Οι παραιτήσεις άλλων τριών γιατρών από το Νοσοκομείο Κέρκυρας που ήρθαν να προστεθούν σε αυτές συναδέλφων τους τα τελευταία δύο χρόνια, λειτούργησαν ως θρυαλλίδα για να αναδειχθεί το ζήτημα της ανεπαρκούς και αυταρχικής διοίκησης που δημιουργεί αντί να λύσει προβλήματα. Και ενώ ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. ζητούν δημόσια πλέον, με αναρτήσεις ή και ανακοινώσεις, εμμέσως ή και ευθέως την αλλαγή της διοίκησης, ένα… “αόρατο χέρι” από ψηλά φαίνεται πως προστατεύει το Λεωνίδα Ρουμπάτη ακόμα και αν τα έργα του προκαλούν φθορά στο κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση και, κυρίως, στη λειτουργία του νοσηλευτικού καταστήματος της Κέρκυρας.
Έτσι, αν και ζητούν πλέον την παραίτηση ή απομάκρυνση Ρουμπάτη όχι μόνο αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί παράγοντες αλλά ακόμα και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, αυτός εμφανίζεται ακλόνητος! Τι κι αν οι τελευταίες εξελίξεις όχι μόνο ανάγκασαν τον ΥΠΑρχη Γιάννη Καρβέλη με εντολή της Μίνας Γκάκα να έρθει εσπευσένα στο νησί, αφού προηγήθηκε η έντονη παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή Στ. Γκίκα; Τι κι αν η “πυροσβεστική” επιχείρηση με την πολύωρη (πάνω από 7 ώρες) σύσκεψωη μετά τηλεδιάσκεψης ακολουθήθηκε από την προκήρυξη δύο θέσεων παθολόγων με fast track διαδικασίες; Τι κι αν οι “συστάσεις” πίσω από τις κλειστές πόρτες προς το Λ. Ρουμπάτη ήταν, όπως λένε οι πληροφορίες, εντονότατες για να ηρεμήσει το κλίμα και να αλλάξει η στάση απέναντι στο προσωπικό;
Θέμα παραίτησης δεν τέθηκε, αν και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί τους επόμενους μήνες! Γεγονός είναι ότι όλο και περισσότερα “γαλάζια” στελέχη στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους κάνουν λόγο για ισχυρή προσωπική πρόσβαση του διοικητή στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα όσα παράπονα έχουν εκφραστεί στο Μαξίμου να μην βρίσκουν ευήκοα ώτα!
Απόλυτη σιγή από ΝΔ, Κράτσα, Υδραίου!
Χαρακτηριστικό της επιχείρησης προστασίας της διοίκησης, είναι η παντελής απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης, ανακοίνωσης ή, έστω, παρέμβασης τόσο από τη Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης σε Περιφέρεια και κεντρικό Δήμο ή και των επικεφαλής τους, Κράτσα και Υδραίου…
Αντίθετα, υπήρξαν ανακοινώσεις ή και αναρτήσεις από “γαλάζια” στελέχη όπως από τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και ένας εκ των διεκδικόντων τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Άγγελο Σπύρου, τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ και πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θωμά Αθανασίου, τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σπύρο Λυκούρη οι οποίοι ζητούν εμμέσως ή και ευθέως αλλαγή διοίκησης.
Μένει μέχρι να φύγει;
Φαίνεται πως για την ώρα δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αλλαγή διοίκησης, σε μία προσπάθεια να μην συνδεθεί με την πίεση της αντιπολίτευσης αλλά και την ανακοίνωση Αυλωνίτη και ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν την παραίτηση Ρουμπάτη.
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα για το νυν Διοικητή είναι πλέον πολύ βαρύ τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και σε πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό της Κέρκυρας. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος πολιτικός παράγοντας του κόμματος στο νησί, η πολιτική στήριξη που υπάρχει στον Διοικητή από την Αθήνα δημιουργεί προβλήματα της εικόνας του κόμματος στην Κέρκυρα και πολλές φορές τείνει να επισκιάσει σημαντικά επιτεύγματα και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης τόσο στο νοσοκομείο όσο και σε άλλους τομείς.
Ιωάννου: Κεκλεισμένων των θυρών…
Για συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών χωρίς συμμετοχή των συνδικαλιστικών σωματείων των εργαζομένων και των ιατρών έκανε λόγο με ανάρτησή της η πρόεδρος του Εναίου Σωματείου Εργαζομένων Ντίνα Ιωάννου: “Δεν δέχθηκαν τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων τα τρία Σωματεία ώστε να ενημερωθούν για τα σύνολο προβλήματα των εργαζομένων. Συναντήσεις κατά μονάς! Αντιθέτως, εξ αρχής της συσκέψεως ήταν ο ιδιώτης ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου! Γεγονός απαράδεκτο να μην ευρίσκονται στη σύσκεψη τα προεδρεία των σωματείων ΓΝΚερκυρας – Ψυχιατρικού Τομέα- ΕΓΕΣΥΚ! Λύσεις χωρίς να ακουστούν τα προβλήματα μας, χωρίς ηρεμία του εργασιακού περιβάλλοντος και αποφόρτηση του κλίματος που υπάρχει, χωρίς άμεσες προσλήψεις δεν υπάρχουν! Μια είναι η λύση και είναι αυτή: διοίκηση που να έχει ικανότητα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ικανότητα λήψης αποφάσεων (να ακούει επιστημονικά όργανα Δ/τρια Ιατρικής Υπηρεσίας , Επιστημονικό συμβουλιο). Έτσι δεν διοικείται το δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο Κέρκυρας με θυμικό, ΕΔΕ, εντελλεσθε και πρόστιμα!
Αναβρασμός στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων
Για αναβρασμό στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων σχετικά εμ την απόφαση για τις μετακινήσεις ιατρών στην Κέρκυρα, κάνει λόγο η ιστοσελίδα epiruspost σε δημοσίευμά της: “Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε η «εντολή» για μετακινήσεις γιατρών προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Τα προβλήματα στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού δεν ανέκυψαν αιφνίδια… Απλά η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο λόγω παραιτήσεων γιατρών για λόγους που προφανώς γνωρίζει καλά η διοίκησή του. Αντί λοιπόν να κάνει την αυτοκριτική της και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για εξομάλυνση της κατάστασης, σε αγαστή συνεργασία με την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, βρήκαν την εύκολη λύση. Τη μετακίνηση γιατρών από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων τα οποία επί δυόμισι χρόνια έδωσαν την μάχη της πανδημίας φτάνοντας σε οριακό σημείο. Παράλληλα τα κενά που υπάρχουν και στα Γιάννινα δεν είναι λίγα με τα ΤΕΠ να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Επιπλέον στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων διακομίζονται όλα τα βαριά περιστατικά από την Κέρκυρα τα οποία μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα ζητείται να καλυφθούν δώδεκα εφημερίες στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας με μετακινήσεις γιατρών. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει την ώρα που γιατροί από τα Γιάννινα καλύπτουν κενά ανά διαστήματα ή σε μόνιμη βάση στους Φιλιάτες, την Πρέβεζα και τη Λευκάδα. Το θέμα προκαλεί εύλογες αντιδράσεις και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της ΕΙΝΗ αλλά και των εργαζομένων”.