Στην ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων στη Μέση Κέρκυρα, εκεί όπου διαβιεί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, και ιδιαίτερα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, το οποίον ανηγέρθη για την καθημερινή ακολουθία και τις θείες λειτουργίες με την μικρά συνοδεία του, τελέστηκε απόψε ιερά ολονύκτιος αγρυπνία επί τη ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης.
Στην αγρυπνία έψαλλε χορός νέων παιδιών υπό τους πατέρες πρωτ. Νικόλαο Μοναστηριώτη, αρχιερατικόν επίτροπον και πρωτ. Νεκτάριον Μπόκο, οι οποίοι είναι και καθηγητές Βυζαντινής μουσικής, στη σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως.
Όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν από τα μοναστήρια της Κέρκυρας, μοναχοί και μοναχές, και αρκετοί ευλαβείς άνθρωποι, οι οποίοι και συνδέονται ιδιαίτερα πνευματικά, με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κερκύρας. Η αγρυπνία τελέστηκε κατά το σαββαϊτικόν τυπικόν, και άρχισε περί την 8ην εσπερινήν, και απόλυσε περίπου την 4ην πρωινήν.
Ο σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τους νέους, οι οποίοι έψαλλαν κατανυκτικά και μελίρρυτα, τους ευχήθηκε να έχουν την κατά Χριστόν Πρόοδο και προκοπήν. Ομοίως και στις μοναχές και μοναχούς, υπογράμμισε ότι καταυτήν την ημέρα, που εορτάζουμε την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου, ότι όσες φορές επιχειρήθηκε να γίνει παλαιότερα η ανακομιδή, το σώμα του Αγίου, ήταν άφθαρτο και ευωδιάζον.
Μετά από αποκάλυψη του Αγίου Νεκταρίου στη Γερόντισσα, ο ίδιος παρεκάλεσε τον Θεό να διαλυθεί το σώμα του, και τα λείψανα του να μοιραστούν προς ευλογία. Εκείνη λοιπόν την ημέρα της ανακομιδής, όλη η Νήσος της Αιγίνης, ευωδίασε από την ευωδία του Αγίου Πνεύματος, που είχε επισκηνώσει στον άγιο Νεκτάριο και ζώντος, αλλά και μετά τον θάνατον του στα ιερά λείψανα του. Ο άγιος της υπομονής, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε, ήτο συκοφαντημένος παντοιοτρόπως, και ιδιαίτερα από τον χώρο τον εκκλησιαστικό.
Ο εισαγγελεύς, ο οποίος πήγε στο μοναστήρι μαζί με τις αστυνομικές αρχές για να διαπιστώσει όλες τις συκοφαντίες του Αγίου εις βάρος του, έπειτα από την κακή συμπεριφορά του, ο ίδιος δέχτηκε την παιδαγωγία του Θεού.
Το συμπέρασμα για τη ζωή μας, είναι ότι δε πρέπει ποτέ να τρεφόμεθα από συκοφαντίες και φημολογίες για οποιονδήποτε άνθρωπο. Μάλιστα δε, η Πατρική γραμματεία διδάσκει ότι, «απ’όσα ακούεις, τίποτα να μην πιστεύεις και να τα αποδέχεσαι, και απ’ όσα βλέπεις, τα μισά να πιστεύεις». Για εμάς τους μοναχούς, ο άγιος Νεκτάριος, είναι το παράδειγμα της υπομονής, της συκοφαντίας, του διωγμού και του ευτελισμού.
Στο πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου επαληθεύεται η υπόσχεσις των μοναχών στην μοναχική ομολογία τους, «και γαρ πεινάσαι έχεις, και διψήσαι, και γυμνητεύσαι, υβρισθήναι τε και χλευασθήναι, ονειδισθήναι τε και διωχθήναι, και πολλοίς πειραχθήναι λυπηροίς, οις η κατά Θεόν ζωή χαρακτηρίζεται. Και όταν ταύτα πάντα πάθης, Χαίρε, φησίν, ότι πολύς ο μισθός σου εν τοις ουρανοίς υπάρχει».
Στο τέλος της ιεράς αγρυπνίας ο σεβασμιώτατος, επικαλέστηκε την Χάρη του Θεού δια των πρεσβειών του Αγίου Νεκταρίου, να έλθει και να σκηνώσει στις καρδιές όλων των ανθρώπων.
Μετά το πέρας της αγρυπνίας, επακολούθησε στο αρχονταρίκι το μοναστηριακό κέρασμα, και τα κόλλυβα του Αγίου τα οποία ευλογήθηκαν.