Παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ, από 1.1.2022 βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την προηγούμενη «πιλοτική» λειτουργία της, εν πολλοίς παραμένουν άλυτα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για άλλη μια φορά, επιλέγει να μην ακούει την κραυγή αγωνίας των χιλιάδων λογιστών/ φοροτεχνικών.
Τα προβλήματα της εφαρμογής myDATA, που παρότι έχουν εντοπιστεί από όσους συμμετείχαν στην «πιλοτική» της λειτουργία και είναι σε γνώση των αρμοδίων της ΑΑΔΕ, αφενός παραμένουν μέχρι σήμερα άλυτα αφετέρου έχουν προστεθεί και άλλα από την συμμετοχή και των λοιπών επιχειρήσεων, την πολυπλοκότητα των ζητούμενων δεδομένων και την αδυναμία της εφαρμογής να τα υποδεχτεί. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η παράλληλη υποβολή ΜΥΦ για το έτος 2021. Συγκεκριμένα, εν ισχύ βρίσκονται οι «Καταστάσεις Πελατών/ Προμηθευτών για τη διασταύρωση των Συναλλαγών (ΜΥΦ)», εφόσον δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά η κατάργησή τους, παρά την πλήρη παραγωγική και καθολικά υποχρεωτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των αρμοδίων από πλευράς ΑΑΔΕ, για την κατάργηση τους και την υποβολή, ειδικά για το έτος 2021, μόνο των εσόδων προκειμένου, όπως ανάφεραν, να μην χαθούν οι διασταυρώσεις για το έτος αυτό.
Το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα, ορίζει την υποχρέωση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών/προμηθευτών (ΜΥΦ) μέχρι την 31/3 εκάστου φορολογικού έτους για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος. Συνεπώς, οι εμπλεκόμενοι καλούνται το έτος 2022 να εφαρμόσουν και τα δύο νομοθετήματα, που ισχύουν μέχρι σήμερα, ταυτόχρονα. Δηλαδή, να υποβάλουν και δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και ΜΥΦ για το φορολογικό έτος 2021.
Παρά τις κατ΄ εξακολούθηση, προφορικές διαβεβαιώσεις από στελέχη της ΑΑΔΕ ότι θα ρυθμιστεί το θέμα και δεν θα υποβληθούν ΜΥΦ για 2021, πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάζουν μια νέα πρωτοτυπία. Να επισημάνουμε ότι μέχρι στιγμής σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης του όλου θέματος δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
Ανακάλυψαν οι αρμόδιοι ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις διασταυρώσεις εσόδων για το έτος 2021 και σκέφτηκαν και την καθιέρωση υποχρέωσης υποβολής ενός είδους ΜΥΦ. Τι ακριβώς εννοούν με ενός είδους ΜΥΦ; Αυτό από μόνο του δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στις επιχειρήσεις και στους λογιστές, επιπλέον λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις και προσθέτει περαιτέρω, αντί να εξαλείψει, γραφειοκρατία στους εμπλεκόμενους.
Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει θέση στο παραπάνω ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της ΑΑΔΕ κυρίως και με την ανοχή του όμως, δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Καλούμε τις δυνάμεις του Προεδρείου του Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας να πάρουν πρωτοβουλία να ενημερώσουν όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής για την κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι λογιστές φοροτεχνικοί.
Στόχος όλων πρέπει να είναι η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές και όχι ο πειραματισμός στις πλάτες των λογιστών και των επιχειρήσεων.