Δεν φτάνει η μεγάλη υπερεργασία λόγω της πανδημίας, οι συνεχείς αναστολές αδειών, η εξάντληση του προσωπικού, ο φόβος καθημερινής παρουσίας σε ένα επιβαρυμένο λόγω κρουσμάτων περιβάλλον και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δουλειάς. Τώρα, έρχονται και οι πρωτοφανείς ποινές κατά εργαζομένων…
Διοικητικό πρόστιμο στέρησης μισθού 5 ημερών (!) και καταβολή αποζημίωσης 10.000 ευρώ (!!!) επέβαλλε με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ο διοικητής του Λεωνίδας Ρουμπάτης, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής καθώς πλέον για κάθε βλάβη που θα παθαίνει κάποιο μηχάνημα από τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι θα κινδυνεύουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα κόστη, με αποτέλεσμα ακόμα και να υπάρχουν αρνήσεις για τον χειρισμό τους…
Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο Λ. Ρουμπάτης έφτασε πριν λίγες μέρες παρουσία των τριών σωματείων και μελών του Δ.Σ. στο σημείο να “προειδοποιήσει” ότι οποιαδήποτε βλάβη σε οποιοδήποτε μηχάνημα του νοσοκομείου, θα χρεώνεται στον εργαζόμενο!
“Δίωξη με σκοπιμότητα”
Το κυστεοσκόπιο υπέστη βλάβη από ατύχημα φθοράς στη διαδικασία απολύμανσής του, ενώ το ίδιο μηχάνημα είχε ξαναχαλάσει πρόσφατα κατά τη διάρκεια ιατρικής πράξης με τη Διοίκηση τότε να το είχε αντικαταστήσει.
“Αν αυτή η πρωτοφανής απόφαση δεν αποτελεί παραλογισμό, τότε αποτελεί δίωξη με σκοπιμότητα, καθώς ένας από τους δύο εργαζόμενους τυγχάνει να είναι η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Κέρκυρας”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.
Όπως επισημαίνεται, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λ. Ρουμπάτης λαμβάνει αποφάσεις τιμωριτικού χαρακτήρα: πρόσφατα επέβαλλε χρηματικά πρόστιμα εναντίον γιατρών όπως του Διευθυντή του Χειρουργικού Τμήματος Καλλίνικου Χριστοδούλου, του γυναικολόγου κ. Χριστοδούλου, αλλά και άλλων εργαζομένων όπως σε μάγειρες του ιδρύματος ενώ με προσβλητική συμπεριφορά, απαξίωσε τον Διευθυντή του Νοσοκομείου κ. Βερβιτσιώτη εξωθώντας στον σε παραίτηση.
Σοβαρά ερωτήματα
Από την καταγγελία προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, όπως:
– Από πότε καταλογίζεται το κόστος επισκευής ενός μηχανήματος του νοσοκομείου στον εργαζόμενο που είχε την ατυχία να το χειρίζεται την ώρα της βλάβης;
– Προκύπτει από πουθενά δόλος των εργαζόμενων για τη βλάβη που οδήγησε στον καταλογισμό του κόστους και το διοικητικό πρόστιμο; Από που μπορεί η διοίκηση να αποδείξει κάτι τέτοιο;
– Διενεργήθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό; Παραπέμφθηκε η υπόθεση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο; Αν όχι, ή αν δεν υπάρχει απόφαση Υπηρεσιακού ή/και πόρισμα ΕΔΕ, με ποια νομιμοποίηση λαμβάνει μια τέτοια απόφαση μια κομματικά διορισμένη διοίκηση εναντίον (και) της προέδρου των εργαζομένων;
– Από εδώ και πέρα, κάθε βλάβη μηχανήματος θα την χρεώνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι; Με αυτό τον τρόπο “αποζημιώνει” ο Ρουμπάτης και το κομματικά διορισμένο Δ.Σ. του Νοσοκομείου τις υπερπροσπάθειες του προσωπικού όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας;
Απέλπιδες οι προσπάθειες της διορισμένης διοίκησης του Νοσοκομείου της Κέρκυρας να κρύψει τις τεράστιες προσωπικές και κυβερνητικές της ευθύνες, οι οποίες οδηγούν τα Νοσοκομεία της χώρας και το ΕΣΥ στη διάλυση του. Μια Διοίκηση που αδιαφορεί προκλητικά για το γεγονός ότι μετά από 2 και πλέον χρόνια Πανδημίας το προσωπικό λειτουργεί στα όρια και τις αντοχές του για να κρατήσει όρθιο το Νοσοκομείο μας.
