Εμμένει η δημοτική αρχή να προχωρήσει στο σχέδιο της για μετατροπή των πάρκινγκ πλατείας, λαϊκής και σπηλιάς σε χώρους με χρονοχρέωση χωρίς να έχει βρει καμία λύση για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων, όπως φάνηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, με το σύλλογο των οποίων να καταγγέλλει πως πίσω από την απόφαση κρύβονται ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Γιώργου Καρύδη, ο οποίος έφερε στο σώμα τις ανησυχίες και τη διαμαρτυρία για το επικείμενο σχέδιο, των ανθρώπων που μένουν στο ιστορικό κέντρο…
Ο κ. Καρύδης άσκησε ουσιαστικά κριτική καθώς φαίνεται πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες με παρεμβάσεις τους στο όνομα του εξορθολογισμού της κυκλοφορίας, των χώρων στάθμευσης και της ομαλής πρόσβασης σε οικίες και επιχειρήσεις, μειώνει συνεχώς χώρους στάθμευσης (Στ. Δεσύλλα, Μαντζάρου, Στ. Παδοβά) χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργήσει κανένα χώρο στάθμευσης για να μπορούν να εξυπηρετηθούν κάτοικοι και επισκέπτες.
Καλόγερος: Δεν βρήκαμε σχέδιο
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες επικαλούμενος την ανάγκη εξορθολογισμού της στάθμευσης αλλά και παρεμβάσεων σε άλλα σημεία που εμπόδιζαν τους κατοίκους ακόμα και να μπουν στα σπίτια τους, προαναγγέλλοντας την παρουσίαση των στατιστικών αναλύσεων που περιλαμβάνονται στην υπό υλοποίηση μελέτη ΣΒΑΚ που θα γίνει από το μελετητή αύριο Τετάρτη το μεσημέρι.
Ο κ. Καλόγερος τα… «έριξε» στην προηγούμενη δημοτική αρχή υποστηρίζοντας ότι δεν βρήκε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά αποσπασματικές μελέτες και για το λόγο αυτό, αποφάσισε μαζί με τη Μερόπη Υδραίου να δημοπρατηθεί η μελέτη ΣΒΑΚ: «Η λύση δεν μπορεί να βρεθεί με κραυγές, αλαλαγμούς και αναρχία, πρέπει να γίνει με σωστή οργάνωση και σχεδιασμό.
Ολύμπιος: Θα διώξετε τους κατοίκους από την παλιά πόλη
Οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τη δημοτική αρχή μετά και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, αφού δείχνει να εμμένει στην απόφασή της να προχωρήσει σε χρονοχρέωση στο πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας, παραπέμποντας τη λύση για τα αυτοκίνητα των ανθρώπων που μένουν εκεί για το… τέλος του 2022, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας)!
«Χωρίς το πάρκινγκ της Λαϊκής, της Κάτω Πλατείας και της Σπηλιάς, τι θα απογίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι υπόλοιποι χρήστες; Πως είναι δυνατόν, χωρίς να έχει δημιουργηθεί μία θέση πάρκινγκ είτε σε περιφερειακά πάρκινγκ είτε εντός αστικού ιστού να αποκλείονται οι μόνιμοι κάτοικοι από τις ελάχιστες θέσεις που έχουν απομείνει;» υπογράμμισε μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ν. Ολύμπιος.
Ο κ. Ολύμπιος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα τρία αυτά πάρκινγκ περιγράφονται τόσο στο ισχύον πολεοδομικό σχέδιο χρήσεων γης της παλιάς πόλης, όσο και στο ισχύον και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Η κατάργηση των τριών πάρκινγκ αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων, ωθούν τη μόνιμη κατοικία στην εξαφάνιση για εξυπηρέτηση των κάθε λογής ξένων και ντόπιων συμφερόντων».
Πόσο θα κοστίζει;
Κατά τον κ. Ολύμπιο, το σχέδιο που έχουν πληροφορηθεί σχετικά με τη χρονοχρέωση στάθμευσης στην Κάτω Πλατεία φέρει το πάρκινγκ να κοστίζει 2 ευρώ την πρώτη ώρα και ένα ευρώ για κάθε ώρα επιπλέον, χωρίς καμία πρόβλεψη για όσους μένουν στην περιοχή…
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την απόφασή του για τη χρονοχρέωση στο πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας, έκανε και μία ακροβασία: υποστήριξε ότι και σήμερα υπάρχει χρονοχρέωση επειδή… η χρέωση είναι 3 ευρώ ανά ημέρα!
Ωστόσο, διέψευσε πως υπάρχει τιμολογιακή πολιτική για τη χρονοχρέωση που θα επιβληθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα καμία απόφαση, τόνισε πως το θέμα της λειτουργίας του συγκεκριμένου πάρκινγκ θα συζητηθεί με τη δήμαρχο και πως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ ο χώρος έχει κλείσει προκειμένου να γίνουν εργασίες διαγράμμισης.
Ο κ. Καλόγερος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δοθεί αποσπασματική λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης των μονίμων κατοίκων γιατί με μια ένσταση η λύση αυτή μπορεί να εκπέσει, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να διασφαλιστούν ακόμα και 1000 – 1200 θέσεις στάθμευσης, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με οργάνωση και σχεδιασμό.
Υδραίου: Αν το προβλέπει ο νόμος, θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους
Από την πλευρά της, η Μερόπη Υδραίου σε υψηλούς τόνους ξεκαθάρισε ότι το έργο αναμόρφωσης του πάρκινγκ της πλατείας θα γίνει για να εξορθολογιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία του, χωρίς όμως να δεσμευτεί για τις θέσεις των μονίμων κατοίκων: «Όλες οι σύγχρονες πόλεις λειτουργούν με ηλεκτρονικά πάρκινγκ. Και κάποια τιμολογιακή πολιτική υπάρχει παντού. Αλλά δεν έχει εφαρμοστεί εδώ τίποτα ακόμα. Μου λέτε τι γίνεται στο πάρκινγκ της πλατείας και γιατί το κλείσαμε; Έχει περάσει τρεις φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο το οποίο ιδρώσαμε για να το πετύχουμε. Ή μήπως θα θέλατε να το αφήσουμε έτσι, ξέφραγο αμπέλι με σβησμένες γραμμές, με λακκούβες, όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει το αφήνει κανενα χρόνο το αυτοκίνητό του; Όποιος θέλει το κάνει αποθήκη για την επιχείρησή του, όποιο κανάλι όποτε θέλει μπαίνει; Το θέλετε έτσι να υπάρχει; Εγώ το θέλω εκσυγχρονισμένο, αναβαθμισμένο, με τις διαγραμμίσεις, με τις θέσεις ΑΜΕΑ που προβλέπει ο νόμος, αν προβλέπει και για μόνιμους κατοίκους ο νόμος, πολύ ευχαρίστως. Αλλά πρώτα πρέπει να γίνει το έργο».