Κείμενο της ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος για την 26η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας (αύξηση άγχους, κατάθλιψης, εξαρτήσεων, ενδοοικογενειακής βίας, που έχουν καταγραφεί από πρόσφατες έρευνες) έφεραν στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για φροντίδα και ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας όλων και ιδιαίτερα των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την ατομική και συλλογική ευεξία και ποιότητα ζωής και είναι άμεσα συνδεδεμένη με βιολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Μπορεί να κινδυνεύει κάτω από αντίξοες και πιεστικές συνθήκες ζωής, εργασίας και οικονομικών συνθηκών, από κοινωνικές ανισότητες, βία και συγκρούσεις αλλά και την υπερέκθεση στην τεχνολογία (κόπωση από οθόνες, πολυδιάσπαση της προσοχής, διαμεσολάβηση εαυτού από την εικόνα του στο διαδίκτυο κ.α). Η πανδημία Covid – 19 κατέδειξε πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι.
Οι προκλήσεις που τέθηκαν για όλους, παιδιά, νέους και ενήλικους προσκαλούν σε αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών για τη διαχείριση των ψυχοπιεστικών συνθηκών της πανδημίας αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις προσωπικές και συλλογικές μας επιλογές.
Προσκαλούν στην προτεραιοποίηση της πρόληψης/φροντίδας της ψυχικής υγείας από τον καθένα μας αλλά και από τους θεσμούς και τους χαράσσοντες πολιτική ώστε να διασφαλιστεί
Η ψυχική υγεία ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της απάντησης και της ανάρρωσης από την πανδημία Covid – 19.
Για την αντιμετώπιση του στίγματος, των αποκλεισμών και των διακρίσεων.
Για την συνηγορία και προώθηση οικονομικών πόρων/επενδύσεων σε προσβάσιμες και ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.
Το Κένρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας, συμπληρώνοντας τα 25 χρόνια λειτουργίας μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις, που είναι εστιασμένες στις ανάγκες και στις δυνάμεις των προσώπων, των ομάδων και ευρύτερα του σχολείου, της οικογένειας, της κοινότητας, συνεχίζει να διαμορφώνει συνθήκες διαλόγου και ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας.