Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία η απονομή των βραβείων του 7ου ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής κ. Θανάσης Μακρής ευχαρίστησε τους προϊσταμένους της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και την επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού για την εξαιρετική συνεργασία, καθώς και τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που παρακίνησαν και συνόδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην Αναγνωστική Εταιρία, και φυσικά συνεχάρη όσους έλαβαν μέρος, καλώντας όλους τους νέους του τόπου μας να γνωρίσουν καλύτερα την Αναγνωστική, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές της.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η εκπρόσωπος της Δημάρχου- Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Μαρία Ζερβού, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, ο Διευθυντής Β/βάθμιας εκπαίδευσης κ. Χάρης Αλαμάνος. Όλοι τους μίλησαν με θερμά λόγια για το έργο της Αναγνωστικής Εταιρίας και τη διάθεση εξωστρέφειας που επιδεικνύει συστηματικά.
Λεπτομέρειες για το σκεπτικό του διαγωνισμού αλλά και τα γραπτά των μαθητών ανέπτυξε η Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής φιλολόγων κυρία Μαρία Μιζότερα, ενώ για την αείμνηστη Αλίκη Παδοβά μίλησε ο φιλόλογος κ. Κώστας Λιντοβόης.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά το φωνητικό σύνολο του Λυκείου και ένα σύνολο βιολιών του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας.
Φέτος η Επιτροπή, αξιοποιώντας την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, προέκρινε το ακόλουθο θέμα: «Με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, αφού έχετε ήδη αναζητήσει στοιχεία – γνωστικό υλικό, να συνθέσετε μια εισήγησή σας για τη συμμετοχή των Επτανησίων στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο».
Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στις 07 Απριλίου 2022 συμμετείχαν συνολικά εβδομήντα πέντε (75) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:
1ο βραβείο: Ρέβης Γεώργιος του Νικολάου και της Ιωάννας, 1ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
2ο βραβείο: Μπουκουβάλα Ιωάννα του Παύλου και της Κυριακής, 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
3ο βραβείο: Βάρελη Ελισάβετ του Κων/νου και της Ειρήνης 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
Τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών απονεμήθηκε στο 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, πάνω από διακόσιοι (200) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης όλων των Γενικών Λυκείων της πόλης μας επισκέφθηκαν κατά ομάδες την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από καθηγητές και καθηγήτριές τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους της, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, καθώς και την επετειακή έκθεση εγγράφων για την Επανάσταση του 1821. Με ζωηρό ενδιαφέρον κράτησαν σημειώσεις και στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση, τόσο για το θέμα του Διαγωνισμού όσο και για την ίδια την Εταιρία.
Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή, συνέλλεξαν εκπαιδευτικό υλικό, συνέταξαν τα δοκίμιά τους στο σχολείο τους, σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματά τους καλύφθηκαν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή τους.
Εκτός από τους τρεις πρωτεύσαντες, που έλαβαν ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο και το Λεύκωμα της Αναγνωστικής, όλοι οι μαθητές έλαβαν έπαινο συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Αλίκη Παδοβά
H αείμνηστη Αλίκη Παδοβά, κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Παδοβά, το γένος Αργυροπούλου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1936. Στην Κέρκυρα πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1958 έφυγε με υποτροφία για τις ΗΠΑ σπουδάζοντας Οικιακή Οικονομία στο Purdue University της Indiana. Εκεί έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, απέκτησε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στην κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία, εκπαιδευτική επιμόρφωση και οικιακή οικονομία και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα. Όμως, κράτησε μέσα στην ψυχή της την Κέρκυρα, την οποίαν επισκέπτονταν τακτικά. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, δημοσίευσε βιβλίο μαγειρικής, με θέμα αυθεντικές κορφιάτικες συνταγές, ενώ συχνά παρέδιδε κύκλους μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Μιζούρι, όπου κατοικούσε, και αλλού. Με διαθήκη, στο τέλος της ζωής της (2011), κληροδότησε μια σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, που προσπαθεί -με όσα μέσα διαθέτει- να διασώσει και να προβάλει τον επτανησιακό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.
Η Αναγνωστική Εταιρία, έχοντας ως μέλημα να τιμήσει τη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την Κέρκυρα, θέσπισε, κατόπιν εγκρίσεως του Υ.ΠΑΙ.Θ. (28-4-2014 αριθ.πρωτ.64779/Γ2) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη διενέργεια ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού, με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο για μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας, γύρω από θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή και γενικότερη επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, όπως αυτή νοείται στις μέρες μας (ιστορική, μνημειακή, άυλη, περιβαλλοντολογική).
Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός «Αλίκης Παδοβά» στοχεύει να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών/τριών σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταδιακά έναν εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας.