Ομάδα νέων από την Κέρκυρα δημιούργησε στην πλατφόρμα Avaaz ψήφισμα υπέρ της δημιουργίας πίστας skateboard στο άλσος της Γαρίτσας. – Ποια η απάντηση του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας.
Στη συλλογή διαδικτυακών υπογραφών υπέρ της δημιουργίας πίστας skateboard στο άλσος της Γαρίτσας προχωρούν νέοι της Κέρκυρας, μέσα από την πλατφόρμα Avaaz και αποδέκτη τους τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.
Το εν λόγω ψήφισμα δημιουργήθηκε την Τετάρτη και μέχρι αυτή την ώρα (12 το μεσημέρι της Παρασκευής) το έχουν υπογράψει 876 άτομα.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρει:
Έπειτα από τη μεγάλη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ζήτημα της ανέγερσης πίστας skatepark στο άλσος Γαρίτσας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Έχοντας μεγαλώσει σε μια πόλη η οποία από την ηλικία των 10 και έπειτα, δεν έχει ένα δημόσιο χώρο για να αθληθεί στο κέντρο της πόλης, πέρα από το γήπεδο μπάσκετ στην Γαρίτσα, θεωρούμε πως η ανέργεση πάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που είναι προς συζήτηση για τη νεολαία μας. Τα αθλήματα τα οποία εξασκούνται σε μια τέτοια πίστα είναι ποικίλα (skateboard, bmx, πατίνι, roller skates), και ο κόσμος που τα εξασκεί είναι πολύς. Δυστυχώς αυτή την στιγμή οι αθλητές αναγκάζονται να κάνουν προπόνηση σε ακατάλληλα μέρη, όπως αυτά του Δημαρχείου, της Νομαρχίας κα, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ίδιων, αλλά και των περαστικών. Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι και επηρεαζόμενοι από τις αποφάσεις ανθρώπων που δεν θα χρησιμοποιούσαν την πίστα, θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής ενδείξεις και προτάσεις:
Αναθεώρηση της μελέτης της πίστας, ώστε να βρεθεί μέση λύση και από τις δύο πλευρές.
Η πίστα, με σωστή μελέτη, μπορεί να αναδείξει την περιοχή της Γαρίτσας, προσελκύοντας περισσότερους ντόπιους, αλλά και τουρίστες.
Μπορεί να γίνει αναδιαμόρφωση της εγκαταλελειμμένης τεχνητής λίμνης ως κομμάτι της πίστας (skatebowl).
Η πίστα θα προσελκύσει νέους όλων των ηλικιών και δε θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στο πάρκο στις Αλυκές, το οποίο είναι απομακρυσμένο, και σε επικίνδυνη περιοχή για μικρά παιδιά.
Οι αντίθετοι προς το έργο αυτό ισχυρίζονται πως θα τσιμεντοποιηθεί το άλσος και πως θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής. Το πάρκο σίγουρα δε θα δημιουργεί περισσότερη ηχορύπανση από το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, αλλά ούτε και από τις δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια που υπάρχουν στην περιοχή. Παρόλα αυτά, αν θεωρείται τόσο μεγάλο πρόβλημα ο ήχος του skate, μπορούν να τοποθετηθούν καλαίσθητα ηχοπετάσματα στην πλευρά της κατοικημένης περιοχής. Επίσης θεωρούν πως είναι ασέβεια προς την φύση και τους κατοίκους της περιοχής. Καθώς και εμείς είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε τσιμεντοποίηση και καταστροφή πρασίνου, έχουμε βρει και μπορουμε να παρουσιάσουμε εναλλακτικές μεθόδους σχεδιασμού απο τον ήδη υπάρχον. Πλέον υπάρχουν επαγγελματίες αρχιτέκτονες οι οποίοι ασχολούνται με την βιώσιμη αρχιτεκτονική (sustainable architecture) και μπορούν να σχεδιάσουν το πάρκο δίνοντας μια πνοή στο άλσος. Θεωρούμε ξεκάθαρα πως οι κάτοικοι απλώς ψάχνουν φθηνές δικαιολογίες για την αποτροπή της ανέγερσης του πάρκου, καθώς και τώρα παραβιάζεται το πράσινο, με τα εκατοντάδες σκουπίδια και περιττώματα που υπάρχουν στο άλσος.
Κάνουμε θερμή παράκληση να γίνει σωστή ενημέρωση για τα οφέλη που θα έχει αυτό το πάρκο στην περιοχή αλλά και στη νεολαία του νησιού μας.
Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση για το γεγονός ότι άλλη μια φορά οι μεγαλύτερες γενιές μας κόβουν τα φτερά στα όνειρα, την ψυχαγωγία μας αλλά και την πρόοδο του όμορφου νησιού μας. Ευχαριστούμε την παράταξη Υδραίου, τον κ. Μαγιολαδίτη, τον κ. Πουλή, τον κ Βαρούχα και την κ. Δρυ που μας στηρίζουν σε αυτό το έργο.
