Με ανακοίνωσή της η ΕΓΕΣΥΚ γνωστοποίησε τη συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί
πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο.
Μία λέξη περιγράφει το νομοσχέδιο. ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.
Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Και αυτό έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν σαν ελευθερία επιλογών.
Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δίνουν την επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να το κάνουν. Αυτό είπε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά τους κυβερνώντος κόμματος.
Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το ιατρικό μισθολόγιο είναι η απροκάλυπτη ομολογία αυτού που ήδη ξέραμε. Ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν ούτε στο ελάχιστο την περίφημη «δημοσιονομική σταθερότητα», απαραίτητος όρος για να συνεχίσουν την τρελή τροχιά τα κέρδη των λίγων.
• Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για 10% αύξηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών αποδείχθηκαν ψεύτικες. Ενδεικτικά, για τον Επιμελητή Β’ αύξηση 10% επί του βασικού μισθού (1484 του Επιμελητή Β’ με βάση το μισθολόγιο του 2017) θα σήμαινε 1632 μεικτά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο βασικός μισθός (μεικτά) διαμορφώνεται στα 1558. Αντίστοιχα για τις υπόλοιπες βαθμίδες οι αυξήσεις στο βασικό μισθό κυμαίνονται, από 59 ευρώ για τους ειδικευόμενους μέχρι 90 ευρώ για τους Συντοντιστές Διευθυντές και τους Διευθυντές. Δηλαδή αύξηση από 1,96 έως 3 ευρώ τη μέρα.
• Οι αυξήσεις που δίνονται είναι επί του ιατρικού μισθολογίου όπως αυτό διαμορφώθηκε με το νόμο 4472/2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και τον Άρειο Πάγο και «υποχρεώνει» την κυβέρνηση να επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2009. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες στους μισθούς μας τα τελευταία 10 χρόνια.
• Όχι μόνο δεν αναπληρώνονται οι απώλειες, αλλά στην περίπτωση των ειδικευόμενων γιατρών καταργείται η προσαύξηση ανάλογα με τα χρόνια της προϋπηρεσίας. Μετά τα πρώτα χρόνια της ειδικότητας οι ειδικευόμενοι αντί για αυξήσεις θα έχουν μειώσεις στο βασικό μισθό.
Π.χ. ο μισθός του ειδικευόμενου γιατρού που είναι στο 4ο έτος της ειδικότητας και κατατάσσεται στο μισθολογικό κλιμάκιο 3 (Μ.Κ.3) σήμερα είναι 1283 ευρώ μεικτά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαμορφώνεται στα 1258 ευρώ. Δηλαδή όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση αλλά μείωση.
• Η αύξηση στο νοσοκομειακό επίδομα απασχόλησης αν προστεθεί στο βασικό μισθό δεν ισοφαρίζει τις απώλειες στους μισθούς μας τα τελευταία 10 χρόνια. Π.χ. το 2010 ο βασικός μισθός του νεοεισερχόμενου Επιμελητή Β’, υπολογίζοντας και το χρόνο ειδικότητας ως προϋπηρεσία (πχ. ειδικότητα με 5 χρόνια), ήταν 1468 συν την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας: 1897,50. Με το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και το επίδομα βιβλιοθήκης ανέρχονταν στα 1897,50+327+247=2471 (από τα οποία τα 247 που αντιστοιχούσαν στο επίδομα βιβλιοθήκης ΔΕΝ φορολογούνταν). Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαμορφώνεται στα 2113 μεικτά (1558 ευρώ βασικός μισθός και 400 ευρώ επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και 155 ευρώ προϋπηρεσία).
• Διατηρείται το απαράδεκτα χαμηλό ωρομίσθιο της αποζημίωσης των εφημεριών του ν.4472/2017 (π.χ. 5,88 ευρώ για τον Επιμελητή Β’) και η άγρια φορολόγησή τους.
• Δεν προβλέπεται χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Μοιράζουν απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας δεν περισσεύουν!
Και σα να μη φτάνουν αυτά, πάνω στη βιασύνη τους να περάσουν άρον άρον το νομοσχέδιο γίναμε μάρτυρες της απαξίωσης της διαδικασίας της διαβούλευσης .
Ας δούμε μερικά ευτράπελα, τα οποία χαρακτηρίζουν τη διαδικασία που επέλεξε η κυρία Γκάγκα στη σύνταξη και συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Ευτράπελο 1ο
Στις συνοδευτικές εκθέσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή συμπεριλαμβάνεται και αυτή που αξιολογεί τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. Δείτε λοιπόν πως αξιολογεί η κ. Γκάγκα τις 155 προτάσεις των πολιτών για το άρθρο 10, με το οποίο καταργείται η πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση:
ΑΡΘΡΟ 10: ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΟΛΙΩΝ 155 Τα περισσότερα σχόλια αφορούν προσωπικές εκτιμήσεις των σχολιαστών υπέρ ή κατά της πρόσβασης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και δεν αξιολογούνται, καθώς για την τελική διαμόρφωση του άρθρου έχει συνεκτιμηθεί το σύνολο των ουσιωδών παραμέτρων.
Κοινώς σας έχουμε γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων μας..
Ευτράπελο 2ο
Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκαν μισθολογικές ρυθμίσεις, από τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί θα επωφεληθούν αύξησης 10% στις αποδοχές τους (ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5%). Ακόμη και συνοικιακός λογιστής σε μισή ώρα θα μπορούσε να υπολογίσει το συνολικό ποσό που θα «επιβαρύνει» τον προϋπολογισμό.
Ε, λοιπόν το υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αδυνατούν να το υπολογίσουν. Δείτε τι γράφει η Έκθεση του ΓΛΚ που κατατέθηκε μαζί με το νομοσχέδιο στηΒουλή.
Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα: αναμόρφωση του μισθολογικού καθεστώτος του αναφερόμενου ιατρικού προσωπικού, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, δεν μπορεί να προσδιορισθεί.
(άρθρα 54-60)
Κι ένα σοβαρό
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πανηγυρίζουν πως οι μισθολογικές αυξήσεις του νομοσχεδίου θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2022. Λάθος. Θα ισχύσουν δύο μέρες νωρίτερα, συγκεκριμένα από 28/6/2022. Αν υποπτεύεστε κάποια απατεωνιά δεν πέσατε έξω.
Στις 28 Ιουνίου 2022 δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2017, σε συνέχεια προγενέστερης απόφασης του ΣτΕ που έκρινε επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012. Η κυβέρνηση λοιπόν, προκειμένου να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει το μισθολόγιο στα επίπεδα της κλαδικής σύμβασης του 2009, εισάγει νέο μισθολόγιο με γελοίες αυξήσεις, τις οποίες χορηγεί αναδρομικά από 28/6/22, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα προσφυγής των γιατρών ΕΣΥ στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ.
Άρθρο 68 Έναρξη ισχύος
η ισχύς του Κεφαλαίου Α’ του Μέρους ΙΔ’ του παρόντος νόμου (Μισθολογικές ρυθμίσεις)
αρχίζει την 28η.6.2022
Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα!
Όσοι μας θεωρούν μειοψηφία, όπως ο Υπουργός Υγείας, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε μια Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε έναν Ιατρικό Σύλλογο, ούτε γενικά κανένα φορέα υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο – νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μέλη της με ομόφωνες αποφάσεις, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι μέλη του ΠΙΣ, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ισχνή μειοψηφία μέσα τον ιατρικό κλάδο είναι η κ. Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού υποστηρικτές της.
Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της υγείας
Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κύριος Πλεύρης εχθρεύεται τη συλλογική οργανωμένη δράση των εργαζομένων στα σωματεία τους. Όμως όπως ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις, έτσι και οι εργαζόμενοι εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 1/12/22 Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε.
Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.