Οι τηλεφωνικές υποκλοπές φούντωσαν την πολιτική αντιπαράθεση. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το επίμαχο θέμα η κόντρα Μητσοτάκη -Τσίπρα, ήταν πραγματικά σφοδρή. Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε για μια εισέτι φορά ότι «δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», διαμηνύοντας ταυτόχρονα, πως θα αναλάβει το πολιτικό κόστος για να οδηγήσει τη χώρα «σε ασφαλές λιμάνι» και να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Δεν παρέλειψε δε, να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πρεσβεύει τη στρατηγική της αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας».
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φεγγαριού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έρχεται στο Κοινοβούλιο ως «τιμητής», αλλά ως κατηγορούμενος. Μάλιστα, κάλεσε μετ’ επιτάσεως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις ως προς τον λόγο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τέθηκε υπό παρακολούθηση, προτείνοντας, μάλιστα στον πρωθυπουργό να σταματήσει ο ίδιος την ομιλία του και να μιλήσει εκείνος ανοιχτά για το θέμα.
Ο Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης τόνισε, ότι «οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή». Επισήμανε πως ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές και δεν εκβιάζεται και «Καταθέτουμε αίτημα να προσκομιστεί ο πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία που προκάλεσαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζήτησε, «Εξεταστική επιτροπή για όλες τις παρακολουθήσεις», ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε, πως, «Έχει προσωπικές ευθύνες ο πρωθυπουργός για τις παράνομες παρακολουθήσεις», ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγόρησε «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι, μετέτρεψαν την ΕΥΠ σε εργαλείο παρακολούθησης των αντιπάλων τους».
Πόσο θα αντέξει ο Κυριάκος;
Πάντα τα ανωτέρω κατατεθέντα, καταδεικνύουν την «απόλυτη μοναξιά», ίσως και την πλήρη «πολιτική απομόνωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά τις επιμέρους πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλοι βρίσκονται απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν, σ αυτήν την καταφανή πολιτική πραγματικότητα, προστεθεί και η εσωκομματική «μουρμούρα» στην γαλάζια παράταξη κατά της «αγίας οικογένειας», στο σύνολό της, εύλογα γεννάται το ερώτημα : Πόσο θα αντέξει, να ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει, ότι, αγνοούσε το σκάνδαλο. Όμως, όπως εύλογα ερμηνεύουν στις Βρυξέλλες, κατά το EURACTIV, «αυτή η άρνηση είναι δύσκολο να γίνει πιστευτή από κάποιους, καθώς ο πρώτος νόμος που ψήφισε ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που έθεσε τις μυστικές υπηρεσίες υπό την προσωπική του αρμοδιότητα». Προσθέτουν, δε, πως, «Η πολιτική αλλαγή είναι πολύ απαραίτητη στην Ελλάδα, αφού διαπιστώθηκε ότι το τηλέφωνο του αρχηγού της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη υπεκλάπη από τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες».
Οι αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, προμηνύουν ένα «σκληρό τέλος για τον Μητσοτάκη», και ουδείς γνωρίζει επακριβώς πως θα επέλθει αυτό το πολιτικό τέλος. Με εσωτερική πολιτική αποπομπή, όπως συνέβη και με τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, στις 11 Νοεμβρίου 2011, ή με πρόωρες εκλογές, οι οποίες μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή και ώρα, αν προκύψουν και νέες αποκαλύψεις τηλεφωνικών αποκαλύψεων.
Τρεις κραυγαλέες απουσίες
Δεν πρέπει να διαφύγει της όποιας πολιτικής ανάλυσης, ότι, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν παρόντες στην θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, ενώ ο δελφίνος Νίκος Δένδιας, προτίμησε να ταξιδέψει στην Κροατία και ουδείς από τους τρεις ένιωσε την ανάγκη να δικαιολογήσει την απουσία του.
Υπενθυμίζεται ταυτόχρονα, ότι μετά τις αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων υπήρξε η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επισήμαινε πως «οι φορείς της εξουσίας πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους». Ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκτός από το αξίωμά του ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρεται να εκφράζει και πολλούς «Καραμανλικούς», οι οποίο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «αποκλεισμένοι» από το Μέγαρο Μαξίμου και πολιτικά αντίθετοι στις επιλογές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Διεθνής κατακραυγή – παγκόσμιο ξεφώνημα
Πέραν των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις πολιτικών , δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, προσλαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς κορυφαία και ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωσιμότητας διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ασχολούνται με το θέμα. Μετά τους New York Times, το… Politico, το L’echo, το EURACTIV, και τους Financial Times που έκαναν ευθέως λόγο για το ελληνικό “Watergate”, σειρά πήρε το “Bloomberg”, κι ακολούθησε το Reuters.
