Οι επερχόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής τους, θα διαφέρουν κατά πολύ από όλες τις προηγούμενες. Και τούτο, καθώς :
- Ο εκλογικός νόμος της Απλής Αναλογικής, δεν βγάζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Άρα, προεκλογικά το πολιτικό «παίγνιο», παίζεται στις ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες, που μπορεί να προκύψουν ανάλογα με τα ποσοστά που οι κάλπες θα αποδώσουν στα κόμματα κι ανάλογα προσαρμόζεται και η πολιτική στρατηγική των κατερχομένων στον εκλογικό στίβο κομμάτων.
- Οι δύο κύριοι πόλοι, του παρόντος πολιτικού σκηνικού, – Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ– , προτάσσουν εντελώς αντίθετους πολιτικούς τύπους διακυβέρνησης :
Η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει τα προτάσσει τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ως τις μόνες που μπορούν να κυβερνήσουν με σταθερότητα και δη σε περιόδους πολλαπλών προβλημάτων, όπως η παρούσα.
Διόλου τυχαίο, που στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, συζητούν ακόμα και την αναθεώρηση του δικού τους εκλογικού νόμου του 2020, ώστε να μεγαλώσει το «μπόνους» προς το πρώτο κόμμα, κατά τα πρότυπα του παλαιού εκλογικού νόμου Παυλόπουλου κι άρα να είναι πιο εύκολα εφικτός ο στόχος της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από την άλλη πλευρά του πολιτικού φεγγαριού, προτάσσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ως τον πιο δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης και δη σε περιόδους πολλαπλής και ποικιλόμορφης κρίσης, που απαιτεί και ευρείες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συνεργασίες, με ανάλογη προβολή και στο εκλογικό σώμα.
- Κατ επέκταση κι αναλογία, των ανωτέρω εκτεθέντων, ο όποιος ή οι όποιοι εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι των δύο κύριων πόλων του πολιτικού μας σκηνικού, – Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – , αυτόματα, με την επιλογή της κυβερνητικής συμπόρευσής τους, με τον ένα εκ των δύο διεκδικητών, συμπαρατάσσονται και με την μία από τις δύο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες διακυβέρνησης : Αν με την Νέα Δημοκρατία, τάσσονται με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και την ενισχυμένη αναλογική, Αν με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τάσσονται με τις κυβερνήσεις συνεργασίας και με την Απλή Αναλογική.
Τούτων όλων των ανωτέρω δοθέντων, ο πρώτος που θα κληθεί να επιλέξει, όχι απλά ένα κόμμα διακυβέρνησης αλλά και τρόπο διακυβέρνησης, είναι ο απλός ψηφοφόρος, ο οποίος με την ψήφο του καθορίζει τη δύναμη των κομμάτων και σε δεύτερο βαθμό την πολιτική δυναμική τους στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανάμεσα στις Σειρήνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Μέσα στο παραπάνω περιγραφέν πολιτικό περιβάλλον, ο ρόλος του τρίτου κόμματος, – του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα – , καθίσταται, όχι απλά πρωταγωνιστικός αλλά και λίαν καθοριστικός για τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις.
Σ αυτό το πνεύμα και κλίμα, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προβολή των μέχρι τούδε δημοκοπικών ευρημάτων, στο πιο πιθανό μετεκλογικό σκηνικό και στις πιο πιθανές και λογικές εικόνες που μπορεί να προκύψουν :
Α. Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Β. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτο κόμμα με δεύτερη την Νέα Δημοκρατία.
Πέραν της πρωτιάς του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που θα ήταν η πολιτικά ιδανική εξέλιξη, για το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, η δεύτερη, επίσης ιδανική εκλογική εξέλιξη θα ήταν η κοινοβουλευτική παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό, γιατί δεν θα έμπαινε, στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, το δίλημμα της επιλογής κυβερνητικής συνεργασίας, ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και επίσης θα απαξιωνόταν πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας κι ολόκληρη η Κουμουνδούρου και τότε, θα ανοιγόταν δίοδοι για επάνοδο του ΚΙΝΑΛ σε ρόλο αυτόνομης διεκδίκησης της εξουσίας.