Με εκτίμηση, όλοι οι νέοι της Κέρκυρας.
Η απάντηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας
Με αφορμή τη συλλογή υπογραφών υπέρ του skatepark, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας εξέδωσε τη δική του απάντηση.
Σε αυτήν, σημειώνει τα εξής:
Διαβάσαμε με πολλή προσοχή την κείμενο του ψηφίσματος που είναι υπέρ της κατασκευής πίστας του σκέιτμπορντ και θα θέλαμε να απαντήσουμε σε μερικά σημεία.
Αρχικά, το ξαναλέμε άλλη μια φορά: δεν είμαστε κατά του σκέιτμπορντ. Θέλουμε τα παιδιά μας να αθλούνται και να κάνουν αυτά που τους αρέσουν σε ειδικά διαμορφωμένα μέρη στο κέντρο της πόλης. Για αυτό έχουμε προτείνει η πίστα να μεταφερθεί είτε στο Άλσος των Φυλακών που είναι μια αδιαμόρφωτη και ασφαλής περιοχή, καθώς δεν κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στα σχολεία. Άλλο ένα μέρος είναι το Αθλητικό Κέντρο όπου υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος. Θέλουμε πίστες και γήπεδα για τα παιδιά μας αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε και τα δένδρα και το πράσινο για τα παιδιά μας. Ο Δήμος διαθέτει χώρους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης όχι μόνο για ένα, αλλά και για δύο γήπεδα. Καταλαβαίνουμε τα παιδιά να θέλουν γήπεδα, δεν καταλαβαίνουμε όμως την καταστροφή του πράσινου για να γίνουν αυτά, ιδιαίτερα την στιγμή που υπάρχουν ανεκμετάλλευτα μέρη μέσα στο κέντρο της πόλης.
Όσον αφορά την ηχορύπανση, υπάρχουν ακουστικές μελέτες που έχουμε παρουσιάσει στις δημοτικές αρχές οι οποίες αποδεικνύουν ότι ξεπερνούν τα νομοθετημένα όρια θορύβου σε κατοικημένες περιοχές. Αν προσθέσουμε και το γήπεδο μπάσκετ αλλά και τις καφετέριες, η ηχορύπανση φτάνει σε φοβερά υψηλά επίπεδα.
Γίνεται, επίσης, αναφορά στην κατάσταση που έχει περιέλθει στο Άλσος με σκουπίδια. Σε αυτό συμφωνούμε και προσπαθούμε ως σύλλογος με ό,τι μέσο διαθέτουμε να καθαρίσουμε το πάρκο. Δυστυχώς, την μία μέρα το καθαρίζουμε και την επόμενη γεμίζει με σκουπίδια. Είμαστε μόνοι μας σε αυτό και χρειαζόμαστε εθελοντική βοήθεια από όλους και, κυρίως, από τον Δήμο. Προσπαθούμε να το διατηρήσουμε όμορφο και καθαρό και ζητούμε την βοήθεια από όλους και όλες σε αυτήν την προσπάθεια. Η θεωρεία είναι ωραία αλλά η πράξη είναι σημαντική.
Δεν ψάχνουμε σε καμία περίπτωση «φθηνές δικαιολογίες» καθώς έχουμε πραγματοποιήσει έρευνα για όσα λέμε και έχουμε στοιχεία τα οποία έχουμε παρουσιάσει δημοσίως που αποδεικνύουν ότι η μελέτη είναι διάτρητη και πρόχειρη. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από την υπεύθυνη αρχή για τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον παράνομο χαρακτήρα της μελέτης.
Άτομα όλων των ηλικιών συμφωνούν με την μη τσιμεντοποίηση του Άλσους. Άτομα όλων των ηλικιών έχουν υπογράψει στο να διατηρηθεί το πράσινο όπως είναι. Άτομα όλων των ηλικιών, περίπου 1.200 μέχρι τώρα, με χειρόγραφη υπογραφή συμφωνούν με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταφερθεί αλλού η πίστα του σκέιτμπορντ. Άτομα όλων των ηλικιών θέλουν να πραγματοποιηθεί η κατασκευή της, αλλά σε ένα μέρος που να αρμόζει και να προστατεύει όσους και όσες αθλούνται…
Ο Κερκυραϊκός λαός ψήφισε την διοικούσα παράταξη έχοντας ως στόχο να ενώνει τους πολίτες και όχι να τους διχάζει. Εμείς, ως σύλλογος, έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε τον διάλογο. Θα σταθούμε, λοιπόν, ακόμα περισσότερο στο αίτημα που εκφράζεται μέσω του ψηφίσματος για μία μέση λύση. Το βροντοφωνάζουμε όπου κι αν σταθούμε ότι θέλουμε να συναντηθούμε και πάλι με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κύριο Καλόγερο και την Δήμαρχο κυρία Υδραίου. Θέλουμε να συζητήσουμε και να πραγματοποιήσουμε την διαβούλευση που δεν έγινε ποτέ ώστε να βρεθεί αυτή η μέση λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.