Κοινή ανακοίνωση από το Σύλλογο Προστασίας και Ανάδειξης του Βίδο και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας για το Βίδο.
Η ανακοίνωση
Αντιπροσωπεία των συλλόγων μας επισκέφθηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου το Βίδο για να δει από κοντά την κατάσταση στο νησί. Στη διαδρομή συναντήσαμε και μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του Βίδο, κύριο Νεράντζη, τον υπεύθυνο των προσκοπικών κατασκηνώσεων και λίγους επισκέπτες του νησιού. Από την ολοήμερη περιήγηση και τις συζητήσεις διαπιστώσαμε τα παρακάτω:
Εκτός από το νότιο μέρος του Βίδο κοντά στο εστιατόριο, το υπόλοιπο νησί έχει σημάδια εγκατάλειψης. Πεσμένα δέντρα που έχουν κοπεί και έχουν μπει στην άκρη για να μην κλείνουν τους δρόμους, ξερά κλαδιά που αποτελούν κίνδυνο φωτιάς. Η καθυστερημένη μεταφορά δυο καταστροφέων είναι πολύ επικίνδυνη για τα υπάρχοντα ζώα που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία αναπαραγωγής.
Η πυρόσβεση δεν λειτουργεί ακόμα ενώ ένα μέρος της στηρίζεται στην πίεση του δικτύου ύδρευσης της πόλης. Το σύστημα πυρόσβεσης στο ανατολικό τμήμα κοντά στο Σέρβικο Μαυσωλείο δεν λειτουργεί όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του Βίδο. Οι λίγοι δρόμοι πυρασφάλειας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη βλάστηση. Θετική η αλλαγή λίγων πυροσβεστήρων με ανοξείδωτους αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι παραλίες ήταν γεμάτες ξύλα και σκουπίδια, παρά την εθελοντική προσπάθεια συμπολιτών μας.(σε νέα επίσκεψή μας στις 15/6 είδαμε να έχουν απομακρυνθεί παραδίπλα αρκετά ξύλα και σκουπίδια χωρίς να έχουν καθαριστεί πλήρως οι παραλίες. Αυτά αποτελούν διαρκή κίνδυνο ανάφλεξης)
Στο χώρο των κατασκηνώσεων εκτελείται εργολαβία επισκευής των τουαλετών αλλά φοβόμαστε ότι πάρα πολύ δύσκολα θα είναι έτοιμες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις.
Οι πρόσκοποι έχουν ξεκινήσει εργασίες προετοιμασίας των κατασκηνωτικών τους εγκαταστάσεων και είναι πάρα πολύ θετικό ότι υπολογίζουν να φιλοξενήσουν περίπου 1000 κατασκηνωτές από Ελλάδα και Ευρώπη. Ελπίζουμε να ξεκινήσουν το κατασκηνωτικό τους πρόγραμμα και οι οδηγοί.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Βίδο, δεν έχει διατεθεί προσωπικό του Δήμου για τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις αλλά ούτε προβλέπεται να διατεθούν.
Το δημοτικό καράβι για το Βίδο ξεκίνησε με καθυστέρηση τα δρομολόγια από 1/6 και εκτελεί προς το παρόν 12 δρομολόγια από τις 10:00π.μ. με τελευταία επιστροφή στις 22:30μ.μ. Μετά από 5 χρόνια κακής λειτουργίας ή μη λειτουργίας του δημοτικού καϊκιού στη «γραμμή» ίσως υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης της γραμμής. Ο υπεύθυνος του Βίδο μας ενημέρωσε ότι από 21/6 θα ξεκινά από τις 7:00π.μ. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η τελευταία επιστροφή γίνεται στις 00:30 ώστε να μπορούν και Κερκυραίοι να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του εστιατορίου.
Το αναψυκτήριο που διαχειρίζεται η εταιρία ΙΚΟΣ λειτουργεί από τις 10:00 και το εστιατόριο από τις 12:00 με την κουζίνα κλείνει στις 21:30. Επιχείρησε και φέτος να καταλάβει το τμήμα των 1000τμ κατά παράβαση αλλά σταμάτησε μετά από παρέμβαση του τμήματος Δημοτικής περιουσίας του Δήμου. Από τις 17:00 περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του εστιατορίου είναι «κρατημένο» για τους ενοίκους του ξενοδοχείου ΙΚΟΣ ώστε να δειπνήσουν 19:45-21:25. Όλο το προσωπικό φεύγει στις 10:30
Ανησυχούμε για τη σταδιακή αλλαγή χρήσης, τον τρόπο λειτουργίας αλλά κυρίως για το μέλλον του Βίδο. Θεωρούμε ότι το Βίδο είναι το μπαλκόνι της πόλης, είναι τα μπάνια κατοίκων και όλων των επισκεπτών, είναι οι κατασκηνώσεις και τα γέλια των παιδιών, είναι ο ιστορικός τόπος μνήμης και κανείς δεν επιτρέπεται να τα αλλοιώσει.
Ζητάμε από το Δήμο:
Έστω και καθυστερημένα, να στείλει το αναγκαίο προσωπικό για να ολοκληρωθούν οι εργασίες προστασίας και καθαρισμού του Βίδο.
Να διατεθεί εξειδικευμένο προσωπικό ως φύλακες του νησιού.
Να παρέμβει ο Δήμος ώστε το εστιατόριο να είναι προσβάσιμο για όλους όσοι θέλουν τις υπηρεσίες του που θα λειτουργεί μέχρι τις 24:00 τουλάχιστον. (δεν τρώει ο Κερκυραίος στις 20:00)
Να λειτουργήσει ΠΛΗΡΩΣ το σύστημα πυρασφάλειας.
Είναι καλό που θα συνεχίσει και φέτος το πρωινό πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών στο Βίδο αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους οι κατασκηνώσεις που αποτελούν το 24ωρο άγρυπνο μάτι προστασίας του νησιού.
Να μπουν πάγκοι, όπως αυτοί που έβαλε ο Δήμος στο Άλσος της Γαρίτσας, στα επίμαχα 1000τμ ακριβώς πάνω από την εξέδρα ώστε να μπορούν οι λουόμενοι να χρησιμοποιούν. Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να καθίσουν στο εστιατόριο.
Τέλος, θεωρούμε ότι το Βίδο μπορούμε να το προστατέψουμε όλοι εμείς οι δημότες. Χρόνια τώρα, όχι τυχαία, έχει δημιουργηθεί συλλογική απομάκρυνση του Κερκυραίου από το Βίδο. Έχουν διαρραγεί οι σχέσεις μνήμης και εμπειριών με το νησί. Ας το επισκεφτούμε πάλι, ας το γνωρίσουμε στις επόμενες γενιές, ας το κάνουμε πάλι το σημείο συνάντησης με φίλους και γνωστούς.
ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ να ξαναγίνει το νησί των παιδικών γέλιων, του μπάνιου, της ξεγνοιασιάς!! Δεν είναι όλα χρήμα κα επενδύσεις!!!