Ένα ιστιοφόρο ιστορική ρέπλικα, αναζητούσε εδώ και εβδομάδες λιμάνι να το δεχθεί, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στην Κέρκυρα. Μάλτα και Ιταλία δεν έκαναν δεκτό το αίτημα να προσεγγίσει λιμάνια της λόγω του ότι έχει ρωσική σημαία, ενώ τη λύση έδωσε η Γαλλία που επέτρεψε τον ελλιμενισμό του στην πόλη Ροσέλ!
Το πανέμορφο και ιστορικό ιστιοφόρο “Shtandart”, είναι πιστό αντίγραφο του πρώτου πολεμικού πλοίου και χτίστηκε πριν από 300 χρόνια στη Βαλτική, κατόπιν εντολής του τσάρου Πέτρου του Μεγάλου. Μετά από ένα ταξίδι σε πολλά ελληνικά λιμάνια στο Αιγαίο και όχι μόνο, είχε ελλιμενιστεί πριν από μερικές εβδομάδες στην Κέρκυρα, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως, οι κυρώσεις πρόλαβαν την αναχώρησή του και είχε, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηριστεί ατύπως ως “ανεπιθύμητο” σε όλη τη Μεσόγειο, χωρίς να έχει καμία σχέση ούτε με τον Πούτιν ούτε με την πολιτική του…
Ο παραλογισμός λόγω ρωσικής σημαίας…
Το πλοίο περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη ως τουριστική αξιοθέατο και αν οι ευρωπαϊκές αρχές δεν του έδιναν άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του, τότε το πολυεθνικό του πλήρωμα επρόκειτο να το εγκαταλείψει καθώς πλέον ακόμα και η καθημερινή τους επιβίωση θα είχε τεθεί εν αμφιβόλω…
Ο παραλογισμός των κυρώσεων, για ένα πλοίο που ούτε ανήκει σε ολιγάρχες, ούτε επιδοτείται από τη Ρωσία…
Τελικά, οι γαλλικές αρχές επέτρεψαν στο πλοίο να αναχωρήσει με προορισμό το γαλλικό λιμάνι αφού πρώτα έλαβαν υπόψη τους αφενός ότι ο Ρώσος καπετάνιος του Βλαντίμιρ έχει Ουκρανό πατέρα, χαρακτηρίζει «τύραννο» τον Πούτιν και επέτρεψε στους Ουκρανούς ναυτικούς του να εγκαταλείψουν το πλοίο και να αναχωρήσουν από την Κέρκυρα, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, για να πολεμήσουν για τη χώρα τους.
Πολυεθνικό πλήρωμα
Ο καπετάνιος και ιδιοκτήτης του, Βλαντίμιρ Μαρτούς, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι «προς το παρόν τα βγάζουμε πέρα αφού ψαρεύουμε για να φάμε και πλέουμε με τα πανιά. Αυτό που θα μας λείψει είναι το νερό».
Το ιστιοφόρο είναι μια ξύλινη φρεγάτα περίπου τριάντα μέτρων, που κατασκευάστηκε στην Αγία Πετρούπολη με αποκλειστικό στόχο την τουριστική εκμετάλλευση και η οποία εδώ και δέκα χρόνια πλέει κυρίως στη Μεσόγειο.
Το πλήρωμα αποτελείται από πολλές εθνικότητες, μεταξύ των οποίων οκτώ Ρώσοι, επτά Γάλλοι, δύο Ουκρανοί, δύο Τσέχοι, ένας Λιθουανός και ένας Σέρβος.
Η τελευταία φορά που το σκάφος του πήγε στη Ρωσία ήταν τον Ιούλιο του 2009 στην Αγία Πετρούπολη. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσπαθεί να δώσει άλλη εικόνα στο πλοίο του, προωθώντας την ειρήνη και την αδελφότητα. Πολύ επικριτικός για την επίθεση του ρωσικού στρατού, ο καπετάνιος ύψωσε μια ουκρανική σημαία. Επιπλέει δίπλα στη ρωσική σημαία στη φρεγάτα του.