Την Κυριακή ξεκίνησαν και πάλι διά ζώσης οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Η Σχολή Γονέων είναι καρπός ποιμαντικής πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου και εισήλθε στον εικοστό χρόνο λειτουργίας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή λειτούργησε διαδικτυακά στα χρόνια της πανδημίας, προς μεγάλη ωφέλεια των νέων γονέων που συμμετέχουν σ’ αυτήν.
Ο νέος κύκλος διεξάγεται και πάλι στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια στην πρώτη συνάντηση ήταν η κ. Βαρβάρα Βασιλάκη, σύμβουλος ψυχικής υγείας, υπεύθυνη της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και συγγραφέας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: “Οικογενειακή ανθεκτικότητα: η απάντηση στις προκλήσεις της ζωής”.
Πριν την ομιλία έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός. Στη συνέχεια ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός μετέφερε τις πατρικές ευχές, την αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου για τους γονείς και την οικογένεια που τόσο ταλανίζεται στους καιρούς μας και τις ευχαριστίες του προς την ομιλήτρια, αλλά και προς τους συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η ομιλήτρια. Αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τους υπευθύνους της Σχολής Γονέων για την πρόσκληση, ξεκίνησε μια βιωματική και εξαιρετική ομιλία, μέσα από την οποία τόνισε τα εξής: Η οικογενειακή ανθεκτικότητα δεν είναι μία στατική έννοια αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με τα αναπτυξιακά στάδια της ζωής των μελών μιας οικογένειας! Είναι χτίσιμο μιας νοοτροπίας, μιας φιλοσοφίας ζωής κατά την οποία το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει, να αποδέχεται, να διαχειρίζεται και να δημιουργεί μηχανισμούς αντιμετώπισης των ψυχοπιεστικών γεγονότων της ζωής του.
Δεν υπάρχουν άτρωτες οικογένειες, αλλά πρόκειται για τη μετατροπή των αντιξοοτήτων σε καταλύτη για την ανάπτυξη της οικογένειας. Έχει να κάνει με τον εμπλουτισμό των σχέσεων και να κάνει τα μέλη της οικογένειας πιο ικανά να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες.
Η λεωφόρος της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι ένας δρόμος διαχείρισης, όπου αναπτυσσόμαστε, αξιολογούμε την κατάσταση, κρατάμε ανοιχτούς δρόμους επικοινωνίας, επιτρέπουμε την αποτυχία και αποφεύγουμε την τελειομανία, κατασκευάζουμε ένα νόημα για την δυσκολία, μαθαίνουμε και εκφράζουμε τα συναισθήματα, διδάσκουμε τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, ζητάμε βοήθεια, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, δημιουργούμε την ψυχική τράπεζα, μιλάμε με γλώσσα αγάπης και ευγένειας, βιώνουμε το μαζί, αποφεύγουμε τη σύγκριση, είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε, παίρνουμε μια ανάσα, κυρίως όμως πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε το Θεό
Τα μέλη μιας ανθεκτικής οικογένειας δεν έχουν κάποιες μαγικές ικανότητες, για να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις των πιεστικών και δύσκολων καταστάσεων. Νιώθουν και φόβο και απογοήτευση, έχουν και άγχος, όμως με την κατάλληλη εκπαίδευση και διαχείριση, αξιοποιούν δυνατότητες, αναπτύσσουν ικανότητες, πέφτουν, αλλά ξανασηκώνονται έχοντας αναπτυχθεί τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο. Κάποια στιγμή η κρίση τελειώνει και αυτό που μένει είναι η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας σχετικά με το πως την διαχειριστήκαμε.
Η ομιλήτρια έκλεισε με τα λόγια του Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι: «Όταν η καταιγίδα τελειώσει, δε θα θυμάσαι καν πως κατάφερες να επιβιώσεις. Δε θα είσαι καν σίγουρος ότι έχει τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: όταν βγεις από την καταιγίδα δε θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που μπήκε. Και αυτό είναι το νόημα της καταιγίδας!
Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος που συντόνισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:30 το πρωί, με ομιλητή τον π. Σπυρίδωνα Σκουτή, κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» και υπεύθυνο της ιστοσελίδας euxh.gr, με θέμα «Αναζητώντας τρυφερότητα στη συζυγική σχέση».