Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Κέρκυρας με αφορμή την 2α Απριλίου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.
Η ανακοίνωση
Ο ΟΗΕ καθόρισε την 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, για να δώσει ευκαιρίες στο αναπηρικό κίνημα και ιδιαίτερα στους Συλλόγους και γονείς αυτιστικών ατόμων για ενημέρωση, ανάδειξη προβλημάτων και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Ο Αυτισμός είναι μια γενετική, ισόβια αναπηρία που απαντάται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών με κυριότερες τη διαταραχή της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας, της ακαμψίας της σκέψης και της συμπεριφοράς.
Οι δυσκολίες στον τρόπο που τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένεια που, στην Ελλάδα, αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους. Λόγω της πολυπλοκότητας του, ο αυτισμός είναι μια από τις δυσκολότερες αναπηρίες. Η δια βίου εκπαίδευση είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ατόμων με Αυτισμό και την ανακούφιση των οικογενειών τους. Σε ένα φιλικό, δομημένο και προστατευμένο περιβάλλον μπορούν να αναπτύξουν σημαντικά το βαθμό λειτουργικότητας τους και να γίνουν παραγωγικοί.
Παρά τον μεγάλο αγώνα του αναπηρικού κινήματος (ΠΟΣΓΚΑμεΑ-ΕΣΑμεΑ) στην Ελλάδα τα άτομα με αυτισμό συνεχίζουν σε μεγάλο ποσοστό να μη μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μη λαμβάνουν εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση σε προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, ενώ συνεχίζεται η ανεπάρκεια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όταν πια η οικογένεια δεν θα είναι σε θέση να μεριμνά για τα άτομα αυτά και γενικότερα η έλλειψη ενός πλαισίου μέτρων και δομών στήριξης των γονέων και των οικογενειών των ατόμων με αυτισμό, που όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να δημιουργηθούν.
Η μόνιμη διεκδίκηση των γονέων των ατόμων με αυτισμό, αλλά και με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες είναι τα παιδιά μας να ζουν σε συνθήκες με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ και με ότι προβλέπουν το Ελληνικό Σύνταγμα, η κείμενη νομοθεσία και ιδιαίτερα η Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων ΑμεΑ που στην Ελλάδα καθιερώθηκε με τον Νόμο 4074/2012.
Η σκέψη μας φέτος είναι στα άτομα με αυτισμό της Ουκρανίας, τα οποία είτε παρέμειναν στην Ουκρανία, είτε έγιναν πρόσφυγες , συναντούν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω αιφνιδιαστικής διακοπής εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης, ειδικών θεραπειών απαραίτητα για την σταθερή ψυχική ανάπτυξη και διαβίωσή τους, αλλά και λόγω δυσκολίας ή και έλλειψης επικοινωνίας αυξάνει ο κίνδυνος ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή.