Από τον Οκτώβριο του 2021 το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου ξεκίνησε το έργο του με την οργάνωση και υλοποίηση πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων ανοιχτής επικοινωνίας με το κοινό.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:
Για τις μαθητικές ομάδες της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται οι εκπαιδευτικές δράσεις «Εμείς οι τυπογράφοι», «Παρέα με τα συναισθήματα», «Η συνωμοσία των γραμμάτων» στη Συλλογή Τυπογραφίας, και οι δράσεις «Κρατάμε το σπίτι μας καθαρό» και «Γίνε Μουσειολόγος» στη Συλλογή Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον που δείχνουν τα σχολεία του νησιού είναι έντονο παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται κατά την διεξαγωγή των δράσεων. Συνολικά στις εκπαιδευτικές δράσεις συμμετείχαν έως τώρα περισσότεροι από 300 μαθητές από επτά Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας (Κανάλια, Λιαπάδες, Κυνοπιάστες, 4ο, 5ο, 7ο και 12ο πόλης της Κέρκυρας).
Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν δράσεις για μαθητικές ομάδες της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης από την Κέρκυρα και άλλες πόλεις της Ελλάδας που θα επικεντρώνονται σε θέματα διαφορετικότητας και ρατσισμού, καθώς και σε μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά τις παρεμβάσεις ανάδειξης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται και η δράση «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ: Σχεδιάζουμε μαζί το Σχολικό Μουσείο» που αφορά στην επανέκθεση της Συλλογής Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης, μέσα από διαδικασίες συμμετοχής του κοινού. Στο εγχείρημα συμβάλλουν ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και αφορούν στο σχεδιασμό του περιεχομένου της έκθεσης, τον μουσειογραφικό σχεδιασμό, την επιμόρφωση της ομάδας προφορικής ιστορίας, και τα εργαστήρια συντήρησης. Οι συμμετέχοντες έχουν εμπλακεί ενεργά σε περισσότερες από μια ομάδες γεγονός που τους επιτρέπει να διαμορφώνουν μια συνολική εικόνα για τις εργασίες που απαιτεί η δημιουργία μιας έκθεσης.
Εμπλουτισμός των Συλλογών
Το Μουσείο συνεχίζοντας τις προσπάθειες εμπλουτισμού των Συλλογών και καλλιεργώντας την επαφή με το κοινό δέχτηκε μια σημαντική δωρεά σχολικού και εκπαιδευτικού υλικού από τον κ. Σταμάτη Χονδρογιάννη, αρχιτέκτονα με καταγωγή από την Κέρκυρα και δραστηριοποίηση σε Ζάκυνθο και Θεσσαλονίκη.
Εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους
Για το έτος 2022 έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις. Ο κύκλος ομιλιών με τίτλο «Συζητήσεις για το Μουσείο», άρχισε στις 17 Μαρτίου με την παρουσίαση του θέματος «Επανασύνδεση του μουσείου με την κοινότητα» από την κ. Ντίνα Ντζιώρα, και θα συνεχιστεί στις 14 Απριλίου με την ομιλία «Είσοδος σε ένα μουσείο», από την κ. Ευγενία Τζιρτζιλάκη.
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα εορταστεί με τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις: Στις 9 Μαΐου και σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του ICOM οργανώνεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η δύναμη των μουσείων», στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ελληνικού τμήματος ICOM, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του ΠΙΟΠ, του Μουσείου Καζαντζάκη και του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η δράση «MOSAIC» για να αναδειχθεί η ταυτότητα του νησιού της Κέρκυρας μέσα από την τοπική ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, τον άυλο πολιτισμό και τα σημάδια του παρελθόντος στο παρόν. Οι δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα ολοκληρωθούν με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το διάστημα 25-27 Μαΐου 2022.
Για το Πανεπιστημιακό Μουσείο οι πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ερευνητική και επιστημονική υπόσταση του θεσμού αποτελούν παρεμβάσεις εξαιρετικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο και με τη στήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Rothschild οργάνωσε το συνέδριο ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών μουσείων με τίτλο «Postmodern University Museums and the Digital Era» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 2 Ιουνίου 2022.
Τέλος, την εβδομάδα 20 – 24 Ιουνίου το Μουσείο θα υλοποιήσει δράσεις που αφορούν τις αφηγήσεις ως μέσο αυτό-θεραπείας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φεστιβάλ Refugee Week.
Νέα Επιτροπή
Για τη νέα Επιτροπή των Μουσειακών Συλλογών του Ιονίου Πανεπιστημίου, που συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο και αποτελείται από τους Έλενα Χαμαλίδη, Πρόεδρο, Σταύρο Βλίζο, Διευθυντή, και τα μέλη Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, Μαριέττα Μινώτου, Βασίλη Λέτσιο, Βασίλη Κομιανό και Χρήστο Καρύδη, οι παραπάνω ενέργειες συνθέτουν τη βασική παράμετρο λειτουργίας του Μουσείου με στόχο την ανάδειξη ενός διαφορετικού προσώπου του Ιονίου Πανεπιστημίου γενικότερα. Οι παρεμβάσεις στην κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα εντατικοποιηθούν με την ενεργό συμμετοχή όλων.