Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήλθε στο βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, (ΔΕΘ), με στόχο να κάνει ένα restart – επανεκκίνηση της κυβέρνησής του.!
Το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, κλονίζει σε μέγιστο βαθμό τη συνοχή της κυβερνώσας παράταξης και απειλεί με πτώση, την κυβέρνηση.
Το πολιτικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, είναι διπλό :
- Πρώτιστα, επιδιώκει να ανακτήσει το απολεσθέν προφίλ του μεταρρυθμιστή ηγέτη, που έντεχνα φιλοτέχνησε με ένα πλατύ άνοιγμα στο κοινωνικό κέντρο, υπουργοποιώντας κορυφαία πολιτικά στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού εκσυγχρονιστικού μπλοκ του Κώστα Σημίτη και δημιουργώντας νέες διοικητικές δομές, (Η υπαγωγή της ΕΥΠ κατ ευθείαν στον πρωθυπουργό, είναι μία εξ αυτών, η οποία τελικά κατέληξε και σε πολιτικό μπούμερανγκ), ή ενισχύοντας παλαιότερες, (όπως οι αυξημένες εξουσίες στις Οικονομικές Επιτροπές των ΟΤΑ με την μεταρρύθμιση Θεοδωρικάκου, που κρίθηκαν στη συνέχεια αντισυνταγματικές).
- Επιπλέον, από το ίδιο βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσπαθήσει να στρέψει και σε άλλα θέματα τον δημόσιο λόγο, τον οποίο προσώρας, μονοπωλούν οι επισυνδέσεις, οι κοριοί επί το λαϊκότερον. Προς τούτο, ο πρωθυπουργός πρόσφερε καλάθι προσφορών προς τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες σε καιρούς χαλεπούς.
Το ερώτημα, που αυτόματα προβάλλει, είναι απλό : Μπορεί ο πρωθυπουργός να πετύχει τον διπλό στόχο του;
Ο πρώτος στόχος, σκοντάφτει στην ουρά που δείχνει να έχει η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Πριν ακόμα αρχίσει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις υποθέσεις Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, σκάει και η επισύνδεση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Μπορεί η κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το θέμα «φτωχό θέαμα», ωστόσο γίνεται πρωτοσέλιδο στο πρακτορείο Reuters με την διόλου κολακευτική εισαγωγή για τον πρωθυπουργό, «Αν ο κ. Μητσοτάκης, δεν έθετε την ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχό του, δεν θα αντιμετώπιζε τον βαρύ πολιτικό καύσωνα σε απόλυτη μοναξιά».
Ο δεύτερος στόχος, αλλαγής ατζέντας στο δημόσιο λόγο, πέφτει επάνω στην βαριά οικονομική κρίση που δημιουργεί ο πολεμικός κυκλώνας της Ουκρανίας με τις ανεξέλεγκτες γεωστρατηγικές, γεωοικονομικές, πληθωριστικές και δανειστικές συνέπειες, όχι μόνον στην ελληνική αλλά και στο σύνολο των οικονομιών των ευρωπαϊκών μας εταίρων.
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τον προεκλογικό αγώνα σε μονοθεματική αντιπαράθεση στο θέμα των υποκλοπών, όπως θεωρεί η Νέα Δημοκρατία ότι θα επιδιώξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Φτωχό το πακέτο της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες για παροχές και έχοντας υπόψιν του τα εξής :
- Τις συστάσεις του Eurogroup της Παρασκευής. Οι υπουργοί οικονομικών συζήτησαν, την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και αντάλλαξαν απόψεις για την γενικότερη ενεργειακή κρίση. Συνέστησαν δε, φειδώ στις πολιτικές στήριξης των ευάλωτων ομάδων και πάντα στα όρια της δημοσιονομικής αντοχής.
- Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά 0, 75%, μία ακριβώς ημέρα νωρίτερα. Απόφαση η οποία παραπέμπει σε περεταίρω περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική, καθώς ο δανεισμός καθίσταται περισσότερο ακριβός.
- Η Σύνοδος των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση με αποτέλεσμα να διατηρείται η ανασφάλεια για την ενεργειακή επάρκεια στη διάρκεια του Χειμώνα.
- Τα φορολογικά έσοδα και η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν θετικά λόγω τουρισμού. Ωστόσο, το
το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από τον Οκτώβριο και μετά, όταν η ακριβή ενέργεια θα αρχίσει να «πληγώνει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αβέβαιες προβλέψεις
Τα στοιχεία του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων κατά το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι αναμφίβολα θετικά, λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, παρά τα Θετικά στοιχεία του παρόντος, αβέβαιες παραμένουν οι προβλέψεις του μέλλοντος…
Προβλέψεις για το 4ο τρίμηνο ουδείς μπορεί να κάνει, καθώς είναι πολλά τα ερωτήματα:
- Πόσα θα πληρώσουμε για τις εισαγωγές αερίου;
- Τι ψυχολογία θα επικρατήσει στις τάξεις των νοικοκυριών;
- Ποιο θα είναι το κόστος της θέρμανσης; Θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας;
- Θα επηρεαστούν η οικονομική δραστηριότητα και η βιομηχανική παραγωγή από το ενεργειακό;
Αβέβαιο το restart – επανεκκίνηση
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, το εγχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για restart – επανεκκίνηση της κυβέρνησής του καθίσταται ολοένα και περισσότερο επισφαλές και αβέβαιο. Διόλου τυχαίες οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου Θεοδωρικάκου και η επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου με το bonus των 50 εδρών να πηγαίνει στο πρώτο κόμμα. Όμως η ακύρωση του εκλογικού νόμου που ψήφισε διθυραμβικά η κυβέρνηση, πριν καν εφαρμοστεί, εκτός από παραδοχή εκλογικής αβεβαιότητας, μειώνει ηθικά και πολιτικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ομολογούσε, πως η όποια αλλαγή, «δεν θα ήταν σοβαρή πολιτική πράξη.
Το κλίμα είναι βαρύ και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξέλθει από τον κλοιό των πιέσεων που προκαλεί η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, με «όχημα» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια «γενναιόδωρων» μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Οι επιτελείς της κυβέρνησης άριστα γνωρίζουν πως στα εσωτερικά θέματα, μπορούν να υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης και πολιτικών ελιγμών Σε ζητήματα, όπως τα ενεργειακά, «τα περιθώρια είναι πολύ πεπερασμένα», παραδέχονται σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κυβερνητικά στελέχη, παραδεχόμενα ότι, η κατάσταση είναι σύνθετη και δύσκολη.
Η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ίσως λύσει κάποια από τα πολλά πολιτικά μυστήρια των τελευταίων εβδομάδων. Η κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να υπόκειται σε ένα ιδιότυπο και συνεχές , «τεστ πολιτικής κοπώσεως». !
Γ. Σπ. Π.
Πολύ κατατοπιστικό Άρθρο!
Και μια ευχάριστη παρατήρηση: Επί τέλους να που βλέπουμε στο Άρθρο τον υπερθετικό του ”πρώτα” (ή ακόμη αν θέλετε ”πρώτον” ή ακόμη και ”πρω” ) σωστά ως ΠΡΩΤΙΣΤΑ και όχι ως το συνηθισμένο – ακόμη και μέσα στη Βουλή – λανθασμένο ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ! Έτσι που πάμε σιγά – σιγά πέραν του επίσης συνηθισμένου ανόητου πλεονασμού ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ δεν θα λέμε ΑΡΙΣΤΑ αλλά ΑΡΙΣΤΩΣ ούτε ΚΑΛΛΙΣΤΑ αλλά ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, κ.ο.κ.