450 οι δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο νησί. Δραματική η εικόνα της έλλειψης στέγης σε… ανεκτές τιμές για τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους Γιάννη Μπορμπότη, Αχιλλέα Καπετάνιο. Τη ζήτησαν ΛΑΣΥ και ΕΛΜΕ από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, τι κατάσταση παρουσίασε σε σχέση με την αύξηση του κόστους των ενεργειακών η Δήμαρχος Μ. Υδραίου
Το θέμα της στέγασης και του κόστους ζωής στην Κέρκυρα για τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έρχονται στην Κέρκυρα ήταν η αφορμή για τη συζήτηση αυτή στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ (και εκπαιδευτικός και ο ίδιος) Γιάννης Μπορμπότης που έφερε το θέμα στη συνεδρίαση, τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν στην Κέρκυρα περίπου 450 αναπληρωτές ή νεοδιόριστοι δάσκαλοι και καθηγητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων τα βγάζουν πέρα εξαιρετικά δύσκολα ή δεν έχουν κατρθώσει ακόμα να βρουν στέγη!
“Κάποια σπίτια στα οποία μένουν είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές τους ανάγκες, κάποιοι αναγκάζονται σε προσωρινή μετακόμιση την περίοδο του Πάσχα, κάποιοι να αφήσουν τα σπίτια τους από το Μάιο ενώ τα σχολεία κλείνουν τον Ιούνιο”.
Καθηγητής – καθαρίστρια για το… airbnb!
“Υπήρχε μια περίπτωση που κάποιος, για να νοικιάσει το σπίτι του, είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση στον ενοικιαστή να αλλάζει τα σεντόνια και τις πετσέτες στο airbnb που είχε δίπλα, επί πληρωμή βέβαια, αλλά μόνο έτσι του νοίκιαζε το σπίτι”, κατήγγειλε ο Γ. Μπορμπότης, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα με τη στέγη δε βιώνουν μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και γιατροί, πυροσβέστες και, φυσικά, φοιτητές.
Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ κάλεσε το Δήμο να αξιοποιήσει την περιουσία του για να ανεγερθούν σπίτια που θα δοθούν σε νεοδιόριστους στην Κέρκυρα αλλά και να απαιτήσει τα ανγκαία χρήματα από την πολιτεία.
ΕΛΜΕ: Δεν έχουν ούτε για τα βασικά!
Στη συνεδρίαση μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχιλλέας Καπετάνιος, ο οποίος επεσήμανε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται στην Κέρκυρα παραιτούνται επειδή δεν τους φτάνουν τα χρήματα του πενιχρού μισθού για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα στο νησί: “Ο νεοδιόριστος παίρνει 740 ευρώ το μήνα. Δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα βασικά τους έξοδα, σούπερ μάρκετ, βενζίνες, θέρμανση”, τόνισε ζητώντας να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, όπως:
– μίσθωση κλειστών το χειμώνα ξενοδοχείων για να μείνουν εκπαιδευτικοί
– έκτακτο επίδομα ενοικίου
– αξιοποίηση περιουσίας του Δήμου ώστε είτε να χρησιμοποιηθεί ώς έτοιμες κατοικίες για να μείνουν εκπαιδευτικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί είτε να κατασκευαστούν κατοικίες για το σκοπό αυτό
Το θέμα από την ΚΕΔΕ στο Θεοδωρικάκο και το Σκυλακάκη
Αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (με συμμετοχή και της Μ. Υδραίου) με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα του αυξημένου κόστους λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και για το θέμα επιδότησης της στέγασης από πλευράς δήμου: “Δεν υπάρχει νομική οδός στο θεσμικό πλαίσιο για να πούμε ότι βγάζει ο Δήμος 300-400 ευρώ το μήνα που θα επιδοτήσει εκπαιδευτικούς ή γιατρούς που έρχονται από άλλα μέρη για να τους καλύψει ενοίκιο, σούπερ μάρκετ κλπ. Αν πάει στο Ελεγκτικό θα γυρίσει τη δαπάνη αυτή πίσω”, τόνισε η κα Υδραίου, η οποία θα προτείνει να υπάρξει τρόπος ώστε να προσφέρει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας τα ανεκμετάλλευτα οικόπεδα που διαθέτει για να ανεγερθούν μέσω προγραμμάτων κατοικίες που θα προσφέρονται σε δημόσιους λειτουργούς με ένα συμβολικό τίμημα για τα λειτουργικά έξοδα.
Καλόγερος: Καθηλωμένα τα κονδύλια
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Καλόγερος επεσήμανε ότι παρά τις δραματικές αυξήσεις, τα χρήματα που δίνονται στους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένα.
Πολλοί μάλιστα εντός του σώματος εξέφρασαν την απορία τους για το συνεχιζόμενο καθεστώς της μετακίνησης των αναπληρωτών από πόλη σε πόλη, αντί να προηγείται η εντοπιότητα: “Μετακίνησαν τη σύζυγό μου στον Πειραιά ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικό και έφεραν άλλους από εκεί στην Κέρκυρα. Πρέπει το πλαίσιο να διορθωθεί”, ανέφερε ο Ν. Καλόγερος.