Μια Διοίκηση που επιλέγει να πορεύεται το δρόμο σύγκρουσης, της απαξίας, των προσβολών και της τιμωρίας εις βάρος του προσωπικού, επιδιδόμενη σε ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι διώξεων με στοιχεία προσωπικής και κομματικής εμπάθειας.
Μια Διοίκηση που έχει κάνει καθημερινή της ρουτίνα να οδηγεί το προσωπικό σε απολογίες, σε ΕΔΕ, σε εξαντλητικά χρηματικά πρόστιμα, προσφεύγοντας σε κάθε μέσο τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Μια Διοίκηση που ήδη έχει αρχίσει να ξεπερνάει και το χειρότερο της εαυτό, καθώς μετά το «Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν» προχωράει ένα βήμα παραπάνω, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να καταστρέψει υπηρεσιακά και οικονομικά δύο εργαζόμενους από το τμήμα της αποστείρωσης.
Ο λόγος που προφασίζεται; Το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία εφαρμογής του πρωτοκόλλου αποστείρωσης ιατρικού εργαλείου, υπήρξε ατύχημα φθοράς του. Επισημαίνεται δε ότι παρόμοιο εργαλείο είχε ξαναχαλάσει πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ιατρικής πράξεως και η Διοίκηση το είχε αντικαταστήσει.
Τους ζητά να πληρώσουν τη βλάβη!
Αυτή τη φορά λοιπόν, ο Διοικητής μεθόδευσε πλειοψηφική απόφαση του διορισμένου ΔΣ του Νοσοκομείου, αποφασίζοντας να επιβάλει στους δύο εργαζόμενους χρηματική ποινή με στέρηση 5 ημερών και καταλογισμό αποζημίωσης περίπου 10.000 ευρώ, στέλνοντας την απόφαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο!!! Η απόφαση για καταλογισμό αποζημίωσης από εργαζόμενους, για φθορά ιατρικού εξοπλισμού, εν ώρα υπηρεσίας, απλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.
Ως φαίνεται, η Διοίκηση επιλέγει τον παραλογισμό και την κορύφωση της σύγκρουσης της με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, οδηγώντας τους στην απόγνωση και τον φόβο για το ενδεχόμενο να επιφορτιστούν με το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης ιατρικο-μηχανολογικού εξοπλισμού ένα κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους υπάρξει φθορά, ατύχημα ή βλάβη!!!
Μα εάν αυτή η πρωτοφανής απόφαση δεν αποτελεί παραλογισμό, τότε αποτελεί δίωξη με σκοπιμότητα, καθώς ένας από τους δύο εργαζόμενους τυγχάνει να είναι η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Κέρκυρας!!!
Επιχείρηση εκφοβισμού
Είναι ηλίου φαεινότερο πως η Διοίκηση έψαχνε αρκετό καιρό για να βρει τρόπο πολιτικής, συνδικαλιστικής και υπηρεσιακής δίωξης της Προέδρου και κατ επέκταση εκφοβισμού και ψυχολογικής εξάντλησης όλων των εργαζόμενων που αυτή εκπροσωπεί!!! Προφανής η σκοπιμότητα αυτής της απόφασης του Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας. Μέσω του προσώπου της Προέδρου να πληγεί ο θεσμός του Σωματείου και κάθε έννοια συλλογικότητας και αλληλεγγύης, να φιμωθούν οι εργαζόμενοι για να μην ασκείται καμία δυσάρεστη κριτική στα πεπραγμένα της Διοίκησης και της Κυβέρνησης.
