Το Σάββατο 19/2/2022, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης των αγροτών, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, η Περιφερειακή Αρχή αναγκάστηκε να ακούσει τις θέσεις και τα αιτήματα των αγροτών, όπως εκφράστηκαν από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ).
Αυτό σημειώνει η ΟΑΣΚ και συνεχίζει τονίζοντας τα παρακάτω:
Υλοποιώντας πιστά την κυβερνητική τακτική της καταστολής, έξω από το κτήριο της Περιφέρειας βρέθηκε, κατά παραγγελία, μεγάλη αστυνομική δύναμη. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του αγώνα των αγροτών.
Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Αρμενιάκος, πρόεδρος της ΟΑΣΚ, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κερκυραίοι αγρότες όπως είναι η χαμηλή τιμή του λαδιού, η ακρίβεια στο ρεύμα και τα αγροεφόδια. Εξέφρασε την απαίτηση των βιοπαλαιστών αγροτών για κατώτατη εγγυημένη τιμή του ελαιολάδου, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης, στάθηκε στην τραγική και επικίνδυνη κατάσταση των αγροτικών δρόμων, που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας και των Δήμων, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά είναι καλλιεργητική και δεν θα μπορούν οι αγρότες να μαζέψουν τη σοδειά τους.
Η Περιφερειακή Αρχή –συνεχίζοντας την παρελκυστική τακτική της– δε δέχτηκε να συζητηθεί η αγροτική ανάπτυξη ως θέμα στην παρούσα συνεδρίαση και αποφάσισε να γίνει συζήτηση σε επόμενο Π.Σ. την Πέμπτη 24/2/2022, όχι δια ζώσης αλλά με τηλεδιάσκεψη!
Το δε ψήφισμα που πρότεινε για στήριξη των αγροτών, απέχει πάρα πολύ από τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία η ΟΑΣΚ εκφράζει και μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στους βιοπαλαιστές αγρότες.
Καλούμε στις επόμενες κινητοποιήσεις που οργανώνει η ΟΑΣΚ:
την Τετάρτη 23/02 στις 11 το πρωί έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, στηρίζοντας την απεργία των υγειονομικών και
το Σάββατο 26/02 συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο για τα 2 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στις 11 στην πρώην Νομαρχία, με προσυγκέντρωση στις 10:30 στο Αεροδρόμιο.
Η ανακοίνωση της περιφέρειας για το ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες
Tην ανάγκη συμπαράστασης και άμεσης στήριξης του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Περιφέρεια, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας στα νησιά μας αναγνώρισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά την τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.
Με το κατά πλειοψηφία ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αντιλαμβανόμενο τη συνεχή πίεση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις πρωτοφανείς πληθωριστικές τάσεις των τελευταίων μηνών, αποτέλεσμα των οποίων είναι η δραματική μείωση του εισοδήματός τους και η ίδια η επιβίωση τους, εκφράζει τον προβληματισμό του και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την λήψη και εφαρμογή μέτρων στήριξης.
Το ψήφισμα, όπως συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” έχει ως ακολούθως:
“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αντιλαμβανόμενο τη συνεχή πίεση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις πρωτοφανείς πληθωριστικές τάσεις των τελευταίων μηνών, αποτέλεσμα των οποίων είναι η δραματική μείωση του εισοδήματός τους και η ίδια η επιβίωση τους, εκφράζει τον προβληματισμό του και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση την άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου ιδιαίτερα στην νησιωτική μας Περιφέρεια, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας στα νησιά μας.
Ζητάμε:
1.Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων στην πρωτοφανή πληθωριστική πίεση των τελευταίων μηνών (μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ, επιδότηση των λιπασμάτων, μείωση στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα).
2.Ολοκληρωμένα συνεχή μέτρα προστασίας του αγροτικού χώρου για μείωση του κόστους παραγωγής, και στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων. (Θέσπιση αγροτικού ρεύματος και αγροτικού πετρελαίου, αμέσως έλεγχος των τιμών των λιπασμάτων και επαναλειτουργία των κρατικών εργοστασίων Λιπασμάτων).
3.Θέσπιση αφορολόγητου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με στήριξη της οικογένειας και των παιδιών και φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγροτική περιουσία.
4.Σύνδεση των επιδοτήσεων και με την παραγωγή στην γεωργία και το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία και διεκδίκηση ειδικού καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προϊόντα των νησιωτικών περιοχών.
5.Άμεσοι έλεγχοι των “Ελληνοποιήσεων” των εισαγόμενων προϊόντων και θέσπιση αυστηρών προστίμων για τους παρανομούντες.
6.Θέσπιση ειδικών κριτηρίων διαχείρισης των νησιωτικών Περιφερειών με ειδικό καθεστώς προστασίας.
7.Άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Κτηνοτροφίας της Περιφέρειάς μας με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και συγχώνευση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις Περιφέρειες.
8.Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προσαρμοσμένου στα νέα προϊόντα στις κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές και δημιουργία της κατάλληλης δομής για άμεση επέμβαση.
9.Πληρωμή των αποζημιώσεων σε θεσμοθετημένες καταληκτικές ημερομηνίες.
10.Να δοθεί παράταση στον χρόνο νομιμοποίησης των Αλιευτικών καταφυγίων και να χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις μελέτες και προτάσεις εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων.
11.Να εγκριθούν οι προτάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την δημιουργία ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ Πρωτογενούς Παραγωγής.
12.Ο εξορθολογισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ έπληξε κυρίως τους μικρούς παραγωγούς στα νησιά μας. Να γίνει άμεσα η διόρθωση.
13.Άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των σχεδίων βόσκησης σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
14.Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απαιτεί την ένταξη στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των προτάσεων της για μεγάλα αναπτυξιακά έργα του πρωτογενούς τομέα.
15.Να δοθεί το 50% της επιδότησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους ως προκαταβολή τον Μάιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
16.Εν όψει της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ζητάμε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση των αγροτών-παραγωγών όλων των δράσεων για την αξιοποίηση των πόρων και την ανάκαμψη της πρωτογενούς παραγωγής”.