Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια στον παλαίφατο και ιστορικό ιερό ναό της Αγίας, στην Κωμόπολη των Λιαπάδων και ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα. Κατά την Θεία λειτουργία οι ευλαβείς κάτοικοι της περιοχής κατέκλυσαν τον παμεγέθη Ιερό Ναό.
Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε μαζί με τον ευλαβέστατο ιερέα πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Παγιάτη και τον ιερομόναχο π. Καλλίνικο Νίνο, καταγόμενο εκ Λιαπάδων και εγκαταβιούντα εις την Ιεράν Μονήν της Παλαιοκαστρίτσας.
Ο Σεβασμιώτατος κατά την Θεία Λειτουργία απευθυνόμενος στους πιστούς δι’ ολίγων ανεφέρθη στο συναξάριον της Αγίας Αναστασίας και στάθηκε στο μαρτύριο της, το οποίο έμελλε να την καταξιώσει και να την κατατάξει στον επουράνιο θείο νυμφώνα του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Η Αγία Αναστασία παρά το γεγονός ότι ανήκε στο ασθενές γυναικείο φύλο, επέδειξε ανδρεία και γενναιότητα μπροστά στο μαρτύριο της ομολογίας του Ιησού Χριστού γενόμενη πρόξενος αληθής μαρτυρίας της πίστεως εις τον Ιησού « Γίνεσθέ μοι μάρτυρες, καὶ ἐγὼ μάρτυς Κύριος ὁ Θεός».
Το μαρτύριο είναι το γνώρισμα του αληθινού Χριστιανού, γιατί αυτή είναι η παρακαταθήκη την οποία μας άφησε ο Κύριος μας. Ο πρώτος μεγαλομάρτυς είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, του οποίου αμφισβήτησαν τη θεότητα οι συμπατριώτες Του, και τον οδήγησαν στο ικρίωμα του Σταυρού. Όμως εκείνος δεν παρέμεινε στον τάφο, αλλά δια του θανάτου Του, κατήργησε τον θάνατο και εχάρισε την ζωή της αναστάσεως στον πεπτωκότα και θνήσκοντα άνθρωπο.
Οι εποχές οι οποίες διεδέχθησαν η μία κατόπιν της άλλης, όλες έχουν να επιδείξουν μάρτυρες της πίστεως. Στους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, διαδραματίζονται τα μεγαλύτερα μαρτύρια και έχουμε νέφος μαρτύρων, που τα αίματα τους επότισαν το δέντρο της πίστεως και της Εκκλησίας μας και γιγαντώθηκε. Υπήρξαν εποχές διωγμών σε όλες τις ιστορικές περιόδους των κατά τόπους εκκλησιών, έτσι ώστε μέχρι και τις ημέρες μας να έχουμε μάρτυρες της πίστεως και της αληθείας του Κυρίου μας.
Τα μαρτύρια διεξήχθησαν διότι αμφισβητήθηκε η Λατρεία στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού ως αληθινού Θεού, και γι αυτό το λόγο εδιώχθησαν όλοι εκείνοι οι οποίοι κατά τον Απόστολο Παύλο «Πάντες οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται».
Εάν και στις ημέρες μας, στην εποχή μας, διώκεται και υποτιμάται η Εκκλησία του Χριστού μας, τούτο συμβαίνει διότι συνεχίζεται η αμφισβήτηση στην Θεότητα του Ιησού Χριστού. Οι μάρτυρες τιμώνται για τον λόγο ακριβώς ότι ελάτρευσαν τον Ιησού Χριστό και κήρυξαν πανταχού την Θεότητα Του. Γι αυτό κι εμείς σήμερα τιμούμε την Αγία Αναστασία η οποία μπορεί μεν να μαρτύρησε περί τα τέλη του 3ΟΥ αιώνος, ωστόσο παραμένει ζωντανή και ζωηρή, η αγιασμένη προσωπικότητα της.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα για την επερχόμενη μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου μας, του «ανατέλλων Φως της Θεότητος» που εκπηγάζει από το θεοδέγμων σπήλαιο της Βηθλεέμ, να φωτίσει το σκοτάδι της ψυχής μας. Το σκοτάδι που προέρχεται από την αμαρτία και την πτώση μας.
Έξω από τον Ιερό Ναό, στον προαύλιο χώρο όπου υπήρχε ευπρεπισμένη η φάτνη, τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου συγκεντρωμένα, έψαλλαν τα κάλαντα στον Σεβασμιώτατο, όπου εκείνος τα ευλόγησε και τους μοίρασε την εικόνα της Γεννήσεως με τις ευχές του.
Έπειτα μετέβη ο Σεβασμιώτατος στην Πόλη της Κέρκυρας, όπου μοίρασε άνω των 300 δεμάτων με τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως, και απέστειλε και στα άλλα δυο κοινωνικά παντοπωλεία που διατηρεί η ιερά Μητρόπολη, στον Νότο και στο Βορρά του Νησιού ικανό αριθμό δεμάτων για τις ανάγκες των αδερφών μας.
Τα δέματα πέραν της ξηράς τροφής, των ειδών υγιεινής, των γαλακτοκομικών κ.α., περιείχαν επιπλέον την καθιερωμένη γαλοπούλα, ένα κόκκορα και χοιρινό κρέας. Επίσης δόθηκαν γλυκά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Στις οικογένειες που έχουν παιδιά, προσφέρθηκαν και παιχνίδια, για να δώσει η Εκκλησία μας χαρά στα νέα παιδιά.