Την Β΄ Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, στον ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας.
Στην ομιλία του, αφορμή πήρε από την ευαγγελική περικοπή και απέσπασε την απορία του Ιησού προς τους γραμματείς, οι οποίοι είχαν άσχημο λογισμό για τον Κύριο, όταν άκουσαν να λέγει στον παραλυτικό, « τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου». Και επειδή ο καρδιογνώστης αντελήφθει τους λογισμούς των γραμματέων τους ρώτησε « τί ταῦτα διαλογίζεσθε ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν ; ».
Αυτός ο διαλογισμός των γραμματέων ήταν η αιτία να αποχωριστούν τον Ιησού οι οποίοι δεν κατάλαβαν ότι μπροστά τους έχουν τον σεσαρκωμένο λόγο του Θεού, ο οποίος ήρθε για να σηκώσει την αμαρτία του κόσμου και γι’ αυτό το λόγο απεχώρισαν. Αλλά δια μέσου των αιώνων αυτοί οι ίδιοι διαλογισμοί ανεβαίνουν στον νου και στην καρδιά των σύγχρονων αρνητών του Χριστού και του σωτηριόδους έργου Του. Και εάν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην θεϊκή ενέργεια του Ιησού Χριστού πολύ εύκολα τον εγκαταλείπουν και δικαιολογούν αναιτίως τον εαυτό τους.
Σήμερα η εκκλησία μας προβάλλει σε αυτή την Β’ Κυριακή των Νηστειών ένα γίγαντα, όχι φιλοσοφίας και γνώσεως κοσμικής αλλά θεογνωσίας και εμπειρίας των ακτίστων χαρίτων και ενεργειών του Θεού. Ο Άγιος Γρηγόριος ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ο επονομαζόμενος και Παλαμάς, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολή στην τελευταία αναλαμπή της βυζαντινής ρωμιοσύνης. Είναι εκείνος ο οποίος αντιτάχθηκε στο δυτικό πνεύμα του ορθολογισμού και της φιλοσοφικής γνώσεως του Θεού, από τον Βαρλαάμ τον Καλαβρό έλληνα λόγιο μοναχό. Ο Γρηγόριος σε αντίθεση με τον Βαρλαάμ όχι μόνο στήριξε ότι προσεγγίζεται ο Θεός δια των ακτίστων χαρίτων και ενεργειών Του, αλλά ο ίδιος βίωσε το υπέρλαμπρο και άκτιστο φως της θεότητος, ενώ ο Καλαβρός υποστήριξε ότι το φως το άκτιστο για το οποίο ομιλεί ο Γρηγόριος είναι κτιστό.
Όμως η θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά όχι μόνο υποστηρίχθηκε συνοδικά αλλά και ο τρόπος της προσέγγισης των ακτίστων ενεργειών διδάχθηκε από αυτόν τον Μέγα Θεολόγο και κατά τον χρόνο παραμονής του στον Άθωνα αλλά και ως αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς βίωσε την δύναμη της θεότητος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και έζησε πάντα προσφέροντας αυτή τη δύναμη στο πλήρωμα της Εκκλησίας, που είναι μία βιωματική σχέση του πιστού ανθρώπου με τον Θεό και δια της νοεράς προσευχής και δια της μετανοίας και δια της μετοχής στα μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Επομένως η θεολογία και η θεογνωσία δεν εξαρτώνται από την φιλοσοφία, αλλά από την βιωματική σχέση με τον Θεό και που, από τη στιγμή που οι διαλογισμοί ανεβαίνουν στις καρδιές μας σαν εκείνους για τους οποίους μίλησε ο Χριστός στους γραμματείς ποτέ δεν θα επιτευχθεί η μέθεξης του ανθρώπου με τον Θεό.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Γ’ Κατανυκτικό εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος συνεχίζοντας τις ομιλίες του με θέμα την συμπόρευσης μας στο πάθος του Κυρίου μας.