Όμως, η Απλή Αναλογική αποκλείει την γαλάζια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ενώ θα ήταν μεταφυσική πολιτική φαντασίωση μια ενδεχόμενη εκλογική πρωτιά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Τούτων δοθέντων, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, θα κληθούν να στηρίξουν, είτε Νέα Δημοκρατία, είτε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να κυβερνήσει.
«Πάρτε την παράταξη στα χέρια σας να κάνουμε ξανά ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία, ένα ΠΑΣΟΚ λαϊκό κίνημα, ένα ΠΑΣΟΚ που θα αγωνιά και θα αγωνίζεται καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνουμε , ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας , του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα μπορεί σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό να αποδεικνύει με τον πολιτικό του λόγο, ότι έχει γυρίσει σελίδα. Είναι λοιπόν στόχος μου τα δικά σας παιδιά και εγγόνια να ξαναοργανωθούν στη δημοκρατική παράταξη και όπως το 1974 να γίνουμε το κόμμα των νεότερων γενεών. Για να έρθουμε στις επόμενες βουλευτικές κεντρικές εκλογές, μία επιλογή προόδου, συνέπειας , μία επιλογή αξιοπρέπειας. Όποτε και αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές να είστε σίγουροί ότι θα είμαστε νικητές», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, από τον «Κήπο του Λαού», στην Κέρκυρα, πριν λίγες ημέρες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και κορυφαία στελέχη της Χαρίλαου Τρικούπη, προτάσσουν «κόμμα σοσιαλδημοκρατίας» και «βουλευτικές εκλογές, επιλογή προόδου».
Ευθεία πρόταση συνεργασίας από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
«Σήμερα η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη μια προοδευτική διακυβέρνηση. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, συνεπώς εκ των πραγμάτων τίθεται το θέμα των συνεργασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει απευθύνει κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Το κάθε κόμμα τελικά κρίνεται από τον τρόπο που ανταποκρίνεται και τοποθετείται. Το διακύβευμα των εκλογών είναι σαφές και δεν επιτρέπει να στέκεται κανείς σε δύο βάρκες», ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι.
«Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτάσσει την ανάγκη «σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος» δεν μπορεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Από την πλευρά μας αγωνιζόμαστε για τη νίκη στις εκλογές. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι βασική προϋπόθεση για την προοδευτική διακυβέρνηση», προσθέτει, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στους πρώην συντρόφους της, στην Χαριλάου Τρικούπη.!
Διχάζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η «αρπαγή», «πράσινων» στελεχών
Το φλερτ ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου περνάει από «σαράντα κείμενα». Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια καμπάνια προσέλκυσης, πρώην πράσινων στελεχών. Η δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, Άννα Ροκόφυλλου κόρη του Χρήστου Ροκόφυλλου, έκλεισε θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Χρήστος Βερελής έκλεισε θέση για την Αιτωλοακαρνανία, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης συζητείται να το υπουργείο ενέργειας στον αναμενόμενο ανασχηματισμό.
Οι πολιτικά «άγαρμπες» κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου διχάζουν την Χαριλάου Τρικούπη καθώς δίδουν την εντύπωση στην κοινωνία, μιας γενικής «στελεχιακής αποψίλωσης». Εύγλωττη είναι η περίπτωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, παλιά γνώριμη, από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που υπήρξε υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την κ. Χριστοφιλοπούλου για επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.
Η πρώην «πράσινη» υπουργός ενημέρωσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος και αρχικά συναίνεσε. Παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αρνείται να την ψηφίσει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.
Στην πορεία προς τις κάλπες, το ταξίδι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είναι γεμάτο από Συμπληγάδες Πέτρες κι από Σειρήνες…
Η σύγχρονη πολιτική μας ιστορία είναι γεμάτη από διλήμματα : Από το «Καραμανλής ή τανκς» ή πιο πίσω, «Τι Παπάγος – Τι Πλαστήρας, μέχρι το «ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά», το «φως και το σκοτάδι» και πάει λέγοντας, τώρα έχουμε αυτό του «Αλέξης ή Κυριάκος».