκτη μετάδοση, και κυρίως κρατούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τις νοσηλείες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το τέλος του χειμώνα ενισχύει την εκτίμηση ότι εισερχόμαστε σταδιακά σε περίοδο σχετικής ύφεσης της επιδημίας. Η εισαγωγή φαρμάκων που προλαμβάνουν την βαριά εξέλιξη της νόσου σε ευάλωτα άτομα, αναμένεται να συμβάλει επίσης στον περιορισμό των νοσηλειών.
Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έξαρση, η επερχόμενη ύφεση της επιδημίας και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην ψευδαίσθηση ότι η πανδημία έχει ελεγχθεί οριστικά. Τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που υπάρχουν σήμερα, θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη διασπορά του ιού και κυρίως τις νοσηλείες και τους θανάτους για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθούν αυτά τα υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό. Είναι αναμενόμενο μετά από μία περίοδο ύφεσης να υπάρξουν νέες εξάρσεις της επιδημίας. Η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον και η ικανότητα του να προσβάλει άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, καθώς και η χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αποκλείεται επίσης να εμφανισθούν και νέα στελέχη του ιού, που θα δημιουργήσουν νέα επιδημικά κύματα, όπως συνέβη επανειλημμένα στο παρελθόν.
Αφορμή για πιθανή νέα έξαρση μπορεί να αποτελέσει η αυξημένη κινητικότητα που αναμένεται να υπάρξει κατά τις ημέρες του Πάσχα, σε συνδυασμό με περαιτέρω χαλάρωση και πλημμελή εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης. Παρά τις πιθανές διακυμάνσεις, η επιδημική καμπύλη αναμένεται να έχει μεσοπρόθεσμα πτωτική τάση, καθώς πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι και με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που έχουν αναπτυχθεί στον πληθυσμό. Το πιθανότερο είναι μια σημαντική αναζωπύρωση της επιδημίας να εμφανισθεί μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό ή την τελευταία επαφή με τον ιό για μεγάλο αριθμό ατόμων, και οι κλιματολογικές συνθήκες θα ευνοούν και πάλι τη διασπορά του.
Σε κάθε περίπτωση η ακριβής πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας δεν είναι δυνατή, όπως έχει δείξει η εξέλιξη από την εμφάνιση της μέχρι σήμερα. Η συνεχής παρακολούθηση της παραμένει αναγκαία, και σε τοπικό επίπεδο, όπως και η ετοιμότητα των αρχών και των πολιτών να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε νέες και ίσως απρόβλεπτες εξάρσεις και νέα επιδημικά κύματα. Αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.