Οι φάκελοι για τις για αποζημιώσεις των πληγέντων του Οκτωβρίου δεν έχουν σταλεί στο Υπουργείο, καταγγέλλει ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος σε ερώτησή του στο Περιφερειακό. Δεν έχει εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών, το οποίο προβλέπει ο νόμος, για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των φακέλων, απαντά ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς.
“Στο μηδέν η κρατική αποζημίωση για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Κέρκυρας από τον Μπάλο”, είναι το σχόλιο του πρώην περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου μετά την απάντηση που έλαβε σε ερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς την Περιφερειακή Αρχή.
Γαλιατσάτος: 218 επιχειρήσεις και επαγγελματίες παραμένουν ακάλυπτοι
“Αμελής και αδιάφορη η περιφερειακή αρχή Κράτσα, δεν εχει στείλει ακόμη ούτε ένα φάκελο στο υπουργείο μέχρι και σήμερα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης απαντώντας σε επερώτηση της ΑΝΑΣΑ στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο. Παρά ταύτα η περιφερειακή αρχή δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη! 218 επιχειρήσεις και επαγγελματίες παραμένουν ακάλυπτοι”, τονίζει σε σχόλιο που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα.
Ζορμπάς: Τι είχατε κάνει στις πλημμύρες του ΄15;
«Η Περιφερειακή Αρχή προβλέπει στον ετήσιο προϋπολογισμό της 400.000€ για την Πολιτική Προστασία, όταν τα προηγούμενα χρόνια το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν μόλις στις 60.000€». Αυτό απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς σε επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ και πρώην περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου, υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες είναι πολύ πιο γρήγορες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή: “Επί των ημερών της σημερινής Περιφερειακής Αρχής και συγκεκριμένα το 2020 αφού ολοκληρώθηκαν οι φάκελοι, καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς το 2015”.
Η ερώτηση Γαλιατσάτου
Έχουν περάσει σχεδόν 4 μήνες από την καταστροφική πορεία της κακοκαιρίας Μπάλος στην Κέρκυρα και η κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις παραμένει μηδενική. Αυτό κατήγγειλε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος με ερώτηση που κατέθεσε προς την Περιφερειακή Αρχή: “Οι φάκελοι των αιτηθέντων γυρίζουν από γραφείο σε γραφείο χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ότι δήθεν γίνονται μελέτες για κάθε φάκελο! Η πρόσφατη ανακοίνωση από τον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων της οικονομικής βοήθειας προς τους πολίτες για επελθούσες ζημίες στις κατοικίες τους δεν αλλάζει την γενική εικόνα. Η αποκατάσταση των υποδομών από την περιφερειακή αρχή κινείται με ρυθμούς χελώνας και σε μικρό ποσοστό, ενώ για μια ακόμη φορά οι ακολουθούμενες διαδικασίες για ανάθεση των έργων κινούνται στα όρια της νομιμότητας”, τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος καταθέτοντας σειρά ερωτήσεων:
1.Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την παροχή της κρατικής βοήθειας σε κατοικίες και επιχειρήσεις;
2.Ποιο είναι το ύψος της βοήθειας που Θα λάβουν οι πληγέντες;
3.Πού βρίσκονται οι φάκελοι αιτήσεων των ενδιαφερομένων;
4.Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η τεκμηρίωση τους;
5.Ποιο είναι το σχέδιο για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών;
6.Υπάρχουν μελέτες και χρηματοδότηση;
Η απάντηση Ζορμπά
Σύμφωνα με την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί συνολικά 218 αιτήσεις και απομένουν πλέον λίγες ακόμα αυτοψίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι φάκελοι: “Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αφού κήρυξε την Κέρκυρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνέστησε τρεις επιτροπές με μέλη υπαλλήλους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, οι οποίες από την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησαν τις αυτοψίες, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς απαιτείται σχολαστική καταγραφή των ζημιών.
Μέχρι σήμερα, οι πληγείσες επιχειρήσεις προσκομίζουν συμπληρωματικά στοιχεία (έγγραφα και ηλεκτρονικά) προκειμένου η εκτίμηση των ζημιών να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, όλοι οι φάκελοι των επιχειρήσεων, για τις οποίες ολοκληρώθηκε και ο επιτόπιος έλεγχος, διαβιβάστηκαν στη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, ώστε να σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή των αποζημιώσεων”.
Ο Κώστας Ζορμπάς δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών, το οποίο προβλέπει ο νόμος, για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των φακέλων, ενώ έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τάχιστη αντιμετώπιση του προβλήματος.