Στο Ιστορικό, αντιπρόεδρος του τμήματος αναδείχθηκε από την ψηφοφορία ο Κώστας Αγγελάκος ενώ στο Μεταφραστικό ο νέος αντιπρόεδρος είναι ο Γιώργος Κεντρωτής.
Φ. Βάκη: Καλή μας δύναμη…
Σε μήνυμά της μέσω των κοινωνικών δικτύων, η νέα πρόεδρος του τμ. Ιστορίας (και πρώην βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρει: “Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους/ες τους/ις συναδέλφους μου που με τίμησαν με την ψήφο τους προκειμένου να εκλεγώ πρόεδρος του Τμήματός μας. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης με την οποία με περιέβαλαν. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Κώστα Αγγελάκο που εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος και με τον οποίο είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε μια άριστη συνεργασία. Καλή μας δύναμη και καλούς αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου”.
Κεντρωτής: “Καλούς αγώνες να έχουμε”
Μήνυμα για την εκλογή Καρρά αλλά και την ανάδειξη του ιδίου στη θέση του αντιπροέδρου, δημοσίευσε και ο Γιάννης Κεντρωτής, καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας: “Εν πρώτοις απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον άξιο,… στον πανάξιο συνάδελφο Γιάννη Καρρά: στον νέο εκλεγμένο μας πρόεδρο. Και λέω ότι το ΤΞΓΜΔ είναι πολύ τυχερό, γιατί θα έχει την επόμενη διετία ως διοικητικό του προϊστάμενο ένα στέλεχός του αφοσιωμένο ψυχή τε και σώματι στην ακαδημαϊκή διαδικασία. Εννοείται ότι όλοι οφείλουμε να συντρέξουμε τον αγαπητό μας Γιάννη, γιατί αναλαμβάνει την υπεύθυνη θέση του σε εποχή εξαιρετικά δύσκολη για το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Κατόπιν έρχομαι να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους, προκειμένου να εκλεγώ στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΤΞΓΜΔ. Δηλώνω ότι θα είμαι συμπαραστάτης στο έργο του Προέδρου και ότι είναι μεγάλη τιμή μου που θα συνεργασθώ με τον συνάδελφο Καρρά.
Τέλος, οφείλω να απευθύνω και στον απερχόμενο Πρόεδρο,… στον φίλτατο Σωτήρη Λίβα, ένα τεράστιο ευχαριστώ, γιατί κράτησε γερά το τιμόνι του ΤΞΓΜΔ επί μια τετραετία, όταν όλοι οι άνεμοι φύσαγαν κόντρα και οι θάλασσες των ΑΕΙ ήσαν (και εξακολουθούν να είναι, φευ) φουρτουνιασμένες. Αποτελεί μεγάλη τιμή μου που συνυπηρετήσαμε στη Σύγκλητο του ΙΠ εκφράζοντας πάντα τις απόψεις μας ευθαρσώς, χωρίς μισόλογα και με τη διακριτή μας ψήφο, στηριγμένοι στις αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματός μας, και που υπερασπιστήκαμε τόσο το ΙΠ όσο και τη συνταγματική τάξη με απαραμείωτο σθένος. Για τους διαρκείς μόχθους του και για όσα εν γένει έπραξε, προσωπικώς του είμαι ευγνώμων. Αλλά του είμαι ευγνώμων και για άλλον ένα λογο: γιατί έδωσε και δίνει το παράδειγμα, το pattern του διοικείν.
Στους αγαπητούς και στις αγαπητές μου συναδέλφους θα πω ότι είμαστε πολύ τυχεροί στο ΤΞΓΜΔ. Μετά την εποχή του Γιώργου Μιχαλακόπουλου και την εποχή του Σωτήρη Λίβα, ανοίγεται λαμπρή η εποχή του Γιάννη Καρρά. Να είμαστε όλοι καλά, και καλούς αγώνες να έχουμε!”.
Ο Α. Ευσταθίου
Τα συγχαρητήριά του στους δύο συναδέλφους του δημοσίευσε ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Αθανάσιος Ευσταθίου: “Συγχαίρω τους δύο πανάξιους συναδέλφους Φωτεινή Βάκη και Γιάννη Καρρά, που εξελέγησαν πρόεδροι των τμημάτων Ιστορίας και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Η θεσμική ικανοποίηση ενισχύεται από τα αισθήματα φιλίας που νιώθω και για τους δύο. Επίσης, στις θέσεις των αναπληρωτών προέδρων εξελέγησαν ο συνάδελφος Κώστας Αγγελάκος και ο φίλος μου Γιώργος Κεντρωτής, τους οποίους συγχαίρω επίσης εγκαρδίως. Καλή θητεία, λοιπόν, σε όλους, βέβαιος για την όμορφη συνεργασία που επίκειται.
Οι εφορευτικές επιτροπές που ορίστηκαν στα δύο τμήματα απολαμβάνουν της εκτιμήσεως και των ευχαριστιών μας”.
Σφοδρές αντιδράσεις σε Κέρκυρα, “Ιόνιο” για το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια
“Μετατρέπουν τα Α.Ε.Ι. σε Α.Ε.”
Πυρ ομαδόν και στην Κέρκυρα, τόσο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και από την πανεπιστημιακή κοινότητα, κατά της κυβέρνησης για το νόμο που μόλις την Παρασκευή πέρασε σχετικά με τα ΑΕΙ της χώρας και που χαρακτηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πανεπιστημιακών, των φοιτητών και των πολιτικών (πλην ΝΔ) δυνάμεων ως καταστροφικό για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Άλλωστε, τόσο η Ένωση Διδακτικού Προσωπικού του Ι. Πανεπιστημίου όσο ακόμα και η Σύγκλητος έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο πριν αυτό ψηφιστεί, ενώ σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης έκαναν στη βουλή οι Αλέκος Αυλωνίτης από το ΣΥΡΙΖΑ και Δ. Μπιάγκης από το ΠΑΣΟΚ.
Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», πάντως, υπερψηφίστηκε επί με 157 ψήφους σε σύνολο 213 ψηφισάντων, δηλαδή τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε απ’ την ψηφοφορία.
Στη σημασία που έχει για τον προοδευτικό κόσμο, το Πανεπιστήμιο των δημοκρατικών αγώνων αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης στη συζήτηση της Βουλής για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Αλ. Αυλωνίτης:Νόμος – πολιτική δέσμευση προς τους ιδιώτες χορηγούς σας
“Η λέξη αντιμεταρρύθμιση δεν αρμόζει σε κανένα νομοσχέδιο για τη δημόσια Παιδεία…και στη συζήτηση που γίνεται για το νομοσχέδιο αυτό, ακούστηκε πολλές φορές” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε “Έχετε ιδεολογική εμμονή και μια πολιτική δέσμευση προς τους ιδιώτες χορηγούς σας να αλώσετε τα πανεπιστήμια με μόνο επιχείρημα τις παθογένειες τους”.
Ο κ. Αυλωνίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τον ιδεολογικό της εγωκεντρισμό επιχειρεί να καταλύσει κάθε έννοια του δημόσιου πανεπιστημίου, δείχνοντας διαρκώς με το δάκτυλο μόνον τα άσχημα ενός συστήματος.
“Μας κατηγορείτε εμάς, την Αριστερά ως εμμονικούς, μα εσείς σήμερα, εδώ με τούτο το νομοσχέδιο διεξάγετε μία ακραιφνώς ιδεολογική, πολιτική και ταξική μάχη” ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον Πρωθυπουργό που απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε και την κ. Κεραμέως ως την πιο απομονωμένη από την ακαδημαϊκή πραγματικότητα και σε διαρκή διαμάχη με την κοινότητα, Υπουργό.
Μπιάγκης: Απορρυθμίζει πλήρως την πανεπιστημιακή παιδεία
“Πρόκειται για τον απόλυτο συγκεντρωτισμό και το σφιχτό εναγκαλιασμό του κράτους στην εσωτερική λειτουργία των ΑΕΙ”, υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή ο Δημήτρης Μπιάγκης. Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η αλλαγή των Συμβουλίων και ο «Υπερ-Πρύτανης» που προωθείτε, ξεδιπλώνουν για ακόμη μία φορά τον αντιδημοκρατικό σας χαρακτήρα, τη φοβική σας κουλτούρα, το συντηρητικό σας προφίλ, τον οπισθοδρομικό σας τρόπο σκέψης, τις παρωχημένες σας αντιλήψεις, την έλλειψη της διαφάνειας και την ατέρμονη προσπάθειά σας να ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, μ’ όποιον τρόπο μπορείτε. Πλήττεται πια το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και μάλιστα αντιστρέφεται καθοριστικά ο ίδιος ο ρόλος και ο χαρακτήρας των Συμβουλίων που έπρεπε να λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα στον Πρύτανη, με βαθμούς ελευθερίας και αυτονομίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική λειτουργία”.
