Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, Επισκόπου Ιλλυρικού στην πόλη της Κέρκυρας.
Ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου την περίοδο του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, όταν βομβαρδίστηκε η πόλις, και με θαυματουργικό τρόπο οι βόμβες εξωστρακίστηκαν από τον άγιο Σπυρίδωνα, μια έπληξε τον ιστορικό ναό του Αγίου Ελευθερίου, τον οποίο η ευλάβεια των ανθρώπων ανοικοδόμησε, προς Λατρείαν και Δόξα του Τριαδικού Θεού και του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ιερούργησε και ομίλησε στον ως άνω εορτάζοντα ιερό Ναό, όπου κατεκλύσθη από τους εκκλησιαζομένους εντός και εκτός του Ιερού ναού, με την συμμετοχή της Δημάρχου κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπης Υδραίου, και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημητρίου Μεταλληνού.
Ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε εκτός του εφημερίου του Ιερού ναού π. Δημητρίου Κοσκινά, ο οποίος εργάζεται αόκνως και αθορύβως εις την ενορία του, και από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πόλεως, πρωτ. π. Νικόλαο Μοναστηριώτη, ως και τους πλησιέστερους εφημερίους των γειτονικών ενοριών. Έψαλλε η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Καρύδη.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε στην επιστολή του Απ. Παύλου, η οποία απευθυνόταν στο μαθητή του Απόστολο Τιμόθεο, και την οποία έγραψε κρατούμενος στις φυλακές της Ρώμης «μη επαισχυνθής το μαρτύριον». Αυτή η ως άνω φράση αφορά και τον σημερινό εορταζόμενο ιερομάρτυρα Άγιον Ελευθέριο.
Τόνισε λοιπόν, ότι το μαρτύριον στην εκκλησία του Χριστού μας, είναι γνώριμο από την επίγεια ακόμη ζωή του Κυρίου μας. Διότι ο Κύριος μας απευθύνθηκε και εκείνος στους μαθητές Του και τους είπε, «οι εμέ δίωξαν και υμάς διώξουσιν».
Ο Κύριος μας είναι ο πρώτος μάρτυρας που μαρτύρησε επί του Σταυρού, αλλά και οι μαθητές Του ως Απόστολοι πλέον, ακολούθησαν τον μαρτυρικό θάνατο. Γι’ αυτό και ο Απ. Παύλος γεύεται με χαρά το μαρτύριο της ομολογίας και του κηρύγματος του, και συμβουλεύει τον Τιμόθεο να τον ακολουθήσει στα χνάρια τα δικά του. Δια τούτο θα πει: «μιμηταί μου γίνεσθε» σε όλους μας.
Ο Άγιος Ελευθέριος καθώς εγνώρισε την πίστη του αληθινού Θεού, με χαρά βάδισε και στο μαρτύριο του, αφού πρώιμα έγινε Διάκονος, Πρεσβύτερος και έπειτα επίσκοπος, και απεστάλη από τον επίσκοπο Ρώμης να διαποιμάνει μια δύσκολη περιοχή του Ιλλυρικού, όπου υπήρχε πανσπερμία ανθρώπων και λαών. Ο άγιος Ελευθέριος δεν εδίστασε να ομολογήσει τον Ιησούν Χριστόν, να διδάξει και να στερεώσει τους ανθρώπους στην πίστη, και το μαρτύριο το οποίο επακολούθησε στην ζωή του, το δέχτηκε με χαρά για την δόξα του Θεού και της εκκλησίας μας.
Οι εποχές οι οποίες διεδέχθησαν το ιστορικό γίγνεσθαι της εκκλησίας μας, δεν άλλαξαν σε τίποτα από την πρώτη εκείνη εποχή των μαρτύρων της εκκλησίας μας. Η κάθε εποχή έχει να επιδείξει μάρτυρες, ομολογητές και νεομάρτυρες, όπως και η εποχή μας είναι μια εποχή άρνησης του Θεού, εποχή για την οποία γίνεται λόγος πολύς για την πρόοδο των λαών και για την ελευθερία στην οποία ζουν οι λαοί.
Αλλά τα πάντα είναι κατ΄ευφημισμόν. Διότι ενώ διακηρύσσουν την Ελευθερία και την Πρόοδο, εν τούτοις υπάρχει η πλήρης συσκότιση των λαών, από την λεγόμενη Ελευθεριότητα μέσα στην οποία ζουν. Στα λόγια μπορεί να λέγεται πρόοδος αλλά στην πραγματικότητα είναι υποβάθμιση της ανθρώπινης αξίας, μέσα από τους μηχανισμούς της στέρησης της Ελευθερίας, της Ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης κίνησης των ανθρώπων.
Τα πάντα είναι ελεγχόμενα, από την πίστη μέχρι και την ποιότητα της ζωής μας. Την Ελευθερία την ζουν μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι λατρεύουν τον αληθινό Θεό και ζουν την εν Χριστώ ελευθερία, μέσα στα πλαίσια της εκκλησίας που φανερώνεται το σώμα του Χριστού μας.
Σήμερα επιχειρείται η φίμωση του κηρύγματος της Αληθείας, της Ελευθερίας, της Αγάπης του Χριστού μας και της Εκκλησίας μας.
Γι αυτό χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οι ελεύθεροι εν Χριστώ και αληθινοί μαθητές του Κυρίου μας, ελευθέρως να ομολογούμε την Πίστη μας και την Αγάπη μας στον Θεό, αλλά και στην Πατρίδα η οποία κινδυνεύει να αποχρωματιστεί από την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη. Ίσως και σήμερα να χρειαστεί παντοιοτρόπως, και με κάθε κίνδυνο να γίνουμε ομολογητές και να διακηρύξουμε την αγάπη μας στο Χριστό.
Στο τέλος, ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, να ετοιμαστούμε για την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, της ενσάρκου οικονομίας, που απετέλεσε την λύτρωση της ανθρωπότητας.