Το δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει πως «ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με παρατεταμένη πολιτική αστάθεια».
Εκρηκτική χρονική συγκυρία σε παγκόσμια θύελλα
Το γενικώς δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών στην Ελλάδα, συμπίπτει με μια αρνητική διεθνώς οικονομική συγκυρία με απρόβλεπτες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές συσχετισμών και ισορροπιών. Ταυτόχρονα τα χρόνια οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας τρέχουν και η οικονομία ελάχιστα απέχει από την ολική κατάρρευση. Ο Hugo Dixon στο άρθρο του, στο Reuters, εύγλωττα το περιγράφει : «Ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που απείλησε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Ωστόσο, το υψηλό έλλειμμα και το υψηλό χρέος του κράτους –που είναι το 189% του ΑΕΠ– αποτελούν αιτία ανησυχίας σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και επιθετικής αύξησης των επιτοκίων».
Ποια κυβέρνηση ; Τεχνοκρατών ; Αλλαγή του Κυριάκου ; ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στο πολιτικό – επιχειρηματικό – δημοσιογραφικό παρασκήνιο εξυφαίνονται σενάρια κυβέρνησης τεχνοκρατών για μια μεταβατική περίοδο. Το σενάριο συζητείται και στις Βρυξέλλες και δεν θα εύρισκε αντίθετο το ευρωπαϊκό ιερατείο. Κοινό μυστικό είναι και τα ονόματα που «παίζουν» για τον Έλληνα Ντράγκι, όπως Μαργαρίτης Σχοινάς, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πάντα ταύτα συζητούνται καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνει πολιτικά λαβωμένη από την ιστορία των υποκλοπών και το πολιτικό γόητρό της αμφισβητείται τα μέγιστα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως εύγλωττα περιγράφουν έντυπα διεθνούς κύρους.
Το σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών απορρίπτεται, προς ώρας, τόσο από την κυβερνώσα παράταξη, όσο κι από την αντιπολίτευση.
Οι «σοφοί γέροντες» της κυβερνώσας παράταξης, θα ήθελαν έναν δυναμικό αντικαταστάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα αναζωογονούσε πολιτικά την παράταξη. Απλά, ακόμα δεν έχουν βρει αυτόν τον αντικαταστάτη για πρωθυπουργία και προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Κατά νου έχουν το ΠΑΣΟΚ του 1996. Τότε το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο από τις περιπέτειες υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου όδευε προς εκλογική συντριβή. Όμως, το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης, ανέδειξε αρχηγό τον Κώστα Σημίτη, τεχνοκράτη και με οργανωμένη ομάδα. (ποιος δεν θυμάται τον Θόδωρο Τσουκάτο). Με το σύνθημα και αφήγημα του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, κατόρθωσε να κρατήσει το αποδυναμωμένο από τα Ωνάσεια ΠΑΣΟΚ για μια επιπλέον οκταετία στην κυβέρνηση. Στην Νέα Δημοκρατία λοιπόν ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ…
Στην αντιπολίτευση, τα πολιτικά πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Ο Αλέξης Τσίπρας, λανσάρει το αφήγημα της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτό από τα όμορα κόμματα στα οποία και απευθύνεται. Η υπόθεση των υποκλοπών έδειξε, πως δυνατές πολιτικές διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ 25 δεν υπάρχουν. Αντίθετα οι προσωπικές διαφορές σε επίπεδο ηγετικών ομάδων είναι τεράστιες και μάλλον αξεπέραστες, τουλάχιστον προσώρας. Η πρόταση για ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, μοιάζει με γέφυρα που έχει θεμέλια στην μια όχθη αλλά δεν πατάει στην απέναντι. Άρα είναι στον αέρα.
Επιπλέον, η Αξιωματική Αντιπολίτευσή, δεν έχει κατορθώσει να αρθρώσει σαφή, πειστική, εφικτή, εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας. Ούτε, ομάδα άφθαρτων, έμπειρων, ικανών, κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένων και τεχνοκρατικά δομημένων ανθρώπων έχει κατορθώσει να παρουσιάσει. Παραμένει αγκυροβολημένη σε παλιά λιμάνια.
Επί του προκειμένου, έλεγε ο αείμνηστος Αντώνης Λιβάνης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου : «Μάγκες στο θέατρο και στον κινηματογράφο δεν ρωτάμε αν οι πολυθρόνες είναι ψάθινες, βελούδινες ή ξύλινες. Διαβάζουμε τα ονόματα στην μαρκίζα και μπαίνουμε».
«Έχεις δίκιο Αντώνη», πρόσθετε ο άλλος μεγάλος, ο Γιάννης Βούλτεψης από το γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Είναι προφανές, πως, Από την αντιπολίτευση, λείπει η μαρκίζα…