Απόφαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου για την πραγματοποίηση της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.
ANAΛΥΤΙΚΑ:
Η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα εξέλιξης της πανδημίας, την εν ισχύ νομοθεσία και τις σχετικές με την διαχείριση της πανδημίας υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συζήτησε διεξοδικά το θέμα της οργάνωσης και πραγματοποίησης της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του ακαδημαϊκού έτους 2021-22 και κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:
Με βάση το ισχύουν ακαδημαϊκό ημερολόγιο, η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022. Για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, οι διδάσκοντες ακολουθούν την διαδικασία εξέτασης που έχουν επιλέξει βάσει των οριζόμενων στο Άρθρο 33 του Ν. 4009/2011.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και αποφάσεις, η συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία εντός των χώρων του Ιδρύματος πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι εν ισχύ πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων:
πιστοποιητικού εμβολιασμού,
πιστοποιητικού νόσησης,
βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου,
εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος.
Επιπροσθέτως,
η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας.
Δεν επιτρέπεται η κοινή χρήση στυλό και λοιπού υλικού που μπορεί να είναι απαραίτητο για τις ανάγκες μιας εξέτασης.
Οι φοιτητές/φοιτήτριες που νοσούν με λοίμωξη COVID-19, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων. Για αυτές αποκλειστικά τις περιπτώσεις φοιτητών / φοιτητριών, οι διδάσκοντες θα ορίσουν νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της εξέτασης, η οποία δύναται να ορισθεί έως και μία εβδομάδα μετά την λήξη της εξεταστικής περιόδου, ήτοι έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022.
Δεδομένου ότι η βεβαίωση περί υποχρεωτικής απομόνωσης των ανωτέρω περιπτώσεων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας edupass, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ορίζονται στο με αρ. πρωτ. 4714/Ζ1/14.01.2022 έγγραφο του υφυπουργού παιδείας και θρησκευμάτων, καλούνται οι φοιτητές / φοιτήτριες να μεριμνήσουν για την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου στο σύστημα edupass, ούτως ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή τους στις εναλλακτικές ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων στα οποία υποχρεωτικώς απουσίασαν.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει επιτυχώς ανταποκριθεί σε όλες τις διαρκείς και απρόβλεπτες προκλήσεις διαχείρισης της πανδημίας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά την τελευταία διετία, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική και με υψηλή υγειονομική ασφάλεια επιστροφή στην διά ζώσης εκπαίδευση ήδη από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού εξαμήνου. Η επιτυχής αυτή διαχείριση σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην υποδειγματική συμπεριφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, η οποία χαρακτηρίστηκε από υψηλού επιπέδου υπευθυνότητα και σεβασμό στη δημόσια υγεία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Εντούτοις, η παρατηρούμενη πρωτοφανής έξαρση της μετάλλαξης όμικρον του κορονωϊού δημιουργεί νέα δεδομένα και απαιτήσεις στην διαχείριση της πανδημίας, ειδικά σε χώρους πυκνής παρουσίας ατόμων, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της πολιτείας περί επιβολής νέων περιορισμών και διαδικασιών σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.
Με αυτό ως δεδομένο, αλλά και αφουγκραζόμενη τις σχετικές έντονες και πλήρως δικαιολογημένες ανησυχίες της ακαδημαϊκής κοινότητας, η Σύγκλητος θεωρεί ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης της αυξημένης μεταδοτικότητας και διασποράς του ιού είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ασφαλούς πραγματοποίησης της εξεταστικής περιόδου, παρόλο που τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι υψηλά. Για τον λόγο αυτό κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής μιας ευρείας και συστηματικής διαδικασίας ελέγχου και περιορισμού της διασποράς του ιού, μέσω της δωρεάν διάθεσης αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test) σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επανέρχεται δε εκ νέου και εμφατικά στην ανάγκη λειτουργίας μονάδων του ΕΟΔΥ εντός των χώρων του Ιδρύματος για την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Τέλος, ενόψει και της έναρξης του εαρινού εξαμήνου, είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι στο πλαίσιο του θεσμικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και της ισχύουσας νομοθεσίας, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τους πόρους και την εμπειρία τους, αποφασίζοντας για την εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων και διαδικασιών που είναι ρεαλιστικές και συμβατές με τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας τους, όπως ακριβώς ισχύει στο Πανεπιστημιακό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.