Με μια τοπική κοινωνία που πολλές φορές δείχνει να επιχειρεί να κρύψει το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”, αλλά με εκατοντάδες νέους και όχι μόνο ανθρώπους σε ένα πληθυσμό 120.000 κατοίκων να έχουν πέσει στα αδηφάγα δόντια των εξαρτήσεων, η μονάδα Διάπλους κατά των εξαρτήσεων στην Κέρκυρα που εδώ και τρία χρόνια έχει ενταχθεί επισήμως στις κρατικές δομές, σχεδόν… υπολειτουργεί λόγω της δραματικής υποστελέχωσης.
Αυτό υπογράμμισαν στελέχη και φίλοι της Μονάδας, τους οποίους επισκέφθηκε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Ο Διάπλους εξυπηρετεί ανάγκες όχι μόνο για τη μάστιγα των ναρκωτικών αλλά και για τομείς όπως το αλκοόλ, ο τζόγος, ακόμα και οι εξαρτήσεις από το διαδίκτυο και, εκτός της δομής της πόλης, οι εργαζόμενοι πάνε μία φορά την εβδομάδα στο παράρτημα που έχει δημιουργηθεί στη βόρεια Κέρκυρα αλλά και στις Φυλακές.
Υπάρχουν ατομικές συνεδρίες, ομαδικές, συναντήσεις με ομάδες οικογενειών και όλα αυτά καλύπτονται από ελάχιστο κόσμο σε σημείο που πλέον είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών.
Δραματικά τα προβλήματα στους νέους
Ο επικεφαλής της Μονάδας Ηλίας Μιχαλαρέας παρουσίασε την κατάσταση ζητώντας μεγαλύτερη στήριξη από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Το προσωπικό της δομής αποτελείται μόλις από 3 άτομα μαζί με το διευθυντή της, ένα άτομο στη γραμματεία και τέσσερις εθελοντές, με τον κ. Μιχαλαρέα να κάνει έκκληση για στελέχωση λόγω των τρομακτικών προβλημάτων από εξαρτήσεις στην Κέρκυρα: “Δεν έχουμε στελεχιακό δυναμικό, από τότε που δημιουργήθηκε η μονάδα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη! Ο αριθμός των παιδιών είναι τεράστιος και αυξανόμενος, ξεπερνά μαζί με τους γονείς τα 200 άτομα! Οι ωφελούμενοι είναι 120 άτομα μόνο από την Κέρκυρα, ενώ έρχονται και από την ευρύτερη περιφέρεια ενώ βοηθούν και 4 εθελοντές που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, είναι απολύτως καλά και στελεχώνουν εθελοντικά τις υπηρεσίες μας”.
Τ. Φαρούγγια: Ένα “κόσμημα” που δεν στηρίζεται
Τη δραματική κατάσταση με τις εξαρτήσεις στην Κέρκυρα αλλά και την απογοητευτική υποστελέχωση της δομής, παρουσίασε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Διάπλους, Τερέζα Φαρούγγια η οποία έκανε λόγο για ένα “κόσμημα” για την Κέρκυρα που, φευ, δεν το στηρίζει κανείς: “Έχουμε δώσει την ψυχή μας εδώ και το μόνο που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε. Δυστυχώς, όμως, έμεινε όπως το 2019 όταν και εγκρίθηκε η λειτουργία στο πλαίσιο του Δημοσίου και της Ψυχιατρικής η δομή, όμως, το πράγμα σταμάτησε εκεί… Χρειάζεται επιτέλους προσωπικό. Δουλεύουν μόλις δύο άνθρωποι. Πόσο ένας εθελοντής θα δουλεύει 5-6 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνεται;”
Προσλάβετε προσωπικό, έστω λίγο τη φορά
Βολές κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου επειδή δυο χρόνια τώρα δεν μπόρεσε να προσλάβει δυο ανθρώπους για να λειτουργεί στοιχειωδώς η δομή, εξαπέλυσε η κα Φαρούγγια: “Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός από τον οποίο πεθαίνουν οι άνθρωποι. Πεθαίνουν και από ναρκωτικά, και από άλλες αρρώστιες. Σε εμάς έρχονται 100 και πλέον παιδιά και, όχι μόνο παιδιά, αλλά και μεγάλοι άνθρωποι! Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλα αυτά στη μοίρα τους. Να προσλάβουν δυο ανθρώπους τη φορά. Όχι πέντε που ζητά ο οργανισμός της δομής”.