Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί προγραμματίζουν οι κάτοικοι της περιοχής της Γαρίτσας και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διαχειριστική Αρχή, με αίτημα την άμεση απάντηση στα ερωτήματα που έχουν θέσει, για την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για κατάργηση της πίστας skate.
Οι κάτοικοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις απαντήσεις που έχει δώσει η Διαχειριστική Αρχή στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας σχετικά με το θέμα καθώς και τις ερωτήσεις που έχει απευθύνει ο Δήμος στη Διαχειριστική Αρχή, η οποία είναι αρμόδια για την έγκριση εργασιών και τον έλεγχο της πορείας του έργου.
Εκρίζωση 181 δέντρων!
Σε αυτή τη φάση όμως οι κάτοικοι δεν επικεντρώνονται στην κατάργηση της πίστας skate. Επίδικο της διαμαρτυρίας είναι και η πλήρης αλλοίωση του χαρακτήρα του Άλσους, καθώς σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, ελλοχεύει κίνδυνος να κοπούν περί τα 180 δέντρα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ανάπλασης, στον οποίο αναφέρεται εκρίζωση 181 δέντρων. Με δεδομένο μάλιστα ότι στη θέση των μεγάλων δέντρων του Άλσους (ευκάλυπτοι, κουτσουπιές, λεύκες, πλατάνια κλπ) θα φυτευτούν μικρά δενδρύλια, αμφιβόλου και πολυετούς ανάπτυξης, όπως τονίζουν, υπάρχει πλέον ζήτημα αλλαγής της αισθητικής της περιοχής και της ταυτότητας του Άλσους καθώς και καταστροφής του μοναδικού πνεύμονα πράσινου στο κέντρο της πόλης.
Βολές για λάθη στη μελέτη
Ο Σύλλογος πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τις 29/8 και σε αυτήν, σύμφωνα με τον Σύλλογο, γεωπόνος του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (ο οποίος προσήλθε απρόσκλητος) μετά από την παρουσίαση στοιχείων εκ μέρους του συλλόγου, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη στη μελέτη και τον προϋπολογισμό και ενημέρωσε ότι σε κάθε περίπτωση τα δέντρα που θα κοπούν θα είναι πολύ λιγότερα.
Ο Σύλλογος εξέφρασε την πάγια άποψη να κοπούν λίγα άρρωστα και γερασμένα δέντρα και να φυτευτούν νέα, σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου ώστε να μην χάσει το άλσος τον χαρακτήρα του και σε καμία περίπτωση να μην απομακρυνθεί υγιές δέντρο.
Δήμος: Ψεύδη
Τον Σύλλογο διαψεύδει ο Δήμος με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι ουδέποτε ο προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου συμφώνησε με την άποψη του προέδρου του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας κ. Αλέξανδρο Βέργη για τον αριθμό των δέντρων που θα αφαιρεθούν, αντιθέτως είπε ότι θα κοπούν όσο το δυνατόν λιγότερα δέντρα και συγκεκριμένα μόνο τα ασθενή και επικίνδυνα καθώς κι όσα δημιουργούν πρόβλημα στα πεζοδρόμια που θα ανασκευαστούν. Ουδέποτε επίσης είπε ότι υπάρχουν λάθη στη σχετική μελέτη.
Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου προχώρησε επίσης σε δήλωση στην οποία κάνει λόγο για «ψεύδη που συνιστούν προσβολή προσωπικότητας» και καταλήγει: «Οφείλουμε όλοι περισσότερο σεβασμό στους ανθρώπους που με αίσθημα ευθύνης, καθήκοντος και τιμιότητας προσφέρουν καθημερινά στον τόπο και τους δημότες μας.
Η υποδειγματική λειτουργία, γνώση αντικειμένου και αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Πρασίνου δεν επιδέχεται λασπολογίες και συκοφαντίες. Πολλώ δε μάλλον από φωνές που όψιμα και μάλλον καιροσκοπικά έχουν εμφανιστεί στο δημόσιο βίο. Οποιαδήποτε αντίθετη άποψη και θέση με τις αποφάσεις και δράσεις της δημοτικής αρχής έχω την πεποίθηση ότι θα πρέπει να εκφράζεται και να παραμείνει σε θεσμικό-πολιτικό επίπεδο.»
Επιμένει ο Σύλλογος
Ο Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας δια του προέδρου του «σήκωσε το γάντι» και απάντησε με νέα ανακοίνωση στη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας υποστηρίζοντας ότι ο γεωπόνος του Δήμου «συμφώνησε με τον αριθμό που αναγράφεται στον προϋπολογισμό και όχι σε ό,τι αφορά την αφαίρεση των δέντρων, για την οποία τοποθετήθηκε και ανέφερε ότι θα κοπούν λιγότερα. Δεν μπορούμε όμως να βασιστούμε μόνο στην καλή πρόθεσή του» ενώ επιμένει ότι «υπό την παρουσία των πολλών συμμετεχόντων στην συνεδρίαση ο κ. Ζάραγκας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά λάθη στην μελέτη. Αυτό θα φανεί και από τα πρακτικά που σύντομα θα δημοσιεύσουμε».
Τέλος υποστηρίζουν ότι «η συνεδρίαση ήταν δημόσια και για λόγους απομαγνητοφώνησης των πρακτικών και επικύρωσής τους υπήρχε η μαγνητοφώνηση, όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις δημόσιες συνεδριάσεις. Αυτό, τουλάχιστον, θα έπρεπε να το γνώριζε η κ. Δήμαρχος, καθώς σε δημόσια συνεδρίαση δεν υπάρχει σχετικό αδίκημα . Επίσης, εάν το περιεχόμενο της συνομιλίας αφορά ένα ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος, η δημοσιοποίησή του συμβάλει στην διεξαγωγή ενός δημοσίου διαλόγου για αυτό το ζήτημα (public debate)».