Ανακοίνωση-ενημέρωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας για απάτες σχετικές με το διαδίκτυο.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Όλο και πιο συχνά ακούμε γύρω μας φαινόμενα εγκλημάτων που τελούνται μέσω διαδικτύου.
Ειδικότερα δε, εσχάτως, μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει οι διαδικτυακές άπατες, που αποσκοπούν σε αποκόμιση παράνομου κέρδους από κάποιους, μηδέ εξαιρουμένης και της Κερκυρας, όπου πλέον έχουμε πλειάδα τέτοιων φαινομένων και περιστατικών.
Τα συνηθέστερα εγκλήματα που τελούνται μέσω διαδικτύου (cyber crimes) είναι:
Η απάτη στο διαδίκτυο
Η διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας
Η συκοφαντική δυσφήμιση μέσω των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης
Το Ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phising), με το οποίο επιχειρείται η απόσπαση προσωπικών πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων του θύματος
κ.ο.κ.
Ειδικά στην κατηγορία της απάτης, όπου το αδίκημα είναι οικονομικό, έχει αναπτυχθεί μια δαιδαλώδης μέθοδος εξαπάτησης των θυμάτων με πολλές εκφάνσεις.
Μπορεί να συντελεστεί με διάφορους τρόπους και μεθόδους, όπως με παραπλανητικά e-mail, επιστολές, παράνομη πρόσβαση στον υπολογιστή, στις κάρτες μας, στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς κοκ. Ειδικά στις περιπτώσεις των τραπεζών, θα πρέπει να απαιτούμε από την τράπεζά μας (ως έχουμε δικαίωμα) τα σχετικά στοιχεία και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μας με τους υπαλλήλους της τράπεζας, ώστε να αποδεικνύουμε τι είναι αληθές και τι αποτελεί κακόβουλη εισβολή σε δίκτυα (hacking και cracking).
Ο ΔΣΚ, αποτελώντας σύμβουλο της κοινωνίας και επιθυμώντας να την προστατεύσει, κρίνει σκόπιμο να δώσει κάποιες οδηγίες, προς αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών από τον απλό πολίτη.
Είναι καλό, μόλις κάποιος αντιληφθεί ότι έχει πέσει θύμα ενός διαδικτυακού αδικήματος, να απευθυνθεί πρωτίστως στον Δικηγόρο του. Κανένας, εκτός του Δικηγόρου του, δεν θα μπορεί να τον συμβουλεύσει καλύτερα και πιο εξειδικευμένα για το τι πρέπει να κάνει.
Έτσι, με την βοήθεια του νομικού του παραστάτη, θα πρέπει να καταγγείλει η να μηνύσει το γεγονός και να απευθυνθεί στην ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που ονομάζεται Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Επειδή όμως η υπηρεσία αυτή εδρεύει στην Αθηνα, στην επαρχία, όπως και στην Κέρκυρα, οι πολίτες και οι Δικηγόροι τους μπορούν να απευθύνονται στην οικεία Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κερκυρας (ειδικά αν πρόκειται για διαδικτυακή απάτη) η στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα (ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους), τα οποία και διαβιβάζουν τις υποθέσεις αδικημάτων Διαδικτύου στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εν τελεί θα ελέγξει τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» του δράστη, ταυτοποιώντας τον.
Τέλος, εναλλακτικά, μπορούν οι πολίτες και οι Δικηγόροι τους να απευθύνονται στο gov.gr στην θυρίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να περιγράψουν τι τους έχει συμβεί.
Τα εγκλήματα αυτά στις μέρες μας έχουν γίνει κυριολεκτικά μια μάστιγα. Ο δε χώρος του διαδικτύου είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτος, αχανής και τόσο εξειδικευμένος, που δεν μπορεί εύκολα να τον παρακολουθήσει ένας απλός μέσος πολίτης, ενώ η νομοθεσία που τον διέπει είναι μερική, ελλιπής και κατακερματισμένη.
Καλούμε όλους τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, ώστε να αποφεύγουν καταστάσεις που μπορεί να τους ζημιώσουν ανεπανόρθωτα.