Ήττα υπέστησαν NCH Capital και Θ. Παγκράτης, ο εκπρόσωπός της στην Κέρκυρα, σήμερα στα Δικαστήρια Κέρκυρας όταν το τριμελές πρωτοδικείο αθώωσε τον πρώην δήμαρχο Κ. Νικολούζο, στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και του συλλόγου Ερημίτης Πλους για τους ισχυρισμούς της παραβίασης καθήκοντος και άσκησης βίας σε επιχείρηση αποτροπής καταστροφής των κοινόχρηστων μονοπατιών στον Ερημίτη.
Ο εκπρόσωπος της NCH Θ. Παγκράτης κατηγόρησε δια της μήνυσης τον τότε δήμαρχο Κώστα Νικολούζο, τον τότε αντιδήμαρχο Σπύρο Καλούδη αλλά και τον τότε πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Θεόδωρο Μαυρωνά για παράβαση καθήκοντος, με το επιχείρημα ότι δήθεν εμπόδισαν την εταιρία να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να προχωρήσει σε εργασίες σε χώρο που είχε αγοράσει από το ελληνικό δημόσιο.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε στην αγόρευσή του ο δικηγόρος των μηνυτών προσπαθώντας να αντικρούσει την αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, υπήρξε… “υπερχειλής δόλος” από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι -όπως ισχυρίστηκε-, έσπευσαν εκ των υστέρων να υποβάλλουν προσφυγή για το χαρακτήρα των μονοπατιών μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους!!!
Παράβαση καθήκοντος ή… παράνομο παρκάρισμα;
Η κατηγορία κατά του Θ. Μαυρωνά έφτασε να περιέχει και το… παρκάρισμα (!) του αυτοκινήτου του σε σημείο κοντά στην είσοδο του μονοπατιού, με το Θ. Παγκράτη να υποστηρίζει ότι εκεί που έβαλε το αμάξι του, το έβαλε μόνο και μόνο για να εμποδιστεί η πρόσβαση σε ερπυστριοφόρο που θα μετέφερε το μηχάνημα γεώτρησης!
Η υπεράσπιση αντέτεινε ότι αφενός το σημείο εκείνο είναι το μοναδικό που μπορεί με ασφάλεια να παρκάρει αυτοκίνητο λόγω της στενότητας του δρόμου, αφετέρου, ουδέποτε υπήρξε στο σημείο μηχάνημα γεώτρησης αλλά μόνο εκσκαφείς για την καταστροφή του μονοπατιού. Εκσκαφείς οι οποίοι όχι μόνο είχαν μπει, αλλά είχαν καταστρέψει και 5-6 μέτρα από την είσοδο του μονοπατιού.
Την… “παράνομη βία” είδε μόνο ο Θ. Παγκράτης…
Η μήνυση περιελάμβανε και τα μέλη της διοίκησης του περιβαλλοντικού συλλόγου Ερημίτης Πλους Δ. Φατήρα (πρόεδρο) και Πέτρο Πετρόπουλο (γραμματέα) οι οποίοι, μαζί με τους τρεις αυτοδιοικητικούς, κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία της παράνομης βίας.
Ως μάρτυρας ο Θ. Παγκράτης ισχυρίστηκε ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά τους, Νικολούζος και λοιποί άσκησαν “παράνομη βία” με απειλές και λέξεις απέναντι στον ίδιο, ωστόσο, η κατηγορία αυτή όχι μόνο δεν αποδείχθηκε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ως μαρτυρία ούτε καν από τον έτερο μάρτυρα που είχε προτείνει η ίδια η NCH, ο γεωλόγος που εκλήθη να κάνει εργασίες στο χώρο εκείνη την ημέρα.
Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο γεωλόγος κατέθεσε πως το μόνο που είδε ήταν τον κ. Νικολούζο να… κουνά το δάκτυλό του!
Κατέρρευσε η κατηγορία
Η όλη κατηγορία διαλύθηκε σαν πύργο από τραπουλόχαρτα με την εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων. Η Εισαγγελέας, πρότεινε στην Έδρα (πρόταση την οποία και αποδέχθηκαν ομόφωνα όλα τα μέλη του Τριμελούς) την απαλλαγή και των πέντε αφού:
– για τη μεν παράβαση καθήκοντος υπογράμμισε ότι αφενός δεν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο καθώς βάσει του νόμου δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Αυτοδιοίκηση να φροντίσει να διατηρεί πρόσβαση σε μία εταιρία, αφετέρου οι παράγοντές της οφείλουν να διενεργούν πράξεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του εκάστοτε δήμου, όπως αυτοί εκτιμούν.
– για τη δε άσκηση παράνομης βίας, τόνισε ότι από όσα ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προκύπτει πράξη που να εμπίπτει στο άρθρο αυτό του νόμου, καθώς η κατηγορία που (θα έπρεπε σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι μηνυτές να) εξεταστεί είναι αυτή της αυτοδικίας και, σύμφωνα με τις διατάξεις, πρόκειται για πταίσμα που δεν μπορεί να εκδικαστεί καθώς έχει παραγραφεί (δεν μπήκε το Δικαστήριο στη διαδικασία να εξετάσει αν υπήρξε ή όχι αυτοδικία).
Η ουσία, στο Ειρηνοδικείο
Ας σημειωθεί ότι σε σχέση με την υπόθεσης του χαρακτήρα των μονοπατιών, το Τριμελές δεν μπήκε σε οποιαδήποτε διαδικασία να κρίνει την ουσία της, καθώς το μόνο που εξέταζε ήταν αν ευσταθούν όσα ισχυρίστηκε ο Θ. Παγκράτης για την παράβαση καθήκοντος και την παράνομη βία.
