Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Κέρκυρας, επισκέφθηκαν το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του τμήματος, Αναπλ. Καθ. Εμμανουήλ Μάγκος, ο Επίκ. Καθ. Σπυρίδων Δουκάκης και ο Μεταδιδάκτορας κ. Μάριος Κροκίδης. Στη σύντομη ομιλία του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, ο κ. Μάγκος εξήγησε γιατί το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελεί το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που υιοθετεί μια διεπιστημονική συσχέτιση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Επιπλέον, προσδιόρισε ότι το τμήμα Πληροφορικής διαθέτει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών το οποίο διαρκώς επικαιροποιείται βάσει των εξελίξεων στην επιστήμη της πληροφορικής και των ερευνητικών επιτευγμάτων των μελών του.
Ο κ. Μάγκος αναφέρθηκε επίσης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Τμήμα, σε αντικείμενα όπως “Δικτυωμένα Συστήματα Μεγάλου Όγκου Δεδομένων”, “Ψηφιακές Εφαρμογές και Καινοτομία”, καθώς και σε όσα συμμετέχει, σε διατμηματικό και διυδρυματικό επίπεδο, σε αντικείμενα όπως “Ψηφιακές Τεχνολογίες στη Διοίκηση της Φιλοξενίας και τον Τουρισμό”, “Ιστορική Έρευνα, Διδακτική & Νέες Τεχνολογίες”, “Ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας και Αναλυτική”, “Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική”.
Τέλος, ο κ. Μάγκος αναφέρθηκε στην υψηλής ποιότητας έρευνα που διεξάγουν τα 5 θεσμοθετημένα ερευνητικά Εργαστήρια του Τμήματος, σε τομείς αιχμής των πληροφοριακών συστημάτων και των ψηφιακών εφαρμογών τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο (π.χ. Βιοπληροφορική και Νευροεκφυλιστικές ασθένειες, Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας και Επιχειρείν, Προστασία βιοποικιλότητας, Προστασία Κερκυραϊκού ελαιώνα, έξυπνη διαχείριση στόλου αποβλήτων, έξυπνη διαχείριση σεισμικού κινδύνου και φυσικών καταστροφών, Ερευνητικές υποδομές για τη ναυτιλία και τις μεταφορές, Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, Ανάδειξη πολιτισμικού πλούτου κλπ).
Με την υποστήριξη του Επίκ. Καθ. Σπυρίδωνα Δουκάκη και του Μεταδιδάκτορα του τμήματος Μάριο Κροκίδη οι μαθητές και μαθήτριες συζήτησαν για την έρευνα στον τομέα της Βιοπληροφορικής και αξιοποίησαν εφαρμογές και λογισμικά που έχει αναπτύξει και διαθέτει το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, με στόχο να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες μαθησιακές δραστηριότητες και να αναγνωρίσουν το πώς μπορούν να μαθαίνουν και να εξασκούν τον εγκέφαλό τους.
Ο Υποδιευθυντής του 5ου Γυμνασίου Δημήτρης Θεοτόκης τόνισε στις δηλώσεις του: «Είχαμε την δυνατότητα σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης μας στο τμήμα πληροφορικής να δούμε από κοντά όλες τις καινοτομίες και τις δράσεις. Στόχος ήταν αν εκτιμήσουν την δουλειά που γίνεται και να προσανατολιστούν επαγγελματικά είτε για την πληροφορική είτε για τις επιστήμες που δημιουργούνται. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του τμήματος και τους καθηγητές που αγκάλιασαν τα παιδιά μας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του τμήματος κ. Μάγκος τόνισε: «Το Τμήμα Πληροφορικής δεν είναι απομονωμένο τμήμα αλλά είμαστε συνδεδεμένοι με την τοπική κοινωνία. Σήμερα είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου. Συστηματικά έρχονται και άλλα σχολεία τόσο από την Κέρκυρα όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας για να δείξουμε το έργο και τις σπουδαίες δράσεις του τμήματος».