Αλλαγή προέδρου είχαμε στην ΕΓΕΣΥΚ, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρώην πλέον πρόεδρος Πέτρος Αργίτης το πόστο αναλαμβάνει ο Νίκος Πολύζος.
Η γραπτή δήλωση του Πέτρου Αργίτη
Πιστοί στην προεκλογική δέσμευση της σύμπλευσης Υγειονομικών για εκ΄ περιτροπής προεδρία στο ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ, ανακοινώνω την παραίτησή μου και χαιρετάω τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κ. Πολύζο Νικόλαο.
Κατά το πρώτο εξάμηνο η προσπάθεια μας επικεντρώθηκε σε δυο άξονες:
1) Τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα την παρέμβαση για αποφυγή πιθανών συμπεριφορών εργασιακής παρενόχλησης, δηλαδή μορφές συμπεριφοράς, που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.
2) Την ανάδειξη και επίλυση της διαχρονικής υποστελέχωσης που χρόνια ταλανίζει τις δομές υγεία της Κέρκυρας – κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μας παίζει κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλο για τη βιωσιμότητα ενός δωρεάν συστήματος υγείας. Οι λόγοι οι οποίοι μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο έχουν αναλυθεί εκτενώς στο παρελθόν.
Ενώ στο πρώτο άξονα υπήρχε αποτέλεσμα , στο δεύτερο άξονα δεν παρατηρήθηκε καμία πρόοδος παρά του ότι είχε προταθεί και συγκεκριμένη λύση.
Έχοντας ως αξίωμα ότι εάν υπήρχε επαρκής στελέχωση θα είχε λυθεί η πλειοψηφία των προβλημάτων που υφίστανται στην Κέρκυρα και το θέμα της συζήτησης θα ήταν η περεταίρω αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και όχι η βιωσιμότητα του συστήματος, εξαιτίας της αιμορραγίας λόγω την παραιτήσεων και της αδυναμίας προσέλκυσης νέου Ιατρικού προσωπικού, προτάθηκε η ένταξη της Π.Ε. Κέρκυρας στην Α προβληματική όπως από διετίας έχει γίνει και για τα υπόλοιπα νησιά των Ιονίων.
Την προσπάθεια αυτή στηρίξαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, η τοπική αυτοδιοίκηση και διάφορα σωματεία και ενώσεις, όμως παρόλα αυτά δεν έγινε απολύτως τίποτα για την επίλυση του προβλήματος.
Ως ένα βαθμό είναι κατανοητή (αν αναλογιστούμε τον ανθρώπινο παράγοντα) η αδυναμία και απροθυμία να υπάρχει για σύγκρουση με τις κεντρικές αποφάσεις ή ακόμα χειρότερα η δημαγωγία, αυτό όμως που δεν είναι κατανοητό είναι η ανοχή των ντόπιων στην απραξία αυτή. Χαρακτηριστικά μέχρι και ο σύλλογος φίλων του Νοσοκομείου ήταν απών, από την προσπάθεια αυτή κάτι που πραγματικά προβληματίζει.
Η σημερινή κατάσταση σε τοπικό επίπεδο είναι χειρότερη από αυτή που είχαμε το 2021, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχοντας σαστίσει από την απραξία που επιδεικνύει τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες. Μέχρι τώρα έχουν αποχωρήσει τέσσερις Ιατροί από το Σύστημα Υγείας, με έναν πνευμονολόγο και ένα ψυχίατρο να ακολουθούν στο προσεχές διάστημα. Εάν αναλογιστούμε τις συνταξιοδοτήσεις και την λήξη των συμβάσεων, στο τέλος του έτους πολύ φοβόμαστε ότι οι αποχωρήσεις που θα έχουμε θα ανέρχονται σε περισσότερες από μια ανά μήνα.
Έγινε όμως προσπάθεια από τους «ιθύνοντες» από την αρχή του έτους για προσλήψεις γιατρών με την Κέρκυρα ασφαλώς και να παραμένει στα αζήτητα. Από τις τέσσερεις θέσεις επικουρικών καλύφθηκε μόνο η μία και αυτή μάλιστα από ήδη υπηρετούντα ιατρό (ακριβώς ότι έχει παρατηρηθεί από την αιτιολογική έκθεση της ΕΓΕΣΥΚ). Ενώ η προσπάθειά τους να προσελκύσουν ιδιώτες, παρότι έδιναν κοντά στις 4000 € μαζί τις εφημερίες, δίνοντας τους μάλιστα και το δικαίωμα να απασχολούνται και ως ιδιώτες, κατάφερε να προσελκύσει τον φανταστικό αριθμό των δύο ειδικών. Γεγονός που σαφώς αναδεικνύει την ανεπάρκεια των οικονομικών μόνο κινήτρων και την αδυναμία των θεσμικών παραγόντων να κατανοήσουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Δε θα σταματήσει να αναδεικνύεται η υποκρισία και η αδιαφορία τους.
Προσωπικά εύχομαι στον καλό μου φίλο και νέο πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΚ, καλή προεδρία. Καλή συνέχεια στο σωματείο εργαζομένων του ψυχιατρικού τομέα “Η ΕΝΟΤΗΤΑ” και στο σωματείο των καθαριστών του ΓΝ Κέρκυρας, επικροτώντας την έως τώρα αγωνιστική τους δράση. Ενώ στο ενιαίο σωματείο του Γενικού Νοσοκομείου, το οποίο εκμεταλλευόμενο μια μη δεσμευτική διάταξη για την πανδημία, αρνείται να κάνει εκλογές, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σωματεία, μένοντας γατζωμένο στη καρέκλα του, προτείνω να ξεκινήσει αντιπηκτική αγωγή για αποφυγή πνευμονικής εμβολής από την ακινησία ή να κάνει εκλογές.