Ωστόσο, νομικοί με τους οποίους συνομίλησε το CorfuPress.com, θεωρούν ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο εν όψει της εκδίκασης της προσφυγής του Δήμου και εκκρεμεί εδώ και χρόνια, σχετικά με το καθεστώς των μονοπατιών (αν είναι κοινόχρηστα, αν είναι δημοτικά). Η υπόθεση αυτή αναμένεται να εκδικαστεί σε μερικούς μήνες στο Ειρηνοδικείο Κέρκυρας.
SLAPP;
Η πλήρης απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων αλλά και όσα ανέφερε τόσο η Εισαγγελέας όσο και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, όχι μόνο αποτελούν δικαίωση για τους “5” αλλά ίσως και ένα πρόκριμα σε άλλες μηνύσεις που είτε έχουν γίνει είτε ενδέχεται να γίνουν κατά όσων αγωνίζονται για το δημόσιο χαρακτήρα του Ερημίτη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης Νίκος Ράλλης, τέτοιου είδους αγωγές μπορούν να λειτουργήσουν εκφοβιστικά και προειδοποιητικά…
Τρεπεκλής και Τρύφωνας, μάρτυρες υπεράσπισης
Ως μάρτυρας υπεράσπισης των “5”, κλήθηκε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής ο οποίος παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και το ότι όλα τα αυτοδιοικητικά όργανα διαχρονικά από το 2012, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, έχουν πάρει θέση κατά της τσιμεντοποίησης του Ερημίτη, τόνισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση και ο ίδιος θα επιχειρούσε να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου και το κοινόχρηστο των μονοπατιών.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας Σωκράτης Τρύφωνας, ο οποίος κατά τη μαρτυρία του, δεν είδε ούτε βία και απειλές, ούτε και να εμποδίζεται όχημα της εταιρίας να μπει στο μονοπάτι από το αυτοκίνητο του κ. Μαυρωνά.
Στο Ειρηνοδικείο ο Μαχειμάρης για τα μονοπάτια
Παρών στο Δικαστήριο ήταν και ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης προς συμπαράσταση τόσο των προκατόχων του όσο και των μελών του Ερημίτης Πλους, έχοντας πλέον αυτός μπροστά του την επόμενη δικαστική μάχη στο Ειρηνοδικείο για την προάσπιση του κοινόχρηστου και δημοτικού χαρακτήρα των μονοπατιών.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
Η υπόθεση έρχεται από το 2017, όταν το πρωί του Σαββάτου 26 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς μπουλντόζες της εταιρίας επιχείρησαν, σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και την τότε δημοτική αρχή, να καταστρέψουν το κύριο δημοτικό μονοπάτι με διάνοιξή του ώστε να περάσουν μεγάλα μηχανήματα (γεωτρύπανα). Τότε, κάτοικοι της περιοχής που διαπίστωσαν την επιχειρούμενη εκείνη καταστροφή, ενημέρωσαν τα μέλη της διοίκησης του περιβαλλοντικού συλλόγου Ερημίτης Πλους Δ. Φατήρα και Πέτρο Πετρόπουλο και αυτοί με τη σειρά τους τον τότε δήμαρχο Κώστα Νικολούζο ο οποίος έσπευσε στο σημείο συνοδεία του αντιδημάρχου του Ν. Αναστασόπουλου.
Στην περιοχή είχαν σπεύσει νωρίτερα ο αντιδήμαρχος της περιοχής Σπύρος Καλούδης αλλά και ο τότε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μαυρωνάς. Αν και αρχικά ενημερώθηκε για τις αντιρρήσεις της δημοτικής αρχής ο εργολάβος (ο οποίος δεν προσήλθε σήμερα στο Δικαστήριο) ο οποίος σταμάτησε την επιχείρηση διάνοιξης του μονοπατιού, στη συνέχεια στο χώρο έσπευσε ο (τελών σε άδεια άνευ αποδοχών τότε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο υπηρετούσε) Θ. Παγκράτης ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με το Δήμαρχο Κ. Νικολούζο.
Ο τελευταίος, τότε, αφού εξέφρασε την επιφύλαξή του σχετικά με το ποιος εκπροσωπούσε την NCH εκείνη την εποχή (με το επιχείρημα ότι ο κ. Παγκράτης δεν είχε να επιδείξει κάποιο έγγραφο περί εκπροσώπησης), τόνισε ότι τα μονοπάτια του Ερημίτη είναι χαρακτηρισμένα ως δημοτικά και πως δεν επιτρέπεται η διάνοιξή τους και η καταστροφή τους για να περάσουν τα εκσκαφικά μηχανήματα.
Μάλιστα, ζήτησε από την εταιρία, εκφράζοντας ερωτηματικά για την απόφαση να αρχίσει τέτοιου είδους εργασίες μέσα Αυγούστου ημέρα Σάββατο που είναι κλειστές οι υπηρεσίες, να περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες από πλευράς δημοτικής αρχής με προσφυγή για την προστασία των μονοπατιών.
Όμως, αφού η υπόθεση φάνηκε να έχει λήξει, η εταιρία που εν τω μεταξύ είχε καλέσει την Αστυνομία, πήγε δια του Θ. Παγκράτη στο Αστυνομικό Τμήμα Καρουσάδων για να υποβάλλει μηνύσεις για τη διακοπή των εργασιών με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος. Σε μεταγενέστερο χρόνο, μερικές ημέρες αργότερα, η μήνυση εμπλουτίστηκε με την κατηγορία για άσκηση παράνομης βίας κατά των τριών αυτοδιοικητικών στελεχών αλλά και των δύο μελών του συλλόγου Ερημίτης Πλούς.