Παρουσία ομάδων της μοβ μέδουσας κατέγραψε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας στην Κέρκυρα, του Παξούς και τους Αντίπαξους. Το τσίμπημά της είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που φέρει.
Περικυκλωμένη μοιάζει η Ελλάδα από τις ομάδες της επικίνδυνης μοβ μέδουσας, αφού μετά την ισχυρή παρουσία της στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, αλλά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, εμφανίζεται πλέον αρκετά μαζικά και στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγραφές σε τοπικά ΜΜΕ αλλά και στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ήδη έχει σημειωθεί παρουσία ομάδων της μοβ μέδουσας σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Παξούς, Αντίπαξους, Κέρκυρα, αλλά και στον Αμβρακικό Κόλπο.
Τι είναι η μοβ μέδουσα
Η μέδουσα Pelagia noctiluca είναι ένα πελαγικό είδος που έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, και τις προηγούμενες δεκαετίες (πριν από την κλιματική απορρύθμιση) παρουσίαζε εξάρσεις περίπου κάθε 10-12 χρόνια, με το κάθε επεισόδιο μαζικής εμφάνισης να κρατάει περίπου δύο χρόνια.
Το φετινό καλοκαίρι είναι το δεύτερο της τρέχουσας έξαρσης της μοβ μέδουσας, η οποία έχει ως αφετηρία της τον Οκτώβριο του 2020. Βαδίζουμε δηλαδή προς τη συμπλήρωση των δύο ετών, χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να πουν με σαφήνεια εάν αυτό θα σημαίνει και το τέλος της μαζικής εμφάνισης της Pelagia noctiluca. Όπως έχει επισημανθεί από ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ, η αυξημένη θερμοκρασία των υδάτων (απόρροια της κλιματικής αλλαγής) και η μείωση των πληθυσμών των ψαριών φαίνεται να δημιουργούν όρους για πιο εύκολη αναπαραγωγή της μοβ μέδουσας. Γι’ αυτό πολλές φορές κολυμβητές τη βλέπουν σε μια περιοχή και μπορεί μετά μία εβδομάδα να έχει μετακινηθεί.
Τι προκαλεί το τσίμπημα της μέδουσας
Η μοβ μέδουσα έχει επώδυνο τσίμπημα, λόγω της νευροτοξίνης που φέρει στα πλοκάμια της. Έχει τέσσερα κύρια πλοκάμια που φτάνουν σε μεγάλο μήκος και οκτώ λεπτότερα κι ακόμη μακρύτερα, ενώ το «κεφάλι» της είναι διάστικτο με μοβ χρώμα για τα ενήλικα άτομα και πορτοκαλοκαφέ για τα νεαρά.
Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.
Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Χρήσιμες συμβουλές
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
6. Μην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, μην χρησιμοποιείτε ξύδι, ούτε γλυκό νερό, ούτε οινόπνευμα, ούτε αμμωνία
Με πληροφορίες από: kathimerini.gr, skai.gr