Ο κ. Μπιάγκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο απορρυθμίζει πλήρως την πανεπιστημιακή παιδεία με την ισοτιμία των διπλωμάτων των κολεγίων με τα πτυχία των Πανεπιστημίων ενώ ενισχύει με κάθε τρόπο το συγκεντρωτικό έλεγχο της διοίκησης των πανεπιστημίων και υποθάλπτει τις αρχές της συλλογικότητας: “Για εμάς, κάποιες αρχές: όπως το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, η συλλογικότητα και η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων των ΑΕΙ είναι «αδιαπραγμάτευτες». Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να συναινέσουμε σε παρωχημένα μοντέλα και ξεπερασμένες λογικές”.
Υπεράσπιση από Γκίκα
“Τα Πανεπιστήμιά μας γίνονται πιο ποιοτικά, εξωστρεφή και αυτόνομα”, ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Στέφανος Γκίκας: “Πρόκειται για νόμο πλαίσιο «που κωδικοποιεί τη διάσπαρτη νομοθεσία για την λειτουργία των Πανεπιστημίων και θεσπίζει παράλληλα ένα σύγχρονο πλαίσιο για τα ΑΕΙ». Διευκρίνισε ότι στόχος είναι τα Πανεπιστήμια να γίνουν «ακόμη πιο ποιοτικά, αυτόνομα και εξωστρεφή προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τα ΑΕΙ, όπως είναι η εισαγωγή του Ελληνικού Erasmus το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετάσχουν για ένα εξάμηνο σε πρόγραμμα σπουδών άλλου Ελληνικού Πανεπιστήμιου. Με αυτό τον τρόπο θα «μπορέσουν να εξερευνήσουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, να αποκτήσουν διεπιστημονική αντίληψη και σημαντικές νέες εμπειρίες», είπε χαρακτηριστικά.
Βάκη: Μεταλλάσσουν τα Α.Ε.Ι. σε… Α.Ε.
Για υποεκπροσώπηση των φοιτητών, περιφρόνηση της γνώμης των Συγκλήτων και των πρυτανικών αρχών και υπερεκπροσώπηση των ρασοφόρων στη συνεδρίαση των φορέων για το νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως, κάνει λόγο η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του τμ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Φωτεινή Βάκη: “Η Εκκλησία στη Βουλή και ο χωροφύλαξ εντός των Πανεπιστημίων που θα κυκλοφορεί, θα οπλοφορεί και θα παρακολουθεί. Το μόνο για το οποίο διερωτώμαι είναι σε ποιο -κατ’ ευφημισμόν- Πανεπιστήμιο θα μπούμε να διδάξουμε το Φθινόπωρο”, τονίζει η κα Βάκη η οποία σε δήλωσή της στηλιτεύει επίσης τα όσα είπε ο Α. Συρίγος στη Βουλή για τη Χούντα.
“Η νεοφιλελεύθερη ευθανασία του Πανεπιστημίου μέσω της κατάλυσης των δημοκρατικών του διοικήσεων και της μετάλλαξής του σε Ανώνυμη Εταιρεία χρειαζόταν και μια ιδεολογική ένδυση: του ακροδεξιού ιστορικού αναθεωρητισμού που γίνεται το πλυντήριο που ξεπλένει τη Χούντα και θεωρεί το Πολυτεχνείο “μύθο”. Αυτό ακούσαμε πριν από λίγη ώρα από τον Υφυπουργό Παιδείας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων. Έκπληξη; Ουδεμία βεβαίως. Η περίοδος διακυβέρνησης Σαμαρά, η υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑ.Ο.Σ, η θέση 108 της Ελλάδας στην ελευθερία του τύπου που την κάνει Ορμπανανία, ο “νόμος και η τάξη” είναι αδιάψευστα τεκμήρια της ακροδεξιάς στροφής. Ουδεμία έκπληξη λοιπόν. Απλώς ντροπή και μόνο ντροπή να ακούγονται μέσα στο σπίτι της Δημοκρατίας και μεγίστη ασέβεια στην ιστορική μνήμη των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου, στη μνήμη όσων έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τη δημοκρατία και την ελευθερία”.