Συνεχείς οι αποφάσεις τιμωρητικού χαρακτήρα από το Ρουμπάτη
Θυμίζουμε δε ότι παρόμοιες αποφάσεις, τιμωρητικού χαρακτήρα, με χρηματικά πρόστιμα είχε λάβει και λίγο καιρό πριν, εις βάρος γιατρών εγνωσμένου κύρους, όπως στον Διευθυντή κ. Χριστοδούλου και τον γυναικολόγο Χριστοδούλου, μα και εις βάρος μαγείρων. Να θυμίσουμε ότι με προσβλητική συμπεριφορά , απαξιώνοντας τον ίδιο τον Διευθυντή του Νοσοκομείου κ. Βερβιτσίωτη τον ανάγκασε να παραιτηθεί από την θέση την οποία κατείχε .
Έφτασε μάλιστα πριν λιγες μέρες παρουσία των τριών σωματείων και μελών του ΔΣ στο σημείο να απειλήσει(;) να προειδοποιήσει(;) ότι οποιαδήποτε βλάβη σε οποιοδήποτε μηχάνημα του νοσοκομείου, θα χρεώνεται στον εργαζόμενο!
Η Κυβερνητική επιδίωξη να διαλύσει το ΕΣΥ και να ιδιωτικοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εν μέσω πανδημίας, βρίσκει αντίσταση στο έμψυχο δυναμικό των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. της χώρας, το οποίο με ζήλο και αυτοθυσία δίνει τη μάχη προάσπισης της ανθρώπινης ζωής, και ως φαίνεται αυτό τους ενοχλεί.
Ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων στο ΕΣΥ
Πλέον, η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, είναι καθημερινή, ολομέτωπη, με ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με εμπαθώς κομματικά κριτήρια. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως, είναι ότι αυτοί είναι περαστικοί και σύντομα θα κριθούν για τις αποφάσεις και τις πράξεις τους. Όμως, καλό είναι, έστω και τώρα, να συνειδητοποιήσουν πως το ΕΣΥ είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι, που το κρατάμε όρθιο με νύχια και με δόντια. Με την χρηματοδότηση να κόβεται ολοένα και περισσότερο, χωρίς προσλήψεις του τόσο αναγκαίο προσωπικού, με συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.
Γιατί, το να εργάζεσαι στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ. της Ελλάδας, παρά τις διαρκώς επιδεινούμενες, άθλιες συνθήκες, απαιτεί σεβασμό και ζήλο για την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της Ανθρώπινης Ζωής. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό κάνουμε πράξη την κάθε ημέρα που περνάει. Ας καταλάβουν λοιπόν ότι Δεν φοβόμαστε, Δεν υποκύπτουμε, Δεν γονατίζουμε μπροστά στις αντικοινωνικές πρακτικές της οιασδήποτε περαστικής, ανεπαρκούς και κομματικά φανατικής Διοίκησης και της Κυβέρνησης που υπηρετεί!!!
Αυτονόητα λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση, εκφράζουμε τη πλήρη στήριξη μας στους συνάδελφους μας που υφίστανται αυτή τη δίωξη, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν με όλες τους της δυνάμεις το Σωματείο μας και σαφώς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ, εδώ και τώρα, ΑΡΣΗ της απόφασης όπου ως σκοπό έχει να επιβάλει τη φίμωση και να καταστρέψει δύο συνάδελφους – εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ είναι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία της ΔΗΜΟΣΙΑΣ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ, για το σύνολο της κοινωνίας της Κέρκυρας!!!
Και για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις.