Η απολύτως λογική και κατανοητή διαμαρτυρία των κατοίκων της παλιάς πόλης της Κέρκυρας για την υπερβολική και εκτός ορίων ηχορύπανση (κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια) αντιμετωπίζεται πλέον με αιφνιδιαστική, απόλυτη και χωρίς καμία διαβούλευση απόφαση να εφαρμοστεί απολύτως η νομοθεσία για τερματισμό κάθε μουσικής αναπαραγωγής από τις 11 το βράδυ σε όλα τα καταστήματα…
Αυτό ισχύει για όλα τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, πλην εκείνων που διαθέτουν ειδική άδεια δισκοθήκης και που, ουσιαστικά, είναι μόνο ορισμένα μεγάλα κέντρα διασκέδασης (οι ντίσκο στο εμπορικό, τα “μπουζούκια” κλπ.). Μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, δεν υπάρχουν παρα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού καταστήματα που να διαθέτουν τέτοια άδεια (λίγα club στο παλιό λιμάνι) και, φυσικά, εσωτερικούς χώρους (δεν υπάρχει καμία ανοχή για εξωτερικούς χώρους) με αποτέλεσμα σε Λιστόν, Γαρίτσα, Πλατεία, ΝΑΟΚ, Φαληράκι, Σαν Τζιάκομο, Πιάτσα να υποχρεούνται να σταματούν στις 11 κάθε μετάδοση μουσικής και, ουσιαστικά, να κλείνουν.
Από την πλευρά τους, κάτοικοι αλλά και οι φορείς τους που φωνάζουν χρόνια για την ανεξέλεγκτη ηχορύπανση, τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν κάθε βράδυ να μην μπορούν να κοιμηθούν από τα πολλά ντεσιμπέλ ακόμα και στις 3 και 4 τα ξημερώματα, ενώ πρόβλημα είναι και η φασαρία από τους θαμώνες των καταστημάτων που κουβεντιάζονται και διασκεδάζοντας εντείνουν το πρόβλημα…
Δεκάδες οι “πληττόμενες” επιχειρήσεις
Το επιχείρημα περί ελαχίστων επιχειρήσεων αντικρούουν οι επιχειρηματίες εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι η σίγαση στις 11 αφορά και “καίει” δεκάδες επιχειρήσεις (εστιατόρια και καφέ μπαρ) από τη Γαρίτσα έως το Λιστόν και από την Πιάτσα έως το Φαληράκι και το ΝΑΟΚ.
Προσθέτουν, δε, πως δεν είναι δυνατόν να “πληρώνουν” με πολύ αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων όλοι, για τρεις – τέσσερις επιχειρήσεις καφέ που ασυδοτούν κάθε καλοκαίρι…
Τον προβληματισμό τους εκφράζουν και τουριστικοί παράγοντες για τις επιπτώσεις μίας τόσο αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας στον τουρισμό, με κατοίκους να απαντούν ότι το ιστορικό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο airbnb που θα δουλεύει μόνο για τους τουρίστες διώχνοντας τους ανθρώπους που μένουν εκεί…
Βασιλάκης: Καταθέσαμε αίτημα παράτασης
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ στην Κέρκυρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης του νησιού Βασίλης Βασιλάκης δήλωσε ότι κατατέθηκε αίτηση στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας με την οποία ζητείται η παράταση του ωραρίου μετά τις 11 και αναμένεται πλέον συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας ζωής αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια, όργανα τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν το αίτημα ή όχι. Η πρόταση περιλαμβάνει την υιοθέτηση ρύθμισης που θα προβλέπει τη χρήση μουσικής μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα ενώ οι καταστηματάρχες θα ήταν ικανοποιημένοι και με ένα όριο στη 1.00.
Ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε ότι η παράταση μουσικής αφορά χαμηλή ένταση έως 80 ντεσιμπέλ, καθώς η νομοθεσία θέτει για μετά τις 11 απόλυτο όριο ως προς την ένταση: “Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας η συνέχιση της διασκέδασης μετά τις 11.00 τη νύχτα προβλέπεται να γίνεται στα καταστήματα που έχουν άδεια ως “Κέντρα διασκέδασης”. Στην περιοχή της Κεντρικής Κέρκυρας τέτοια άδεια έχουν μόνο 4 καταστήματα και αυτά βρίσκονται εκτός αστικού ιστού στο Εμπορικό Κέντρο”, τόνισε ο κ. Βασιλάκης Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι καταστηματάρχες: “Από τη στιγμή που το ωράριο των εργαζομένων τελειώνει στη 1.00 τη νύχτα είναι πολύ πιθανό να γίνουν έλεγχοι και από τον ΕΦΚΑ ο οποίος επιβάλλει πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα”.
“Δεν αντέχουμε άλλο”
Από την άλλη πλευρά, οι σύλλογοι των κατοίκων (San Giacomo, Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης) ζητούν την τήρηση των νόμων, υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση είναι για χρόνια εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της παλιάς πόλης να μην μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους λόγω του εκτεταμένου κύματος ηχορύπανσης και επισημαίνουν ότι η νομοθεσία πρέπει να ισχύει για όλους, πόσο μάλλον για επιχειρήσεις που δεν έχουν άδεια και υποδομή για να παίζουν μουσική μετά τις 11.
Υδραίου: Δεν είναι δική μου απόφαση
Σε δικές της δηλώσεις η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου υπογράμμισε ότι η παύση μουσικής μετά τις 11 δεν είναι δική της απόφαση αλλά βασίζεται σε αστυνομική διάταξη που εφαρμόζεται χωρίς την παρέμβαση του Δήμου. Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου της μουσικής με τοπική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Περιφέρειας και θα εξεταστεί η αίτηση, υποστηρίζοντας πάντως ότι το θέμα αφορά μόλις 5 – 6 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Απαγόρευση μουσικής και σε Άλιμο, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη!
Μέτρα κατά της ηχορύπανσης στο παραλιακό μέτωπο τις βραδυνές ώρες από τα καταστήματα πήρε ο δήμος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης. Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην ψήφιση νέου κανονισμού λειτουργίας της πόλης για την προστασία από οχλούσες δραστηριότητες και ηχορύπανση.
Με τον νέο κανονισμό, αποφασίστηκε η απαγόρευση παράτασης του ωραρίου λειτουργίας μουσικής στις επιχειρήσεις εντός σχεδίου πόλεως και του οικιστικού ιστού, μετά το προβλεπόμενο ωράριο, το οποίο λήγει στις 23:00 το καλοκαίρι και στις 22:00 το χειμώνα. Σε περίπτωση παράβασης του ωραρίου, η Δημοτική Αστυνομία θα επιβάλει άμεσα πρόστιμο 5.000 ευρώ. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Ανάλογα μέτρα κατά των καταστημάτων που προκαλούν ηχορύπανση πήρε πρόσφατα και ο δήμος Αλίμου.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ CORFUPRESS.COM
Η απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι χρήστες εμφανίζονται διχασμένοι. Από τη μία πλευρά, κάτοικοι της παλιάς πόλης κυρίως επικροτούν την απόφαση της Αστυνομίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία αυστηρά, από την άλλοι, αρκετοί και, κυρίως, νεώτεροι, τονίζουν ότι με τέτοιες αποφάσεις το μόνο που θα κατορθώσουν οι ιθύνοντες είναι να μετατραπεί η πόλη από τις 11 σε “νεκροταφείο” μέσα στο καλοκαίρι…
Ο Γ.Μ. γράφει: “Όταν ο καταστηματάρχης δεν σέβεται τον συμπολίτη του, τότε πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Μέχρι τώρα κάποιοι “αδιαφορούσαν” αφήνοντας τους ιδιοκτήτες των μπαρ να συναγωνίζονται για το ποιος θα βάλει δυνατότερα τη μουσική αδιαφορώντας για τον γείτονα του που μπορεί να είναι άρρωστος, να θέλει να ηρεμήσει, να είναι παιδιά που δίνουν πανελλαδικές, να είναι γερός ή ανήμπορος. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει τις περιουσίες τους για να μη θιγούν τα συμφέροντα ορισμένων ή έχουν δώσει ολόκληρους δικαστικούς αγώνες για το αυτονόητο! Το ωραίο βέβαια είναι ότι όλοι όσοι έχουν αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, μένουν σε ήσυχες γειτονιές και αντιδρούν στην προοπτική της ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη γειτονιά τους”.
Από την πλευρά του, ο Β.Φ. σημειώνει: “Υπάρχουν οι ζωντανές παλιές πόλεις. Η ζωντάνια είναι φυσικά οι κάτοικοι που ζουν μέσα σε αυτές. Αυτοί που ανοίγουν τα παράθυρά τους το πρωί, που πάνε για ψώνια, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, στις φιλαρμονικές, στους προσκόπους κλπ. Αυτοί που κυκλοφορούν για μια βόλτα το βράδυ στα στενά και τις πλατείες. Αυτοί που τα βράδια έχουν φωτισμένο το δωμάτιο και ανοιχτό το παράθυρο για να μπαίνει η δροσιά το καλοκαίρι. Αυτοί οι κάτοικοι που συμμετέχουν για να μπορούν να γίνονται οι εκδηλώσεις της πόλης.. Οι άνθρωποι αυτοί των παλιών πόλεων, όπως η πόλη της Κέρκυρας έχουν όμως την ανάγκη της νυχτερινής ησυχίας.
Η εμφάνιση μικρών καταστημάτων, μπαρ , τα οποία λόγω του μικρού εμβαδού τους επεκτείνουν την επιφάνεια τους τα βράδια στους δημοτικούς δρόμους και εκπέμπουν στη διαπασών μουσική μέχρι τις πρωινές ώρες, όσο και αν μας αρέσει ως τρόπος διασκέδασης, είναι απολύτως βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, θα οδήγησει στην ερήμωση της πόλης”.
Αντίθετη άποψη εμφανίζει ο Γ.Κ.: “Το πολύ σανό πειράζει το στομάχι. Ποιος σας είπε ότι το αποφασιζομεν και διαταζομεν περί απαγόρευσης της μουσικής πέραν τις 11ης νυχτερινής, έχει να κάνει με τυχόν παράπονα που δήθεν έκαναν ενοικιαστές air bnb και μόνον στην νήσον του Πάσχα και της καραμούζας; Το ψέμα έχει κοντή ουρά, φίλοι χειροκροτητες και παπαγαλιζοντες. Κέρκυρα, Άλιμος και σύντομα και στην υπόλοιπη χώρα. Η “δημοκρατία” εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς”….
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηχορύπανση τις νυκτερινές ώρες στην πόλη μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί πραγματική μάστιγα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επίσης ότι το πρόβλημα προκύπτει από την παντελή έλλειψη σεβασμού των καταστηματαρχών προς τους κατοίκους της πόλης με αποτέλεσμα την τραγική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του ευτελισμού της ακίνητης περιουσίας όσων κατοίκων έχουν την ατυχία να γειτνιάζουν με τέτοιου είδους νυκτερινά κέντρα.
Ανεξάρτητα από το εάν έχουν άδεια για μουσική ή όχι τα συγκεκριμένα κέντρα ενοχλούν αφόρητα τους κατοίκους με την ένταση της μουσικής η οποία ξυπνάει ακόμα και “νεκρούς” όχι μόνον στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και στην περιοχή της “Εθνικής Αντιστάσεως” επειδή η άδεια για μουσική περιορίζεται αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους ενώ οι επιχειρηματίες έχουν τρόπο να μετατρέπουν τους χώρους των καταστημάτων σε ανοικτούς και η ηχορύπανση να τρελαίνει κυριολεκτικά τους περίοικους από τα μεσάνυχτα μέχρι τα χαράματα.
Εάν αυτό δεν λέγεται βιασμός των δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας των κατοίκων τότε δεν ξέρω πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δικαίως επομένως αναρωτιέται ο κάθε νομοταγής πολίτης που είναι το ευνομούμενο κράτος, οι θεσμικοί του εκπρόσωποι και τα όργανα της τάξης για να τον προστατέψουν από την αυθαιρεσία.
Ο Περικλής έχει ορίσει τη Δημοκρατία ως εξής: “…. και όνομα μεν δια το μη ες ολίγους αλλά ες πλείονας οικείν ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ κέκληται”. Στην πόλη μας όμως είναι προφανές ότι οι ολίγοι επιβάλουν την βούλησή τους στους πολλούς με το πρόσχημα της εποχικής λειτουργίας των επιχειρήσεων τους παραβλέποντας το γεγονός ότι καταρρακώνουν την ποιότητα ζωής και ευτελίζουν την περιουσία των πολλών.
Δόξα τω Θεό οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επισκεφθεί πολλές πόλεις του εξωτερικού με τον ίδιο και περισσότερο τουρισμό από την “Κέρκυρα μας” και όλες αυτές οι πόλεις έχουν διευθετήσει με επιτυχία αυτά τα ζητήματα επειδή υπάρχει σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και των νόμων από όλους τους πολίτες (καταστηματάρχες και περίοικοι) και οι κανόνες λειτουργίας αυτών των καταστημάτων τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια και κανείς δεν διανοείται να παραβεί το νόμο.
Είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει κατανοητό από τους καταστηματάρχες απανταχού της Κέρκυρας (παλιά πόλη, Εμπορικό Κέντρο και άλλες τουριστικές περιοχές) ότι ανεξαρτήτως ωραρίου λειτουργίας η μουσική προορίζεται για την διασκέδαση των πελατών τους και μόνον και όχι για την αναστάτωση των περιοίκων και δεν μπορεί να θεωρείται διασκέδαση το ξεφάντωμα και οι αλαλαγμοί εν είδη χουλιγκανισμού μέχρι τα ξημερώματα.
