Ήταν ξημερώματα της Μ. Παρασκευής του 1997… Η Κέρκυρα στο πένθος, για την κορύφωση του Θείου Δράματος της σταύρωσης του Ιησού… Η θλίψη των ημερών, με την είδηση που έρχεται στα δημοσιογραφικά γραφεία και, από εκεί, στην Κέρκυρα, μετατρέπεται σε θρήνο: ένας λιμενοφύλακας, ένας νέος άνθρωπος, ο Λευκαδίτης Μαρίνος Ζαμπάτης, έπεσε νεκρός από πυρά Αλβανών λαθρεμπόρων σε θαλάσσια μάχη…
Ήταν η εποχή που οι μάχες στα θαλάσσια σύνορά μας ήταν καθημερινές. Λίγο πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπερίσα στη γείτονα χώρα και με τις συμμορίες λαθρεμπόρων και σωματεμπόρων στη νότια Αλβανία να έχουν γιγαντωθεί, κακοποιοί επιχειρούσαν να περάσουν σχεδόν κάθε μέρα ναρκωτικά, όπλα, ανθρώπους σε Ελλάδα και Ιταλία.
Το λιμενικό σώμα έδινε κάθε βράδυ, με πενιχρά μέσα σε σχέση με τα υπερσύγχρονα τότε σκάφη των κακοποιών, τη μάχη για να αποτρέψουν τη διακίνηση αλλά ακόμα και τους εκβιασμούς Ελλήνων επιχειρηματιών (νωπά ήταν τότε τα περιστατικά με ριπές από καλάσνικοφ σε ξενοδοχεία των κερκυραϊκών ακτών δια θαλάσσης).
Η μοιραία βολή από καλάσνικοφ
Ο Μαρίνος επέβαινε στο φουσκωτό περιπολικό του Λιμεναρχείου Κέρκυρας, όταν τα ξημερώματα εκείνης της Μ. Παρασκευής, 26 Απριλίου του ΄97, άρχισε ανοικτά του όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας η καταδίωξη του λαθρεμπορικού που μόλις είχαν εντοπίσει. Οι Έλληνες λιμενοφύλακες δέχθηκαν πυρά από τους κακοποιούς που άρχισαν να αναπτύσσουν ταχύτητα για τις ακτές των Αγίων Σαράντα. Έριξαν προειδοποιητικές βολές και η απάντηση ήταν ένας καταιγισμός από πυρά καλάσνικοφ. Μία από τις σφαίρες βρήκε τον Ζαμπάτη στο κεφάλι…
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Ζαμπάτης “απεβίωσε συνεπεία βαρείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλο σκάφος”
Γιος βιοπαλαιστών, είχε προσληφθεί μόλις δύο χρόνια πριν…
Ο Ζαμπάτης είχε γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου του 1972 και κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα μόλις δύο χρόνια πριν το θάνατό του, το 1995, ως δόκιμος λιμενοφύλακας. Ήταν παιδί βιοπαλαιστών από το Μεγανήσι Λευκάδας. Ο πατέρας του, ναυτικός, αγωνιζόταν στη θάλασσα και η μητέρα του αγωνιζόταν στο σπίτι για την ανατροφή του γιου της. Από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε και σχολείο. Όσοι τον γνώρισαν μαγεύτηκαν από την περηφάνεια του, την πηγαία καλοσύνη του, το χαμόγελό του, την ανιδιοτέλειά του, το ελεύθερο πνεύμα του, την τόλμη του.
Η τελετή μνήμης για τα 25 χρόνια
Σήμερα, έξω από το Λιμεναρχείο, εκεί όπου έχει στηθεί η προτομή του αδικοχαμένου Μαρίνου, πραγματοποιήθηκε τελετή τιμής και μνήμης για τα 25 χρόνια από τον άδικο χαμό του.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νεκτάριος ενώ το παρών τους έδωσαν σύσσωμα τα στελέχη του Λιμεναρχείου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης και του ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκης, ενώ το Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Θ. Γιώτης.
Ο φονιάς του Ζαμπάτη συνελήφθη λίγα χρόνια πριν, καταδικάστηκε από πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Κέρκυρας σε 85 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή και … αθωώθηκε στο εφετείο λίγους μήνες μετά….