Αντιδράσεις στο “Ιόνιο”
Στο Νομοσχέδιο έχουν αντιδράσει μέσω κοινωνικών δικτύων και αρκετοί ακόμα καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο Π. Κελάνδριας τονίζει ότι “βλέποντας το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που τέθηκε σε “διαβούλευση”, το πραγματικό ερώτημα είναι: με την κυβέρνηση ή με το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο και την Παιδεία;”
Ο Ιωάννης Λαζαράτος επισημαίνει ότι “το νομοσχέδιο Κεραμέως (ενώ ένα μεγάλο μέρος του αποτελεί ήδη, μην το ξεχνάμε, νόμο του κράτους) είναι όχι απλώς απορριπτέο, αλλά απολύτως καταδικαστέο! Γιατί; Διότι απλώς παροξύνει όλες τις ήδη υπάρχουσες παθογένειες της πανεπιστημιακής πραγματικότητας στο έπακρο, κατεδαφίζοντας ταυτοχρόνως ό,τι ακόμη έχει μείνει όρθιο! Είναι δε, απόλυτο! Είναι φανατικό! Είναι βίαιο! Είναι κατασταλτικό! Είναι εξόχως αντιδημοκρατικό! Είναι βεβαίως παντελώς αντιακαδημαϊκό! Λόγου χάριν, καταργεί στην πράξη την όποια ελευθερία του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων (πχ πρυτανικές αρχές, κοσμητεία κλπ)! Παροξύνει τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης εντός της πανεπιστημικής κοινότητας! Υποβαθμίζει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, απορρυθμίζοντάς τα πλήρως! Καταπνίγει την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, την οποία μεταβάλλει ανοιχτά σε απλό εργαλείο της κερδοφορίας και των συμφερόντων των επιχειρήσεων! Βάλλει ευθέως κατά της δημόσιας δωρεάν παιδείας, την οποία πλήττει έτι περαιτέρω! Ενισχύει εκβιαστικά την καταβολή διδάκτρων φοίτησης στις μεταπτυχιακές σπουδές, αποκλείοντας τους αδύναμους οικονομικά φοιτητές! Εισάγει βιαίως αγοραία εξωπανεπιστημιακά στοιχεία των εταιριών και της οικονομικής διαπλοκής στην πανεπιστημιακή ζωή και τη διοίκηση των ιδρυμάτων μας, και τις υποτάσσει σε αυτά!”.
Καθηγητές του “Ιονίου” στις 1000 υπογραφές
Άλλωστε, στην επιστολή 1000 πανεπιστημιακών καθηγητών που συνυπέγραψαν πριν από δύο εβδομάδες κατά του νόμου, συμπεριλαμβάνονται πολλοί που διδάσκουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. “Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει υπαρκτά προβλήματα που όμως δεν μπορούν να λυθούν ούτε με τον αυταρχισμό και την επιβολή ενός καθεστώτος αστυνόμευσης, ούτε με τη συνεχή συκοφάντηση του θεσμού αλλά και όσων τον υπηρετούν. Και προφανώς δεν μπορούν να λυθούν με τον στραγγαλισμό της δημοσιονομικής βάσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα”, τονίζουν προσθέτοντας ότι “χάνεται άλλη μία ευκαιρία μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης. Δυστυχώς σχεδιάστηκε ερήμην και εναντίον της Ακαδημαϊκής Κοινότητας”.
Από το Ιόνιο, την επιστολή έχουν υπογράψει οι:
Χαμαλίδη Έλενα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Φλώρος Άγγελος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τσίγκου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τουλής Ιωάννης, Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τηλιγάδης Ν. Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τζάκης Διονύσης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Πετράκης Αντ. Κώστας, Λέκτορας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Μπαλάντινα Αλεξάνδρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Μαλούτα Μυρτώ, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Λίβας Σωτήρης, Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Λαΐου Σοφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Κόκκωνας Γιάννης, Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Δαμηλάκου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Βερύκιος Σπύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Βασιλείου Φώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Βάκη Φωτεινή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Και ο ΣΕΠΕ
Θέση κατά του νόμου πήρε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας με ανακοίνωσή του, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: “Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ/ΕΛΜΕ να αναδείξουν την επικινδυνότητα και τις συνέπειες αυτών των κυβερνητικών σχεδιασμών και τις ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να πάρουν όλα τα μέτρα οργάνωσης του αγώνα για να υπάρξει νικηφόρα έκβαση στην υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και πλευρές της. Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με τους φοιτητές θα μπλοκάρουν και αυτή την απόπειρα”.