Αυτές οι πρακτικές δεν οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη του τόπου αλλά σε υποβάθμιση και οικονομικό μαρασμό και τα μόνα οφέλη που προσφέρουν είναι το ευκαιριακό “μάτσωμα” των επιτήδειων χωρίς κανένα όφελος για τους πολλούς και τον τόπο.
Κύριε Διευθυντά
Προ 4ημέρου σας είχα αποστείλει σχετική επιστολή μου προς δημοσίευση. Την παραθέτω και σήμερα.
Ως μόνιμος κάτοικος της παλιάς πόλης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης αναφέρομαι στο ρεπορταζ σας περί της πρόσφατης ( λυτρωτικής για τους κατοίκους της παλιάς Πόλης ) απόφασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας για τη τήρηση των Αστυνομικών Διατάξεων περί ηχητικής ρύπανσης.παρακαλώ δε να εγκρίνετε δημοσίευσή της.
Θερμά συγχαρητήρια στην Αστυνομία, που υπό την εμπνευσμένη Διεύθυνση του νέου Αστυνομικού Διευθυντή κ. Σ. Σκολαρίκη έκτελεί μεταξύ των άλλων σοβαρών καθηκόντων της και την από μακρού παραμελημένη επιβολή της Νομοθεσίαςκαι Αστυνομικών Διατάξεων περί της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος!
Θερμά συγχαρητήρια επίσης για την άρνησή της να ενδώσει σε πρωτότυπες αν μη ασεβείς προς τον Νόμο προτάσεις ‘’συμβιβασμού’’. Ας κατανοήσουν ΟΛΟΙ ότι η τήρηση των Νόμων δεν δέχεται συμβιβασμούς – μόνοι ο γνωστοί ‘’Ελληνάρες’’ μπορεί να λένε τέτοια…΄και να πιέζουν τη Δήμαρχο με λαϊκίστικα για τη περίττωση επιχειρήματα τύπου ”μέτρον άριστον”….
Και κάτι ακόμη για την Αστυνομία:
α. Φαίνεται ότι οι συστηματικοί παραβάτες Νόμων και Αστυνομικών διατάξεων προσπαθούν να περάσουν ως ορθή την ιδέα ότι μέσα στη πόλη (παλαιά ή νεώτερη αδιάφορο) μέχρι τις 23.00 επιτρέπεται η μουσική και στους εξωτερικούς χώρους ‘’αρκεί να είναι σχετικά χαμηλής έντασης’’.
ΛΑΘΟΣ: η σχετική Αστυνομική Διάταξη απαγορεύει ΠΑΝΤΕΛΩΣ τη μουσική στους εξωτερικούς χώρους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την έντασή της!
β. Δεν είναι μόνο τα κέντρα διασκέδασης που παραβαίνουν τη Νομοθεσία και/ή τις Αστυνομικές Διατάξεις ούτε μόνο σε ό,τι αφορά την ηχητική ρύπανση. Ειναι και αρκετά εστιατόρια μέσα στη παλιά πόλη – ιδίως σε περίκλειστες μικρές πλατείες – που συστηματικά παραβαίνουν τη Νομοθεσία και/ή τους Δημοτικούς Κανονισμούς και όρους για την ηχητική ρύπανση (μουσική εκτός ωραρίου) αλλά και για τα εγκεκριμένα όρια κατάληψης δημοσίων επιφανειών με τραπεζοκαθίσματα όπου η ασυδοσία ‘’χτυπάει κόκκινο’’!
γ. Αρκετά εστιατόρια μέσα στη παλαιά πόλη πέραν της σημαντικής υπέρβασης των εγκεκριμένων ορίων επιφάνειας και αριθμού τραπεζοκαθισμάτων χρησιμοποιούν παράπλευρα στενότατα καντούνια ως αποθήκη τραπεζοκαθισμάτων για κάλυψη του αυξομειούμενου κατά περίπτωση αριθμού πελατών τους-και τελικά η κυκλοφορία των πεζών παρεμποδίζεται μέρα-νύχτα!
Για μερικά από αυτά μάλιστα είναι απορίας άξιο – και πρέπει να ερευνηθεί αμέσως από τον Δήμο – πως έλαβαν εξ αρχής άδεια ιδρύσεως/λειτουργίας ενώ δεν τηρούσαν και ουτε σήμερα τηρούν τις προϋποθέσεις υου Νόμου ιδρύσεως.
Ελπίζω ότι ο Δήμος θα ερευνήσει!
Με τιμή
Σπύρος Στεφανίδης
Μέλος του ΔΣ Συλλόγου
Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης
M.Sc. Naval Arch.-Marine Engineering
M.Sc. Mechanical Engineering
Massachusetts Institute of Technology
Κομνηνών 1Α-49100 Κέρκυρα
Τηλ. 26610 42909