Θολό τοπίο τα περί διασποράς του κορονοϊού ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπως η Κέρκυρα. Έντονη ταχύτητα κλιμάκωσης της διασποράς (και) στην Κέρκυρα λέει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ελλείψεις και προχειρότητες (λόγω και θέρους;) καθώς στα νέα κρούσματα που ανακοινώνει η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνονται οι τουρίστες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό!
Δύο εβδομάδες μετά την κατάργηση περιοριστικών μέτρων ανέβηκαν κατακόρυφα τα επιδημιολογικά δεδομένα με κατακόρυφη αύξηση στις παραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5.
Και παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων φαίνεται πως τα πραγματικά περιστατικά είναι ακόμη περισσότερα, καθώς αφενός ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και αφετέρου δεν υπάρχει πλατφόρμα καταγραφής κρουσμάτων για τους τουρίστες. Επομένως, στα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ δεν συμπεριλαμβάνονται οι θετικοί τουρίστες!
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε κι από φθινόπωρο βλέπουμε…
Η όπως-όπως απόσυρση των περιοριστικών μέτρων, εν μέσω υποδοχής των πρώτων τουριστών και ανοίγματος των τουριστικών επιχειρήσεων, μπορεί να αποβεί μοιραία το φθινόπωρο κι ίσως νωρίτερα από ότι περιμέναμε. Η υποχρέωση τήρησης της μάσκας σε κλειστούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους με συνωστισμό έφερε στο προσκήνιο την αγαπημένη συνήθεια της κυβέρνησης: την ατομική ευθύνη.
Ατομική ευθύνη αν θα πας σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα , ατομική ευθύνη αν θα μπεις στην ουρά στις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΗ χωρίς μάσκα, ατομική ευθύνη αν θα ταξιδέψεις σχεδόν αγκαλιασμένος στο αεροπλάνο με τους διπλανούς χωρίς μάσκα. Νομοτελειακά θα κολλήσεις κάποια στιγμή, δεν μπορεί. Αλλά πάλι εσύ και μόνο εσύ θα φταις.
Η απουσία καταγραφής των κρουσμάτων με συνέπεια και συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτο και κύριο, οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν σαφή εικόνα της διασποράς του ιού, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχει και έλεγχος. Ένα θετικό κρούσμα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στην κοινότητα, διασπείροντας τον ιό.
Αλλά τώρα είναι καλοκαίρι, από Σεπτέμβριο βλέπουμε…
ECDC: Δεν αποκλείεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) συστήνει στα κράτη – μέλη να δείξουν αυξημένη επαγρύπνηση, γιατί η έξαρση που φέρνουν οι δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον δεν αποκλείεται να αυξήσει τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Το ECDC, στην τελευταία έκθεσή του, τη Δευτέρα, επισημαίνει πως η έκταση της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα δύο στελέχη συνδέονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα νόσου και βαρύτερα συμπτώματα, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά και των θανάτων, σύμφωνα με το ECDC.
Παραδοχή για νέο κύμα, πρωτοσέλιδο “καμπανάκι” από τους Financial Times
Δεν αναμένεται πίεση στο σύστημα Υγείας, δήλωσε, από την πλευρά των ελληνικών υγειονομικών Αρχών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε πως θα υπάρξει νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.
Πως αλλιώς, αφού κάτι παραπάνω από ηχηρό ήταν το χθεσινό (17/6)πρωτοσέλιδο των Financial Times, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, καθώς καταγράφεται ανησυχητική αύξηση όχι μόνο των κρουσμάτων αλλά κυρίως των νοσηλειών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε εθνικό επίπεδο για τις χώρες με ανίσχυρο σύστημα Υγείας.
Αλλά εμείς ας μην ανησυχούμε, έχει φροντίσει η κυβέρνηση να θωρακίσει το ΕΣΥ, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε. Έτσι δεν είναι;
Με πληροφορίες από:
corfupress.com, enikos.gr, avgi.gr, έκθεση Σαρηγιάννη (17/6/2022)
Σύμφωνα με έκθεση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη η πορεία του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα είναι ανοδική σε όλες τις περιοχές (πλην Θάσου) αλλά εντονότερη είναι στη Μύκονο, στη Ζάκυνθο, στη Σαντορίνη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στην Πάρο, ενώ επίσης έντονη είναι στην Κέρκυρα και στη Ρόδο.
“Αυξάνεται η ταχύτητα κλιμάκωσης της διασποράς σε όλη τη χώρα. Με βάση τη σημερινή κατάσταση περιμένουμε να φτάσουμε τα περίπου 11.000 κρούσματα (μολύνσεις) την ημέρα, μεσοσταθμικά ως μ.ο. των τελευταίων 7 ημερών. Μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε όσο υπάρχει ακόμη χρόνος” αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Στην προκειμένη περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων, έδωσε το χώρο στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Ο-2 να αναπτυχθεί και να δώσει μια επιπλέον κύμανση, καθυστερώντας την ταχεία αποκλιμάκωση, επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι επαναμολύνσεις (λίγο πάνω από το 10% των μετρούμενων μολύνσεων), ενώ αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει μειωμένη ανοσία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση προ 4 μηνών.
Περί εποχικότητας…
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας συνεργεί στη μείωση των κρουσμάτων, είναι λάθος να αποδίδεται η υπάρχουσα αποδρομή στη λεγόμενη «εποχικότητα».
Αυτό εξάλλου διαπιστώθηκε και το καλοκαίρι του 2021, όπου η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ συνετέλεσε σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη Ιουνίου, αλλά και το ότι η αποδρομή αυτής είχε ξεκινήσει στα μέσα Νοέμβρη, πριν εμφανιστεί και κυριαρχήσει η μετάλλαξη Ο, ενώ δυστυχώς το παρατηρούμε και φέτος.
Η παρούσα ανοδική πορεία, δείχνει ότι η μη τήρηση ή η έλλειψη μέτρων προστασίας μπορεί να οδηγήσει σε ανοδικές διακυμάνσεις ή σε συνδυασμό με τη παρουσία νέων μεταλλαγμένων στελεχών (όπως συμβαίνει τώρα) στην ανάπτυξη ενός 6ου κύματος μέσα στο καλοκαίρι (που ήδη το παρατηρούμε), με περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης από τον Σεπτέμβρη.